Photo credit: Volom Sári, Photon

8+1 tipp a fenntartható otthonteremtéshez

  • 4 perc

Hallottatok már a wabi sabi stílusról? És a fapados luxus a bokorban filozófiáról? Az előbbi egy japán „találmány”, ami a természetes egyszerűség szépségét és bölcsességét hirdeti. Az utóbbi gondolat pedig Őrfi Esztertől, a Greenster alapítójától származik, aki rajong a wabi sabiért, és ebben a hónapban ő fog segíteni nekünk a fenntartható lakberendezés és felújítás témakörében eligazodni.

A wabi sabi filozófia alapjaiban különbözik a nyugati hozzáállástól: a természet törvényeivel összhangban elfogadja a dolgok mulandóságát, állandó változását, míg a nyugati ember szeret az örökkévalóságnak tervezni. A wabi sabi szerint a szépségnek semmi köze a tökéletességhez, sőt a szépség valójában a szemlélő szívéből fakad, és az öröm forrása a szívből jövő egyszerűség. A wabi sabi tárgyak visszafogott, természetes esztétikát képviselnek, sohasem hivalkodóak. 

A „fapados luxus a bokorban” szemlélettel Eszter ugyanezt az irányt képviseli a hazai lakberendezésben: a fenntarthatóság kulcsát az önkéntes egyszerűségben, mértékletességben látja, az anyagok terén a valódi természetességet keresi, szemben a természetes hatású anyagokkal, és többek között saját házukon keresztül próbálja bemutatni, hogy ez a fajta hozzáállás olyan magas életminőséget képes nyújtani, ami ma igazi luxusnak számít.

Őrfi Eszter Fenntartható otthonteremtés
Volom Sári, Photon

A lakberendezésben sajnos még nem érezhető az a markáns, zöld forradalom, ami a divat területén lassan már 10 éve zajlik. A Fashion Revolution mozgalomnak köszönhetően az emberekben egyértelműen tudatosodott a ruhaipar működésének fenntarthatatlansága, trendivé vált a second hand ruhavásárlás és a minimalizmus.

A lakberendezésben is vannak persze a fenntarthatóság irányába mutató trendek, leginkább a termékfejlesztés terén (pl. életciklus-elemzések, bölcsőtől bölcsőig szemlélet, újrahasznosított alapanyagok terjedése), a másik oldalról azonban még mindig nem kap elég hangsúlyt a fogyasztás visszafogása, és a vásárlást helyettesítő alternatívák népszerűsítése. 

Eszter a zöld lakberendezés szószólójaként arra biztat, hogy találjuk meg a saját stílusunkat, kerüljünk tisztába a valós szükségleteinkkel, és azokkal a módszerekkel, amiknek a segítségével jelentősen kevesebb vásárlás mellett is stílusos és fenntartható otthonunk lehet.

Eszter zöld otthonteremtési tippjei

Attól függően, hogy saját tulajdonú vagy bérelt lakásban élsz, új lakásba költözöl vagy a meglévőt alakítanád át, nagyobb felújítást tervezel vagy inkább csak finomhangolást, különböző módszerek állnak rendelkezésre ahhoz, hogy mindezt fenntartható(bb) módon tehesd meg. Fontos felismerni, hogy a környezettudatos otthon nem pénz kérdése, sokkal inkább odafigyelés, idő és némi kreativitás kell hozzá.

Ha meglévő lakásod kisebb átalakítását tervezed, Eszter 3 lépéses módszertana alapján az alábbi sorrendet érdemes követni:

1. Selejtezz, rakj rendet!

Mielőtt nekiállnál otthonod átalakításának, mindig vizsgáld meg, hogy mik azok a dolgok, amiket nem használsz, feleslegesen foglalják a helyet a lakásodban. Egy alapos selejtezés hatására garantáltan fellélegzik a tér, letisztultabb, átláthatóbb lesz az egész, megszűnik a zsúfoltság érzése. Kevesebb tárggyal sokkal könnyebb lesz a rendrakás és a rend fenntartása is.

2. Hozd ki a legtöbbet abból, amid van!

A funkcionálisan hasznos, de megunt bútoroktól, tárgyaktól nem kell feltétlenül megválni, egy kis kreativitással sok minden megmenthető. Ennek egyik legegyszerűbb, leglátványosabb módja a bútorfestés. A mai, modern krétafestékekkel nagyon könnyű és élvezetes dolgozni, akkor sem kell félni tőle, ha még sosem csináltál ilyet korábban.

