Zöld Radar

A szélenergiától a biomasszáig: megújuló energia-kisokos

2000 óta a globális energiafogyasztás körülbelül egyharmadával nőtt, melynek több, mint 80 százaléka egyelőre fosszilis alapú, az előrejelzések szerint pedig a világ energiaigénye a jövőben egyre gyorsabb tempóban fog növekedni. Felmerülhet bennünk a kérdés, hogyan lehet ezekkel az igényekkel lépést tartani úgy, hogy ne szennyezzük közben azt a bolygót, amely…

Budapesti secondhand-körkép, 3. rész: adományboltok

Az charity boltok egyfajta társadalmi vállalkozásként működnek, ahová bárki beviheti adományként megunt, de jó állapotban lévő ruháit, bútorait, mütyürjeit, ahol azokat alacsonyabb áron adják tovább, és a befolyt összeget jótékonysági célokra fordítják. Ez tehát nemcsak környezeti, de társadalmi felelősségvállalás szempontjából is tudatos módszere annak egyrészt a ruhavásárlásnak, másrészt annak, hogy…

A ráérős brunchtól a fejedelmi mezzékig: tudatos hedonizmus a hétvégére

Vegán reggeli tortilla, pastrami szendvics, mezze tál, padthai: egytől egyig olyan finomságok, melyek igazán édessé teszik a szombat esti pihenést vagy egy ráérős vasárnap reggelt. Mindezt már egy kattintással házhoz is rendelhetjük, ha a nappalinkba szeretnénk különleges hangulatot varázsolni. De vajon honnan rendelhetünk, ha az is fontos, hogy a hedonizmusunk…

A vegán hamburgertől a tökéletes falafelig: street food rendelés bolygóbarát módon

Bagel, hamburger, falafel és perzsa samboose: gondoltátok volna, hogy ezeket a különleges, nemzetközi és egzotikus finomságokat mind kóstolhatjuk Budapesten is, sok esetben teljesen vegán, lokális alapanyagokból elkészítve, ráadásul az otthonunk kényelmében? Utánajártunk, hogyan kerül a street food a lakásba, és mi mindenre törekednek a vendéglátóhelyek, hogy azok elkészítése minél bolygóbarátabb…

Menüzz zölden: 4 napi menü, amivel vegánok és húsevők is jóllaknak

Honnan rendelhetünk napi menüt Budapesten, ha nemcsak az íz számít, hanem az is, hogy a fogások szezonális, helyi alapanyagokból készüljenek, és vegán opció is legyen bőven? Négy étterem napi ajánlatát teszteltük a Wolton keresztül, és az ízélmény mellett bolygóbarát szempontok szerint is értékeltük őket, illetve izgalmas kulisszatitkokat tudtunk meg az…

Itt a KanyarGO, a Dunakanyar első fenntarthatósági kalauza!

Termelői piac, kemping, vegán étterem, természeti kincsek és bolygóbarát közlekedési lehetőségek, melyekkel mindezt meg lehet közelíteni: ez a KanyarGO, az egymeder csoport és a DunakanyarGO turisztikai portál és több, mint 40 vállalkozás összefogásából készült fenntarthatósági térkép. Kiemelt kép: KanyarGO Áprilisban landolt egy izgalmas e-mail a postaládánkban a térkép alkotóitól, melyben…