Rólunk

Missziónk

Tudatos élet, lemondások nélkül

Az ember jelenlegi pazarló életmódja és a globális klímaváltozás együttesen egyre félelmetesebb és szerteágazóbb környezeti problémát generál, ezért fontos, hogy tudatos döntések és együttes cselekvés révén megóvjuk környezetünket és élhető városokat, országokat és bolygót hagyjunk hátra a következő generációknak. 

Szerencsére egyre több felelősségteljes, innovatív, zöld életmódot elősegítő vállalkozás van jelen már Magyarországon is, így hazánkban is könnyebbé válhat olyan környezettudatos életvitelt folytatni, ami nem a megvonásokról és áldozathozatalról szól, hanem örömöt és tenni akarást csempész az életünkbe.

Projektünk életrehívásával elhatároztuk, hogy segíteni kívánjuk a városlakókat ezeknek a helyeknek a bemutatásával, hogy a helyi, tudatos vállalkozásokat és ezen keresztül a pozitív kezdeményezéseket támogassuk, hiszen a pénztárcákkal szavazunk arról, milyen világban szeretnénk élni.

A Green Guide alapítói, Erdész Dávid, Konkoly Niki és Nosek Mimma. Fotó: Cinege Photography

Történetünk

Az egész egy térképpel kezdődött…

A Green Guide Budapest projekt egy kétnyelvű zsebtérképpel indult 2019-ben. Felismertük, hogy információ hiányában a városi ember körülményesnek érzi a fenntartható életmód kialakítását, ugyanakkor a zöld vállalkozások nehezen érik el a tudatos vevőket. Célul tűztük ki, hogy bebizonyítsuk, a környezettudatos életmódnak nem kell lemondásokról szólnia: amilyen fontos, olyan élvezetes is lehet! 

Elhatároztuk, hogy új szemszögből mutatjuk be szeretett városukat. A stilizált térképen a főváros parkjait, piacait, bolygóbarát vendéglátóhelyeit és más fenntartható vállalkozásait, kezdeményezéseit helyeztük fókuszba, ezzel támogatva a kisvállalkozásokat és információt nyújtva a tudatos városlakóknak és ide látogatóknak. A közösségi finanszírozásból és néhány partner támogatásából megvalósult, környezetbarát risográf technikával nyomtatott térkép 5000 példányban jelent meg angol és magyar nyelven. A kiadvány kifejezetten pozitív fogadtatásban részesült – többek között az angol National Geographic is beszámolt róla.

Két és fél évvel később…

2020 óta a közösségi oldalainkon, illetve online és offline előadások, workshopok keretein belül, hasznos információk és gyakorlati tippek megosztásával segítjük a városlakókat életmódjuk zöldítésében, aminek köszönhetően a Green Guide projektnek mára többezres követőbázisa alakult ki. Mivel 2021 tavaszán az E.ON is a kezdeményezésünk mögé állt, folytatódhatott a projekt fejlesztése, és így megvalósulhatott a idei célunk, az online zöld iránytű.

Platformunk egyik fő eleme egy térképes, kereshető, folyamatosan bővülő szolgáltatói adatbázis, mely különböző szűrők és szempontok alapján segít fenntartható szolgáltatókat találni megannyi szektorban, Budapesten és vidéken egyaránt.
De nem csak zöld helyeket és szolgáltatókat találsz az oldalon: a platformon helyet kapott a korábbi blogunkról már ismert zöld magazin és egy eseménynaptár is, melyek mind fő misszióink, úgymint edukáció, inspiráció és közösségépítés céljait szolgálják.

Független fenntarthatósági szakértők bevonásával kidolgoztunk egy kritériumrendszert a vállalkozások felméréséhez, ezzel is megalapozva, hogy a platform hiteles és objektív felületet adjon az oldalon szereplő vállalkozások tudatos törekvéseinek, illetve a városi fenntarthatóság bemutatására. 

