Photo credit: Bihiga - Fényvisszaverő matrica

Zöld kiegészítők városi közlekedéshez

  • 4 perc

Tavaszi, környezetkímélő városi közlekedéssel kapcsolatos témánk sem maradhat márkaajánló nélkül. Ezúttal olyan márkákat gyűjtöttünk, amelyek a kerékpározáshoz, városi közlekedéshez kínálnak trendi és praktikus, környezetbarát termékeket, vagy amelyek kerékpáralkatrészekből készítenek egyedi öltözékkiegészítőket, akár lakásdekorokat.

A különböző webshopok, boltok telis-tele vannak ezernyi mütyürrel, kiegészítővel, szó szerint kacattal, hisz – valljuk be – számos ilyen dolgot a következő szezonban le is cserélünk, mert elkopott, kinyúlt, megrepedt. Ha tehetjük, a közlekedésünkhöz is válasszunk olyan táskát, tokot, viseljünk olyan öltözékkiegészítőt, amelyet a szuper kreatív magyar tervezőink készítenek törekedve a fenntarthatóságra, a környezetünk kímélésére, az újrahasznosításra.
Nézzük, kiket ajánlunk ebben a közel sem teljes listában!

Feltűnően trendi

Ha azt mondjuk, kerékpáros kiegészítők, nekem a kötelező és ajánlott eszközök jutnak először az eszembe, mint például a lámpák, csengők, prizmák. A közlekedésünk során az egyik legfontosabb a láthatóság – akár gyalogosan, akár két keréken, vagy bármilyen járművet vezetve tesszük.

Ehhez kínál a Bihiga is klassz alternatívát. Dobos Anita elsősorban fényvisszaverőket készít – saját rajzaiból, saját technikával és minden darabot saját kezűleg. Az alapanyag-választásnál és a készítésnél is alapvető cél a minőség, a szép és tartós darabok megalkotása. A matricákat biciklire, rollerre, bukósisakra, babakocsira, kerekesszékre is fel lehet ragasztani, és hát persze a motor, autó és egyéb közlekedési eszköz sincs kizárva. Sőt, a kínálatában találtok fényvisszaverő kitűzőket, táskafüggőket és fényvisszaverő ékszereket is!

Figyelmetekbe ajánljuk még a Rokka Reflex remek termékeit is. A Liska Bori által alapított márka különböző láthatósági anyagokat használ újra, szab át, gondol újra, alakít át. Színes motívumvilággal ötvözi az újrahasznosítást és praktikumot. Különböző tokok és tartók, kulcstartók, ékszerek és láthatósági ruhadarabok közül választhattok.

Fotó: Bihiga

Háton, vállon, két keréken – Praktikus és zöld táskák (nem csak) biciklizéshez

Ha épp nem a kényelmes kis válltáskát vesszük fel keresztbe a vállunkon, ha nincs kosarunk, vagy ha szimplán nagy csomaggal járunk (bringával) a városban, elsődleges szempont a táskánk mérete, kapacitása és minősége. Mert hát ugye kellhet a hely a könyvnek, kulacsnak, laptopnak, akár üvegeknek és zsákoknak a bevásárláshoz, de persze eleredhet az eső is, vagy csak szimplán szükségünk lehet egy kényelmes táskára – ami ráadásul jól is néz ki. És készülhet még bolygóbarát módon is? Hogyne!

A 2005-ös alapítású Bagaboo is személyes igények, tapasztalatok nyomán alakult. A biciklifutárkodás során megtapasztalták és kialakították elképzelésüket az ideális táskákról. UV-álló, nagy kopásállóságú és vízálló anyagból, teherautó-ponyvából készülnek a táskák. Akár futár- vagy hátizsákra, akár cargo bicikli- vagy övtáskára, akár különböző tokokra (tablet, szerszám-, fényképező tok), pedálhevederre vagy kormánytáskára lenne szükségetek, náluk megtaláljátok, sőt, egyedi igényeitek szerint meg is tervezhetitek saját táskátokat.

Újrahasznosítás, táskák számtalan mérete, fazonja és kiegészítő megoldása: a Medence Csoport biciklis táskái sem maradhatnak ki a sorból. Talán nem is kell nektek bemutatni őket, hiszen ők az egyik legelső olyan design csapat, amely kidobásra szánt molinókból, ponyvákból készít trendi, formás és praktikus termékeket az újrahasznosítás jegyében. De ajánljuk még a Recikli táskaműhely nagy teherbírású, különböző fazonú, méretű, szintén újrahasznosítható anyagokból készített táskáit is.

