Photo credit: Andreea Ch / Pexels

Energiacsökkentés egyszerűen: 9 tipp a mindennapi energiaspóroláshoz

  • 2 perc

Ahogy hosszabbodnak az éjszakák és válnak didergősebbé a nappalok, úgy tekerjük egyre feljebb a fűtést otthon és a munkahelyen, és egyre gyakrabban vágyunk rá, hogy egy fagyos nap után átmelegedjünk egy kád forró vízben, kedvenc podcastunkat hallgatva. A tél közeledtével gyakrabban fogunk neki valamilyen lélekmelegítő sütemény sütésének, illetve sokasodik a filmmaratonnal töltött esték száma is. 

Megannyi csodás tevékenység, mely örömet csempészhet a hideg, borongós napokba, ám az élvezeten túl még egy dolog közös bennük: mind-mind energiahasználattal járnak. Szerencsére azonban – ahogy az életben mindent – otthoni tevékenységeinket és kedvenc időtöltéseinket is lehet eggyel fenntarthatóbban űzni.

Hosszú távon az otthonok korszerűsítése, a megfelelő szigetelés, a nyílászárók felújítása, illetve a nyári meleg mérséklésére a külső árnyékolás tudnak igazán jó megoldást biztosítani, de számos olyan praktika is létezik, melyek segítségével a mindennapokban, különösebb erőfeszítés vagy nagyobb beruházás nélkül tudjuk mérsékelni az energiahasználatunkat, függetlenül attól, hogy saját vagy bérelt ingatlanban élünk.

Most néhány ilyen, könnyen elsajátítható szokást szedtünk egy csokorba.

Ehhez a cikkhez és november havi tartalmainkhoz az E.ON adja az energiát – csakúgy, mint új webes platformunkhoz.

1. Villany leó!

Gyerekkorunk óta kívülről fújjuk, de sosem árt egy kis emlékeztető: ha egy lámpára épp nincs szükséged, kapcsold le! Ha pedig csak egy pillanatra lépsz be valamiért egy szobába, fel se kapcsold.

2. Lumos minimus!

Úgy is spórolhatsz a világítással, ha minél inkább kihasználod az otthonodba érkező természetes fényt okos lakberendezéssel, de hatékony lehet még a mozgásérzékelős világítás is, és a kisebb, fókuszált fényforrások, mint az asztali lámpák, spot lámpák.

3. Segítsd a gépeket!

A mosógépet, mosogatógépet igyekezz minél jobban megtölteni, és a makacs foltokat előáztatni, folttisztító szappannal előkezelni, az ételmaradéktól ragacsos fazekakat pedig beáztatni, hogy a gépek minél hatékonyabban végezhessék a munkájukat – alacsonyabb hőfokon is. Apropó: a vízforralót se töltsd tele, ha csak egy bögre teát innál! És ha már mosás: itt olvashatsz további tippeket a környezetbarát mosáshoz.

4. Ismerkedjetek!

Szánj időt arra, hogy megismerd meglévő és újonnan vásárolt háztartási eszközeid energiatakarékos programjait! Új eszköz vásárlásánál pedig keresd a lehető legjobb energiabesorolású termékeket. Figyelem: idén megújultak az energiacímkék! A sok pluszjel helyett most már szimplán A-tól G-ig terjed a besorolás.

energiacsökkentés

5. Magadat melegítsd…

…ne a bolygót! Ha a hőmérsékletet csupán egy fokkal lejjebb tekered, már azzal is akár 6-10% mértékű energiamegtakarítás érhető el. Ha fázol, először kapj magadra egy meleg pulcsit, végy a kezedbe egy bögre forró teát, táncolj egyet a kedvenc dalodra, és csak ezután csavard feljebb a fűtést – ha még mindig szükségesnek érzed.

6. Két ledet egy csapásra

Izzóidat cseréld LED-re: a hagyományos izzónál a bevezetett energia több mint 90%-a hőenergiává alakul át és elszáll a levegőbe. Ezzel szemben a LED hatásfoka sokkal jobb, így nemcsak energiát, hanem pénzt is spórolhatsz.

7. Áramtalaníts!

Ne felejtsd el a használaton kívüli elektronikai kütyüket, elosztókat áramtalanítani, a vezetékeket kihúzni a konnektorból. A telefonodat és más eszközöket se hagyd feleslegesen a töltőn egész éjszakára! Sőt, az online karbonlábnyomodra is figyelhetsz.

8. Szabadítsd ki a radiátort!

Apróságnak tűnhet, de a fűtési szezonban érdemes a radiátorokat rendszeresen portalanítani, mivel a por is egy szigetelő réteget képez a fűtőtesten. Told el a közelben lévő bútorokat is, hogy a leadott hő jól tudjon cirkulálni, és ne szoruljon be a radiátor közvetlen környezetébe.

9. Minden cseppje kincs

Ha a melegvízzel spórolunk, nemcsak vizet, hanem energiát is megtakarítunk, hiszen sok áram, gáz szükséges a víz melegítéséhez. Éljenek hát a rövid mosási programok, illetve próbálj meg kedvenc 3 perces zeneszámod alatt lezuhanyozni, és véletlenül se folyasd feleslegesen a vizet fogmosás és mosogatás közben!

Írd meg a véleményed