Fotó: Rácmolnár Milán

A csapatról

Alapítók

Nosek Mimma

Társalapító, Art Director

Mimma tervezőgrafikus és egyike a kevés, Budapesten rizográf technikával foglalkozó – és azt tanító – alkotóknak. Különösen érdekli a térképtervezés, és több ízben vett részt ezzel kapcsolatos projektekben, mint amilyen a Green Gudie Budapest térkép is volt. Idén elmerült a UI tervezés világában is, és az alapjaitól kezdve álmodta meg platformunk vizuális világát. Dáviddal közös vállalkozása a RisoPlant.

Konkoly Niki

Társalapító, Stratégiai tanácsadó

Niki eredetileg látványtervező, illetve történetmesélő, szenvedélyes állatbarát és növényevő. Tudatos hedonistaként is szokott magára hivatkozni, aki utazásai közben fellelt vegán finomságokról, bevált környezetbarát praktikákról és (ön)felfedező útjairól másoknak is szívesen mesél a Green Guide blogján illetve saját Instagram oldalán.

Spiczmüller Veronika

Kommunikációs vezető, Ügyvezető

Veronika, mint sportfejlesztő és fenntarthatósági közösségszervező arra összpontosít, hogy a világban zajló változásokat az utánunk következő generáció ösztönző erőként alkalmazza egy élhető környezet kialakításához. Elszánt vegetáriánus maratonfutóként Veronikának lételeme a természettel való aktív kapcsolódás és a zöld gondolkodás. Érdeklődése fókuszában olyan emberek, témák és projektek állnak, amelyek az ökológiai intelligencia kialakításában hivatottak segíteni.

Erdész Dávid

Társalapító, Account Manager, Projekt koordinátor

Dávid erdész-kertész család sarja, műszaki-környezeti szakmérnök és elhivatott ökohírnök. Lelkes piacra járó és piac-kutató, valamint az analóg technikák rajongója. Ezek mellett a kerékpáros kultúra támogatója és DELIVER-ED néven teherbringás fuvarokat vállal. A Mimmával közös hibrid mikrovállalkozásában növénydekorációkat, floráriumokat is készít.

Csapattagjaink

Domján Julcsi

Tartalomkészítő, szövegíró

Julcsi az élete minden területén a tudatosságra törekszik, így képezi a környezettudatosság is nagy részét a mindennapjainak. Jelenleg újságíróként dolgozik a Kollektív Magazinnál, szívügye a társadalmi és környezeti érzékenyítés. De nemcsak az online térben szeret alkotni, szabadidejében egy független verses fanzine, a Zabella Zine társalapítójaként is tevékenykedik.

Tóth Júlia

UX/UI designer

Júlia valódi főnixmadár: folyamatosan megújul, újabb és újabb kalandokba vág bele, távoli tájakat fedez fel, új dolgokat tanul. A Green Guide újjászületésében is igazán fontos szerepet játszott: ő fogta Mimma kezét egy izgalmas új kihívás, weboldlaunk UI terveinek megalkotása során.

Levendel Dávid

Energetikai szakértő

Dávid érdeklődése és munkája középpontjában a megújuló energia, energiahatékonyság, a karbon-lábnyom mérséklése, életciklus-elemzés és a fenntarthatóság állnak. Az ő széleskörű kutatása, fejlesztése és tesztelése segítségével dolgoztuk ki fenntarthatósági szempontrendszerünket és kérdőívünket, mely alapján az oldalunkra regisztráló vállalkozásokat értékeljük.

Papp Luca

Energetikai szakértő, lektor

Luca igazi kalandor: mindegy, hogy országokon átívelő bringatúráról, vagy árral szembeni evezésről van szó a tiszai PET Kupán, semmilyen kihívástól nem riad viasz. Nemcsak energetikai tudásával járul hozzá tartalmaink hitelességéhez, hanem cikkeink helyesírásának makulátlanságáért is ő felel. De azt szeretjük a legjobban, mikor hangos nevetésével derít mindenkit jókedvre!