Ha már nagy méretű táskák, de nem feltétlenül teherszállításhoz: ajánljuk a Lilla Sellei Bags vidám, színes és mintás biciklis csomagtartó táskáit is. Séllei Lilla, a márka alapítója is ügyel arra, hogy a táskákhoz szükséges lehető legtöbb alapanyagot, elemet hazai gyártóktól szerezze be a minél időtállóbb termékek létrehozása érdekében. Minden termék itthon készül, a maradék anyagokat is felhasználják kisebb kiegészítőkhöz, a szállításnál pedig minél kisebb, kevesebb és újrahasznosított csomagolást használnak. Örök garanciát vállalva megjavítják a sérült táskákat, a régieket visszaválthatjuk egy utalványra, de a visszavitt táskákból is igyekeznek a maximumot kihozni: tisztítják és javítják, amennyire lehet, és nagyon kedvező áron újra értékesítik azokat.

A Balkantango sem maradhat ki a sorból, hiszen csodás táskákat, pénztárcákat, tokokat készít a biciklik belső gumijait felhasználva.

Fotó: Balkantango

Bolygóbarát kiegészítők

A Szabó László alapította Felvarrom talán sokatok számára ismerős lehet. Csapatának eltökélt szándéka, hogy a teljes gyártási folyamatukat fenntartható és környezetbarát módon tartsák. Például a megmaradt anyagokat is környezettudatos módon kezelik, szelektíven szállítják. Az irattartókat, kulcstartókat, pénztárcákat, aprótartókat, piperetáskákat, öveket, szemüveg- és tolltartókat a bringás műhelyek által kidobásra szánt, bicikli belső gumijából, abroncsokból készítik.

Csenge és Dia alapította és vezeti a Coffewear márkát. Termékeiket elsősorban kávés csomagolóanyagok és egyéb újrahasznosítható csomagolás, anyag felhasználásával készítik. Kínálatukban találtok övtáskákat, különböző méretű és formájú neszeszereket, tartókat, pénztárcát és válltáskát, gyümölcstárolót és bérlettokot is – ha már a közlekedés a téma, ugye.

Ha öltözék-kiegészítőről van szó és a bicikligumik felhasználásáról, talán elsőként juthat eszünkbe az Ursuslupus is. Orsi évek óta készít ékszereket, öltözékkiegészítőket, apróbb tokokat, pénztárcákat és dekorokat újrahasznosítható anyagokból: bicikligumiból, matracokból, sátrak ponyváiból és egyéb anyagaiból.

A bicikli(alkatrésze)k új élete

A Kis Balázs alapította Recyclista termékei újrahasznosított kerékpáralkatrészek felhasználásával készülnek. Készít láncszemekből -és tányérból faliórát, sörnyitót, karácsonyfadíszt, ékszereket és mandzsettát, de a biciklik belső gumijaiból övet és jegyzetfüzet-borítót is. Balázs alkotásait sok évig RecyClock néven vásárolhattátok meg.
Gulyás Ferenc, vagyis Gulyi sok-sok éve alkot különleges, egyedi szobrokat, robotokat, de használati tárgyakat is, például lámpát, bárszéket, fogast. A Gulyi REcycling alkotásai kidobásra szánt, sérült kerékpáralkatrészekből készülnek, s egyedi rendeléseket is szívesen teljesít.

Legyen szó gyaloglásról, biciklizésről, a közösségi közlekedés bármely formájáról, utazásunkat is csodás magyar, minőségi, egyedi és környezetbarát kiegészítők, táskák tehetik kényelmesebbé, színesebbé.

Ugyanakkor ha épp pénztárcabarát megoldást kerestek, akkor is szuper inspirációkra és megoldásokra bukkanhattok! A megunt, szakadt esőkabát, a lyukas gumimatrac, vagy régi vízhatlan terítő felhasználásával remek üléshuzat, vagy esővédő készülhet a hátizsákunkra, szerszámos táska a bringánkra. Talán erősebb csomagolóanyag is akad az otthonainkban, melyekből remek kiegészítőket, bérlettokot készíthetünk mi magunk is. Ha hiányos a varrótudásotok, kérjétek családtagjaitok, barátaitok, környezetetek segítségét, vagy akár bátran menjetek egy közösségi varrodába, műhelybe is. Amellett, hogy új tudásra tesztek szert, remek közösségbe is csöppenhettek, és a megunt, szakadt vagy kidobásra szánt anyagok felhasználásával még a bolygónak is jót tehettek.

Ha esetleg épp semmi ilyesmit nem készítenétek magatoknak, ajánljátok fel a környezetetekben valakinek, vagy akár az ilyen anyagokat újrahasználó alkotóknak! A biciklizés, városi közlekedés, utazás során is csak a tudatosságot, odafigyelést, átgondolást javasolhatjuk. Bármit terveztek vásárolni, javasoljuk, hogy alaposan nézzetek körbe, és ha tehetitek, válasszátok a hazai, bolygóbarát lehetőségeket.

Írd meg a véleményed