Alkotó nők, női vállalkozók – 10+X bolygóbarát női vállalkozó

  • Budapest
  • 4 perc

1917 óta (Magyarországon 1948 óta) március 8-án tartják a nemzetközi nőnapot, a női egyenjogúság és a nők emberi jogainak napját.
Mi igyekszünk nem csak ezen a napon kiemelni, támogatni és megmutatni a nőket, női alkotókat, tervezőket, vállalkozókat. Talán megszoktátok már, hogy a Green Guide cikkeiben, márkaajánló posztjaiban rendszeresen bemutatunk számos szuper, női alkotót, zöld márkaalapítót.

Azért erre a napra mi is készültünk! Méghozzá egy nőnapi válogatással, amelyben olyan bolygóbarát márkákat mutatunk, amelyek a nőiség, a női lét különböző területeihez kapcsolódnak – legyen szó öltözködésről és öltözék-kiegészítőkről, szépségápolásról vagy egészségügyről, szabadidőről vagy mentális jóllétről, és nem mellesleg szuper nők alapítottak.

Boldog nőnapot, boldog nőket!

A szuper márkák sorát úgy állítottuk össze, hogy a nőiség, a női lét különböző területeihez kapcsolódjanak – szerencsére nagyon sok női zöld márka van, így e válogatás egy icipici szelete csupán ennek a sokaságnak.

MiNŐ belső erő!

A listát kezdjük “belülről”. A tavalyi, mentális egészség megőrzésével foglalkozó cikkünkben számos olyan ötletet, módszert, remek lehetőséget és alkotót gyűjtöttünk össze, amely ebbe a sorba is nagyon jól illik. Mindezt kiegészítve ezúttal Takács Dalma (SafeSpace.) és Horváth Enikő (BrightLife – Művészetterápia, coaching) gyakorló művészetterapeutákat és közös programjaikat ajánljuk nektek. Legyen szó önismeretről, elakadásról vagy nőgyógyászati problémákról, Dalma és Enikő is csodás workshop(sorozat)okat szervez a művészeti ágak különböző területeit alkalmazva.

KimeNŐ Bolygóbarát töltődés

A szabadidős női vállalkozói körben ajánljuk elsősorban Dénes Andrea Erdőkóstoló oldalát és programjait. Vadnövény- és gombaismereti séták, gyógynövényismereti tanfolyam. Andrea programjai és posztjai igazi svédasztallá varázsolják számunkra a természetet, miközben mozgunk, a természetet járjuk és új közösség tagjává válhatunk.

Ajánljuk a Bajzák Anna által alapított Zöldítők oldalát, kurzusait és kezdeményezéseit is a városi kertészet, balkonkertészet témájában.

Ha már szabadidő, ajánlunk egy hagyományosan női elfoglaltságot ‘népszerűsítő’ szupercsapatot is. A Kis kos műhely növényi festő-műhely, tehát garantáltan csodás fonalat szerezhettek be tőlük. Ráadásul egyfajta közösségi fonalwebshopként is aktívak, csatlakozhattok közösségi kötős programjaikhoz, fonalbörzéikhez vagy különböző workshopjaikhoz is, így remek társaságra is lelhettek.

Korábbi cikkeinkben is böngészhettek, hiszen szintén telis-tele vannak olyan remek ötletekkel, ajánlókkal, amelyek csodás női vállalkozókhoz köthetőek.

Szépségápolás – Csak természetesen

Bőrünk az egyik legfontosabb szervünk, az egészségünk megőrzése kapcsán elengedhetetlen a megfelelő ápolása, kezelése. A szépségápolás terén is csodás női vállalkozókat ismerhetünk.

Máthé Csilla alapította a Mix Your Nature zero waste natúrkozmetikum márkát. A kínálatban csak 100%-ban természetes, túlnyomórészt vegán összetevőkből álló testápoló stiftet, arcápoló-és szemkörnyékápoló stiftet, dezodor stiftet és ajakápolókat, gyulladáscsökkentő balzsamot és habkrémet találunk, mindezt lebomló kraft karton csomagolásban.

Nem maradhat ki a sorból Kocsmáros Gabi sem, a FLEUR DE LIN Slow Cosmetics márka és kozmetika megálmodója.

A bolygóbarát bőrápolásról bővebben korábbi cikkünkben is olvashattok, inspirálódhattok.

Ép testben ép lélek

Egy-két remek példát mutatunk a menstruáció és a női szexualitás területéről is.

Talán nem is kell nektek bemutatnunk azt a szuper zöld vállalkozást, amelyet Varró Orsi alapított. A Hoopla Sewing mikrovállalkozás célja, hogy egyedi, környezetkímélő és újrahasználható termékek jussanak el hozzátok, például mosható betétek, menstruációs kehely, sminklemosó és arctisztító korongok.