Tomaj Zsófi

Fenntarthatósági szakértő

Zsófi diplomataként részt vett New Yorkban az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak (SDG-k) kialakításában, itthon pedig a KEH környezeti fenntarthatósági igazgatóságán dolgozott. Jelenleg vállalati fenntarthatóság témában tevékenykedik, és sok izgalmas projektje mellett ő a Körforgásban podcast egyik háziasszonya is. Széles körű tudásával mentorként segíti a Green Guide csapat munkáját.

Eszik Áron

Termékfejlesztő

Áron termékfejlszetőként és projekt menedzserként dolgozik, szabadidejében aktívan lép fel a környezetszennyezés ellen, és hisz az egymást segítő közösségek erejében. Mentorként, részben coach-ként segíti a Green Gudie csapat fejlődését meglátásaival és tanácsaival.

Szerzőink:

Örömünkre szolgál, hogy zöld magazinunk cikkeit további hangokkal tölthetjük meg. Önkénteseink, akiktől megannyi értékes gondolatot, inspiráló tröténetet, hasznos tippet olvashatsz:

Iglódi Franciska

Nagy Anikó

Pflum Dorina

Németh Petra

Nagy Tamara

Karsai Roni

Wágner Máté

Akik pedig kutatással segítik a munkánkat:

Szilágyi Lili

Németi Vivien

Kicsi Dóra

Köszönjük nektek! 

Állandó önkénteseinken túl rengeteg olyan ember van, akik nélkül nem tarthatnánk ott, ahol most, és ősz hajszálakból és jóval több díszítené a kobakunkat. 

Kedves barátaink, partnereink, segítőink, adományozóink, követőink! Hálásan köszönjük nektek, hogy fogjátok a kezünket a sokszor tekervényes úton, amin járunk. Köszönjük, hogy velünk együtt bandukoltok, vagy fel-fel bukkantok, mikor segítségért kiáltunk, bakot tartva egy-egy akadály megmászásához. Green Guide Online platformunk nélkületek nem jöhetett volna létre!

Médiamegjelenéseink

Büszkék vagyunk rá, hogy a Green Guide Budapest térkép megjelenése óta több mint 30 médium beszámolt a kezdeményezésünkről, többek között:

Note: Carousel will only load on frontend.

Partnereink

Fantasztikus érzés, hogy olyan elhivatott, értékteremtő szervezetekkel működhetünk együtt, mint például:

Note: Carousel will only load on frontend.

Így támogathatsz minket

Ha tetszenek kezdeményezéseink, hasznosnak találod tartalmainkat, alapítványunk munkáját legegyszerűbben banki átutalással támogathatod az alábbi módon:

Számlatulajdonos neve: Green Guide Alapítvány
Számlaszám: 16200106-11673765
A megjegyzésbe kérjük, írd bele, hogy “adomány”.

Még a legapróbbnak tűnő adomány is számít, de ha jelenleg nem tudod pénzzel támogatni projektünket, ám tetszik a kezdeményezés, máshogy is segítheted missziónkat: regisztrálj az oldalra, mentsd el kedvenc tartalmaidat, és adj visszajelzést a vállalkozásoknak, hogy más is szívesen vásároljon tőlük! Annak is örülünk, ha hírt adsz rólunk, és követsz minket Instagramon és Facebookon.

Ha önkéntes csapatunkhoz szeretnék csatlakozni, írj nekünk a hello@greenguide.hu-ra!

Kapcsolat

Általános kérdések, együttműködések: hello@greenguide.hu

Sajtómegkeresések: veronika@greenguide.hu, niki@greenguide.hu

Oktatás: david@greenguide.hu

Vállalkozásoknak, akik felkerülnének a térképünkre: csatlakozz@greenguide.hu

Eseményekkel kapcsolatos kérdések: elmenyek@greenguide.hu

Adatvédelemmel kapcsolatos kérdések: adatvedelem@greenguide.hu