3. Tartsd körforgásban!

A legfontosabb dolog, amit megtehetsz a fenntartható lakberendezés érdekében, hogy ritkábban és kevesebb új dolgot vásárolsz az otthonodba. Minél tovább tartunk körforgásban egy tárgyat, annál jobb. Ha szükséged van valamire, először nézz szét a second hand bútorok piacán, vagy dobd fel az otthonod egy trendi retró vagy vintage darabbal!


Új lakás vásárlása, nagyobb átalakítás, felújítás előtt ezekre érdemes odafigyelni:

4. Ne vásárolj rossz állapotú ingatlant!

Sokak számára vonzó lehetőségnek tűnhet egy rossz állapotú, olcsóbb ingatlan megvásárlása, amit teljesen magukra tudnak szabni. Ha viszont cserébe porig kell rombolni benne mindent, akkor biztosan nem tud környezettudatos lenni a felújítás, a rengeteg sitt és a magas nyersanyag igény miatt. Fenntarthatósági szempontból szerencsésebb tehát olyan ingatlant keresni, ami legalább nagyvonalakban megfelel az elképzeléseidnek, és viszonylag jó állapotban van.

5. Ne akarj nagyobbat, mint amire szükséged van!

Új ingatlan vásárlásánál vagy építkezésnél sokan hajlamosak túlvállalni magukat, mert egyszerre akarják megvalósítani minden vágyukat. Ezzel többek között az a probléma, hogy egy nagy lakásba sokkal több mindent hajlamos összevásárolni az ember, hogy ne érezze üresnek a tereket. Egy józanul átgondolt, a valós szükségletekhez és a reális lehetőségekhez igazodó tervezési programmal megóvhatjuk magunkat az ilyen túlkapásoktól.

6. Keresd a bontás alternatíváit!

Alaprajzi módosítások, válaszfalak mozgatása előtt mindenképp konzultálj szakemberrel (belsőépítésszel, lakberendezővel), hogy biztosra menj a bontás tekintetében. A megunt, neked nem tetsző burkolatokat sem kell feltétlenül felbontani: elöregedett fapadló esetén elegendő lehet egy felcsiszolás, a régi járólapot, csempét lefesthetjük DIY módszerekkel, illetve (megfelelő aljzat és elegendő hely esetén) megoldás lehet a ráburkolás is, pl. környezetbarát linóleummal.

7. Hagyj elég időt a tervezésre!

A mai világra nagyon jellemző, hogy senkinek nincs elég ideje semmire. A slow életformának viszont éppen az a lényege, hogy tudatosan lelassítunk és időt, figyelmet szánunk olyan dolgokra, amik számunkra fontosak, és hosszú távon meghatározzák az életminőségünket, mint például az otthonunk kialakítása. Minél több időt, figyelmet tudsz szánni a tervezésre, annál jobb, ugyanakkor néha a megvalósítás közben jönnek a legjobb ötletek, ezért érdemes rugalmasnak maradni.

8. Ne akarj egyszerre megvenni mindent!

Az előző pontból következik, hogy ha türelmetlenek vagyunk, és egyszerre akarunk beszerezni mindent, akkor jó eséllyel bele fogunk csúszni az instant, kommersz megoldásokba. „A lényeg, hogy jól nézzen ki, és mihamarabb túl legyünk rajta…”. Ez a hozzáállás nem ad lehetőséget arra, hogy az ember kincsekre vadásszon, megvárja, amíg beleszeret valamibe, és aztán hagyja, hogy egy ilyen tárgy organikus módon alakítsa maga körül a folyamatokat.

+1 tipp: Hogyan alkalmazd a 3 lépéses módszert költözésnél?

Egy költözés valójában a legjobb alkalom arra, hogy selejtezz egy nagyot, és csak azokat a dolgaidat vidd magaddal az új otthonodba, amikre valóban szükséged van. Ha vannak olyan bútoraid, amik funkcionálisan megfelelőek lennének, de stílusban nem passzolnak az új lakásba, gondold át, hogy nem tudnád-e valahogy átalakítani őket. A second hand vásárlási lehetőségek különösen felértékelődnek olyan helyzetben, amikor sok mindent kell beszerezned, ezzel a módszerrel ugyanis spórolni is lehet.

Ne feledd, a stílusos és fenntartható otthon nem pénz kérdése!

További tippekért kövesd Eszter Instagram és Facebook oldalát, ha pedig szeretnél ezekhez hasonló zöld tippeket, híreket kapni, csatlakozz zárt Facebook- csoportunkhoz, a Bolygóbarátok Társaságához, kövess minket Instagramon és iratkozz fel hírlevelünkre!

Írd meg a véleményed