Szobanövények és növényi ételek bimbózó románca: a Pesti Palántában jártunk

  • 3 perc

Vajda Viktor és Murguly Peti olyan hibrid vállalkozással rukkolt elő, mely valószínűleg sok pesti fiatal felnőtt szívét dobogtatja és térdét remegteti meg: megnyitott a Pesti Palánta, egy minioázis a Városliget közelében, ahol a vegán brunch és specialty kávé után egy Monsterával a kezedben térhetsz haza. 

Cikkünk archív: a Pesti Palánta sajnos 2021 nyarán bezárt, de reméljük, hamarosan újranyílhat, vagy más formában folytathatják a srácok a mennyei vegán ételek és növények népszerűsítését.

Szöveg: Konkoly Niki
Fotók: Mimma és Niki

Pesti Palánta vegán bisztró növénybolt Budapest

A Dózsa György útról egy hangárba fordulunk be, ahogy az 50-es házszámot és növények sziluettjét keressük az utcafronti üvegek mögött. A valaha postai csomagelosztó pontként üzemelő, üvegtetős tér már magában olyan, mint egy üvegház. Jelenleg egy sárga iskolabusz és egy dekor hőlégballon állomásozik itt, a hátsó részben pedig egy síszimulátor pálya nyitott nemrég. Kinyúlik ebbe a térbe a kávézó verandája két asztallal és néhány növénnyel, de az igazi városi dzsungelt a hajdani posta helyén találjuk.

Pesti Palánta vegán bisztró növénybolt Budapest
Pesti Palánta

A növények számára is kellemes, 62 százalékos páratartalom fogad az otthonos vendégtérben, a sok Pilea, pettyes Begonia, Philodendron és más, mostanában népszerű növényfajták pedig asztalként újrahasznosított kábeldobról, polcokról és antik fiókokból csábítanak. Szűrt vízzel töltött üvegpalackok vannak az asztalokra készítve, és növényminta köszön vissza még a poháralátétekről is.

Viktor és Peti mindketten hobbiasztalosok, akik egy évtizednyi barátság után vágtak bele közös álmuk megvalósításába. A kávézóban mindent maguk csináltak, a székek hegesztett vaslábaitól kezdve az ajtókat díszítő levélmintás ólomüvegig. Utóbbi készítését szívesen megmutatnák a jövőben workshop keretein belül is.

növények

Izgatottan böngésszük a 100%-ban vegán finomságokat felsorakoztató étlapot: kisebb dilemmázás után a forradalmian hangzó falafel waffle-re és egy csicseri omlettre esik a választásunk, de szemezünk az amerikai palacsintával is. Az édes fogások között glutén-és szójamentes opciókat is találunk. Almafröccsöt és Matcha lattét kérünk még, utóbbit a kánikulára való tekintettel kérésünkre jeges verzióban készítik el.

matcha latte

Annak ellenére, hogy a srácoknak nincs vendéglátós tapasztalatuk, mindent nagyon profin tálalnak, és látszik, hogy szívüket-lelküket beletették ebbe a vállalkozásba, ami az ételeken is érződik. (Ugyan kettőjük közül csak Viktor vegán teljesen, Peti pedig még csak ismerkedik az életmóddal, a saját fejlesztésű Palánta szendvics annyira lenyűgözte, hogy utána azzal álmodott.)
Az általunk kóstolt csicseri omlettben olyan finom, fűszeres növényi kolbász van, hogy az a mindenevő Mimmát is megtéveszti. Én pedig a falafel gofrik közé kent füstölt “sajtos” krémtől vagyok elalélva.

falafel gofri waffle
csicseri omlett

Élvezkedés evés közben csillogó szemekkel hallgatjuk Viktorék további sztorijait. Nagy örömünkre a bisztró ‘zöld’ mivoltát nem csak a növények klorofill-tartalma adja: rengeteg fenntartható törekvésük is van. Azon túl, hogy csak növényi alapanyagokkal dolgoznak – ami már eleve jócskán csökkenti az ételek ökolábnyomát – amit csak tudnak, helyi forrásból szereznek be. A Földijó Budapest közeli farmjáról fognak organikus zöldségeket rendelni, a térképünkön is szereplő Fill Good szolgáltatja majd a kenyérféleségeket és péksüteményeket, a különböző növényi sajtokat és krémeket pedig a szintén budapesti Vegastartól rendelik. Utóbbi készítőjével már dolgoznak azon, milyen újratölthető üveg tárolóval, vagy más csomagolásmentes alternatívával lehetne kiváltani a műanyag dobozkákat. Bio növényi tejek garmadájával kérhető specialty kávéjuk 100% arabica, és a magyar tulajdonú Bányai kávéfarmról származik, szálas teáik pedig házi keverékek.

Figyelnek arra is, hogy környezetbarát, növényi alapanyagú tisztítószereket használjanak, illetve amennyire a szabályzások engedik, szeretnék az elviteles kávét is saját, vagy valamilyen többször használható pohárba tölteni. Ha pedig ez nem lehetséges, az egyszer használatos poharaik is komposztálhatóak. A lelkes kertészek a kávézó előtti utcafrontot is igyekeztek kicsit szebbé tenni: befüvesítettek egy korábban cigicsikkekkel teledobált kis részt. Azt pedig talán mondanunk sem kell, hogy a hely teljes mértékben kutyabarát.

Pesti Palánta vegán bisztró növénybolt Budapest
Pesti Palánta vegán bisztró növénybolt Budapest

Egyelőre egész napos nyitva tartást terveznek, hogy a vendégek a reggeli rohanásban is fel tudjanak tankolni egy kávéval és péksütivel, de ráérős délutáni beszélgetésre, késői bruncholásra is betérhessenek. Kokettálnak azonban egy délutáni szieszta gondolatával, ami alatt – talán nem meglepő módon – a saját kutyáikkal járnának és pihennének egyet a Ligetben,

begonia növények
Pesti Palánta vegán bisztró növénybolt Budapest

Ahogy a nyitást követő tervekről beszélünk, szinte halljuk, ahogy a srácok fejében zakatolnak a kreatív fogaskerekek: workshopokat, vásárokat terveznek tartani, hogy a legtöbbet hozhassák ki a hangár nagy teréből, illetve további fenntartható megoldásokon törik a fejüket. Ha engedélyezik, a tetőn esővizet gyűjtenének, az biohulladékot pedig komposztálnák, melyek nemcsak környezettudatos lépések lennének, hanem a növények is meghálálnák azokat. A beszélgetés során felmerül, hogy már egy Budai Palánta terve is fogalmazódik a fejükben…

Most azonban még a Pesti Palántáé a főszerep: a fémszívószálak betárazva, és már csak napok kérdése, hogy megnyissa levélmintás kapuit ez a különleges növénybolt-bisztró. Nézzetek be hozzájuk, már csak azért is, mert a fiúk különleges akcióval várják a Green Guide olvasóit:

Első látogatásotokkor a GREENGUIDE10 jelszóval 10% kedvezményt kaptok fogasztásotok árából!

További infókért pedig kövessétek őket Facebook és Instagram oldalaikon!

Ha pedig szeretnétek értesülni hasonló új, zöld helyekről és vállalkozásokról, iratkozzatok fel hírlevelünkre itt:

Pesti Palánta
Fotó: Pesti Palánta / Lőrincz Alíz

Írd meg a véleményed