Photo credit: Mollie Sivaram / Unsplash

Kevesebb céltalan netflixezés és emailezés: 8 tipp az online karbonlábnyomunk csökkentéséhez

  • 3 perc

Vajon mennyi szén-dioxid kibocsátással jár a napi e-mailezésünk? Na és egy esti sorozat-maraton? Cikkünkben összegyűjtöttünk 8 olyan tippet, mely segíthet lefaragni online karbonlábnyomunkból anélkül, hogy veszélybe kerülne a szórakozásunk.

Szöveg: Iglódi Franciska és Konkoly Niki

Az internetezés könnyen tűnhet megfoghatlan tevékenységnek: az adatok láthatatlanul mozognak az online térben, miközben úgynevezett virtuális felhőkben tároljuk őket. Azonban a háttérben hatalmas fizikai infrastruktúra áll, amely elengedhetetlen része a digitális világnak, az internet használata pedig elképesztő mennyiségű energiát és nyersanyagot emészt fel. Jelenleg a kütyüink felelősek az üvegházhatású gázok 3.7 százalékáért, a digitális fogyasztásunkkal felhasznált energia pedig együttesen annyi szén-dioxidot bocsát ki, mint a teljes légi közlekedés.

November havi tartalmainkhoz az E.ON adja az energiát – csakúgy, mint új webes platformunkhoz.

A pandémia óta kiterjedt online térben élünk. Habár megvannak a home office előnyei, mint például a kevesebb ingázás eredményeként megspórolt, közlekedésből származó károsanyag-kibocsátások csökkenése, az online folyamatoknak is megnőhet a karbonlábnyoma, hiszen hatalmas szerverek és adatközpontok szükségesek az működésükhöz, még nagyobb energiaigénnyel.

Ezen új típusú ökológiai kihívás megoldása még inkább sürgetőbb lesz a jövőben, hiszen a virtuális valóság életünk egyre szervesebb részévé válik.

Véletlenül sem szeretnénk senkitől elkobozni a telefonját vagy az Instagram-hozzáférését, hiszen az online kommunikáció és szórakozás nagyban megkönnyíti és színesíti az életünket, ami kiemelten fontos egy olyan időszakban, mikor távol kell maradnunk szeretteinktől. Viszont hoztunk néhány olyan apró, a mindennapokba könnyen beépíthető szokást, mely segít lefaragni az online karbonlábnyomunkból, és jó eséllyel pozitív hatással lesz a mentális egészségünkre is.

1. Turn off & chill

A YouTube, Netflix, Spotify és más videó- és zenelejátszó oldalak streamingen alapulnak, vagyis a zenék és filmek adatai elérkeznek hozzánk, de nem töltjük le őket. Ezen állandó adatáramlás eredményeként Európában átlagosan 55–56 g szén-dioxidot termelünk egy óra streameléssel. Kerüld a céltalan netflixezést és zenelejátszást, ha nem is vagy az adott térben, illetve kapcsold ki az auto-play funkciót.

2. Felszabadult postafiók

Az internetes statisztikák szerint több mint 2,5 millió e-mailt küldünk másodpercenként, melynek darabja 4 g szén-dioxidot bocsát ki. Téged is felszabadít, és a bolygónak is jót tesz, ha leiratkozol az összes hírlevélről, amit meg sem nyitsz. Ha lehet, kerüld a felesleges ‘Ok’ és ‘Köszi’ e-maileket, és azt is mindig ellenőrizd, hogy mindent leírtál és csatoltál-e, hogy ne kelljen még egyszer elküldened a levelet.

tudatos internetezés

3. Fájlok a fellegekben

A nevével ellentétben sajnos a felhőalapú tárhelyeken tárolt fájlok sem valóban csak úgy lebegnek az éterben, hanem masszív szervereken tárolják őket valahol a világban. Belső Marie Kondo-dat is kielégíti, és energiát is felszabadít, ha időről időre szortírozol, és törlöd az ezeréves fájlokat a felhőből.

4. Kamera nélkül

A home office szárnyalását követő kutatások szerint a kamera kikapcsolásával nemcsak az otthoni kupit rejtheted el a kollégák elől, hanem segíthet csökkenteni a virtuális szén-, föld- és vízlábnyomod is: ha videókonferencia közben kikapcsolod a kamerát, akár 96 százalékkal is csökkentheted a hívás környezeti hatását.

5. Környezetbarát keresés

Másodpercenként több mint 60 000 keresés történik a Google keresőjén keresztül, mely összesen 12 kg szén-dioxidot termel. Zöldebb alternatíva lehet az Ecosia keresője, mely a hirdetésekből befolyó összeget faültetésre és más bolygóbarát kezdeményezések támogatására költi.

6. Digitális detox

Nemcsak a környezetnek, hanem mentális egészségednek is jót tesz, ha időről időre digitális detoxot tartasz. Ennek egyáltalán nem kell radikálisnak és/vagy véglegesnek lennie, hiszen az apró lépések is rengeteget számítanak. Segít például az iPhone-okon beállítható “Ne zavarjanak” üzemmód, és az is, ha bizonyos applikációknak napi limitet szabsz a Képernyőidő funkcióval.

digitális detox

7. Tudatos kütyühasználat

A telefon mobilhálózaton keresztüli használata legalább kétszer több energiát fogyaszt, mint a wi-fin keresztül történő böngészés. Próbáld az energiaigényesebb tevékenységeket (videónézés, videóhívások) wi-firől végezni. Ha laptopod fényerejét 100%-ról 70%-ra csökkented, két legyet is üthetsz egy csapásra: a monitor által felhasznált energia akár 20%-át is megtakaríthatod, és még a szemednek is jót tesz!

8. Használd tovább!

Ha épp nincs rá szükséged, kapcsold ki az elektronikai eszközöket, és ne hagyd őket töltőn – ezzel élettartamukat is növelheted. A közhiedelemmel ellentétben a laptopok még alvó üzemmódban is fogyasztanak energiát! Ha egy kütyüd tönkremegy, először nézz utána, hol és hogyan javítható, vagy pótolható másodkézből: ez pénztárcádnak is kedvezőbb, és az egyre növekvő elektronikai hulladék mennyiségének csökkentéséért is tehetsz vele.
Az e-hulladék ugyanis a leggyorsabban növekvő hulladéktípus az EU-ban, amelynek kevesebb mint 40%-át hasznosítják újra, így kiemelten fontos, hogy elektronikai eszközeinket minél több ideig használatban, körforgásban tartsuk, életciklusuk végén pedig megfelelő módon váljunk meg tőlük.

Írd meg a véleményed