Biztosan ismeritek a Molnár Dóra és Tasnádi Ádám alapította This is Redy menstruációs bugyijait is. A csapat nemcsak a menstruáció minden napjára kínál remek, környezetbarát és kényelmes megoldást, hanem edukál, hangot ad, utat tör és közösséget is alkot.

Átfogóan és sokrétűen beszélgetnek a nőket érintő témákról a Vénusz Projekt alapítói, Solti Hanna és Rutai Lili meghívott vendégeikkel, de érdemes Szőllősi Nóra, a Ciklusmesék alapítójának csatornáit, vagy Jámbor Eszter Testsuli oldalát is figyelemmel kísérni.

Környezettudatos ruhatár

Ha bolygóbarát divat, elsők között említhetjük a Majoros Zita által alapított és vezetett Printát, az egyik első magyar környezettudatos márkát. Nemcsak biztos forrásból származó organikus anyagokból készítik termékeiket, de több zero waste kollekció is készült újrahasznosítható anyagok, mint például ingek felhasználásával. Az egyedi tervezésű, limitált szériás ruhák mellett lakberendezési tárgyakat, posztereket és ajándéktárgyakat is terveznek, készítenek.

A textil- és ruha-újrahasznosítást, a környezettudatos szemléletünket nemcsak a hétköznapi öltözködésünk során, hanem életünk egyik legkülönlegesebb napján, az esküvőnkön is szem előtt tarthatjuk. A FANNiHALMi Upcyccle Bridalwear márka például különböző anyagokat és leginkább menyasszonyi ruhákat használ újra, alakít át, tesz igazán egyedivé.

Zöld ékszerek

Öltözékkiegészítők, ékszerek terén is szuper, zöld, női alkotókat, vállalkozókat ismerhetünk. Különböző technikával, de teljesen egyedi stílusban, rendhagyó módon örökíti meg, őrzi meg a virágokat, leveleket Plantethics. Dénes Barbara, a márka alapítója letört faágak újrahasznosításával készíti Rewood kollekcióját, a Forest ékszercsoport pedig üvegbe zárt apró növényeket, leveleket, virágokat rejt magában.

Megemlíthetjük a Mészáros Beáta és Szabó Brigitta által alapított SucCult kertészeti műhelyt is. A szukkulens növényekből készített ékszereik azért is különlegesek, mert az élő növények idővel kiültethetőek az ékszeralapokról, így azok tovább élnek, az ékszeralapokból pedig új kiegészítő készíthető. Ha már esküvő – az ékszerek mellett csodás hajdíszt, vőlegénykitűzőt is rendelhettek tőlük.

MeNŐ, fenntartható kiegészítők

Kis-Baraksó Alexandra, a Manera – studio – alapítója is egyedi kiegészítőket készít. Gombabőr elemekből is készülő táskái is zseniális példái annak, hogyan lehet kizárólag természetes, növényi alapanyagokból és egyéb újrahasznált anyagból igazán csodaszép, ugyanakkor tartós, praktikus terméket készíteni.

Györgybíró Csenge és Jakab Klaudia alapította és vezeti a Coffewear márkát. Termékeiket elsősorban kávés csomagolóanyagok és egyéb újrahasznosítható csomagolás, anyag felhasználásával készítik. Kínálatukban találtok övtáskákat, különböző méretű és formájú neszeszereket, tartókat, pénztárcát és válltáskát, gyümölcstárolót és bérlettokot is.

PiheNŐ – Környezetbarát lakberendezés

Ha otthon, lakberendezés, akkor Greenster – Őrfi Eszter. Eszterrel tavaly nyáron együttműködve a fenntartható lakberendezés és felújítás témájában remek ötleteket, útmutatót állítottunk össze.

Farkas Bori különböző textileket hasznosít újra: csodás párnák, asztali futók készülnek a műhelyében, de workshopjain egyedi elképzeléseinket is megvalósíthatjuk.

Otthonunkat a Körösényi Bori által alapított Berber Budapest szőnyegei tehetik színesebbé vagy éppen naturálisabbá. A vintage darabokat és a helyi asszonyok által tradicionálisan szőtt szőnyegeket Bori fair trade módon, egyenesen Marokkóból válogatja össze és szállítja Magyarországra.

Ha épp nem cserebere vagy szaporítás során bővítjük lakásdzsungelünket, növényeinket beszerezhetjük a Tóth Kata és Klenovszki Mimi által alapított plante. slow növényboltban is.

Legyen szó az élet bármely területéről, csodálatos női úttörőket, élharcosokat, kreatívokat találunk. Mi ezután is figyeljük és megmutatjuk, bemutatjuk nektek a női vállalkozókat, zöld alkotókat is.

Írd meg a véleményed