Zöld karácsony IV. – Tudatos ünnepi időtöltés

  • 3 perc

Az eltelt három adventi vasárnap alkalmával írtunk nektek környezetbarát ajándékozásról, díszítésről, vacsoráról. A negyedik gyertyaláng meggyújtása alkalmával pedig az ünneppel járó, talán egyik legfontosabb tevékenységről szeretnénk most beszélni, ami nem más, mint a minőségi együttlét. Ha nem vagyunk résen, a karácsony – akárcsak egy jó nyaralás – egy szempillantás alatt elrepülhet. És mi marad belőle? Az ajándékokért való szaladgálás, frusztráltság, túlevés, rosszullét, takarítás, sőt talán még veszekedés is. Nagyon fontos, hogy az ünnepek alatt valóban pihenjünk, lelkileg feltöltődjünk, és olyan emberekkel vegyük körül magunkat, akik inspirálnak, hogy ezekből a pozitív impulzusokból feltöltekezve kezdjünk majd neki az újévnek.

De ugye rémlik neked is, hogy pár évvel ezelőtt a karácsonyi szünetben szánkóztunk, hóembert építettünk? Az volt a kikapcsolódás, hogy a gyönyörű havas tájat néztük, merengtünk a tisztaságában, forró kakaóval a kezünkben. Indulás előtt pedig ezerrel kapartuk a jeget a szélvédőről és a szülők szurkoltak, hogy mindenki épségben hazaérjen. Most pedig a melegfronttól kialakult fájdalmakkal, érzékenységgel küzdünk, és titkon bízunk abban, hogy a télikabátot nem kell még a tavaszira lecserélnünk, és reméljük, hogyha ki is tolódik a tél, azért megmarad a négy évszak, amitől olyan varázslatos tud lenni a természet.

Grafika: Nosek Mimma
Szöveg:
Domján Julcsi
Frissítve: 2021. október 17.

https://www.instagram.com/p/-n8iWCsKD2/

Környezetvédelem régen és most

A globális felmelegedés okozóiról, környezetkárosító tevékenységekről és azoknak a megoldásairól rengeteg tippet, olvasmányt, szakirodalmat találhatunk már online is. Ezért sokszor megfeledkezünk arról, hogy a legnagyobb tudás a nagyszüleink, szüleink tarsolyában van. A karácsony és az ezzel járó együttlét pedig remek alkalom arra, hogy kifaggassuk őket, hogyan éltek ’zero waste’ életmódot, mielőtt ez a kifejezés egyáltalán megszületett volna.

Régen nem voltak plázák, nagy bevásárlóüzletek, ha pedig egy 150 fős faluban élt az ember, jóformán mindenki megtermelte magának a szükséges mennyiségű ennivalóját. Persze én is szeretnék fenntartható gazdálkodást folytatni a kertemben, de ha reálisan tekintek a jövőm felé, még egy ideig ezt nem tudom kipipálni a bakancslistámról. Viszont már az ötlet megalapozásához jó lehet megkérdezni nagyszüleinket, szüleinket, hogy mikor melyik zöldségnek, gyümölcsnek van szezonja, illetve, hogy mely ételek azok, melyeket nyáron és ősszel érdemes elspájzolni télre.

Az is jó kérdés, hogy vajon nagyszüleink hogy éltek szemetes nélkül? Hogy szerezték be csomagolásmentesen a mindennapi élethez szükséges dolgokat? Meséltesd őket arról is, régen mikre volt igazán szükség! Hiszen a nagyszüleink boldogságban éltek telefon, TV, számítógép nélkül is. Persze ezt követően nem kell drasztikusan lemondanod minden innovatív kütyüről, de az arany középutat kitűzheted célként. Előbb-utóbb hidd el, ha kevesebb felesleges tárggyal veszed magad körül, sokkal szabadabbnak fogod érezni magad. Kérdezd meg őket még például a mosható pelenkáról, szappankészítésről, sőt arról is, hogy a régi barátságoknak, szomszédoknak köszönhetően például hány kézzel készített ruhájuk volt!

Érzékeny témák

Tudjuk, hogy maga a környezetvédelem és az ezzel járó tevékenységek nem könnyű hangvételű témák. Mikor én elhatároztam, hogy a környezetünk kímélése érdekében lemondok a húsról, vagy megvétóztak, vagy egyszerűen nem vették a döntésemet komolyan. Ugyanúgy elém rakták a húslevest hús nélkül vagy a zsírban sütött sültkrumplit. Persze két év után már kérdés nélkül minden családtagomnál, barátomnál van vegetáriánus opció, ha vendégségben vagyok náluk. De tényleg kellett hozzá türelem és kitartás. Viszont, ami még ezeknél is fontosabb, az az, hogy milyen oldalról közelíted meg a beszélgetést. Lehetsz támadó, lázadó, de sokkal hamarabb érsz célba, ha jól körüljárt információkkal együtt osztod meg a véleményedet. Valószínűleg engem sem venne senki komolyan, ha csak annyit mondanék egy beszélgetés keretein belül a környezetvédelemről, hogy az menő. Ellenben, ha részletesen és észérvekkel beszélgetsz erről mondjuk a barátaiddal, elérheted, hogy következő karácsonykor már téged kérdezzenek meg, hol vettél pékáruhoz vászontáskát, vagy hogy mik a tapasztalataid az intimkehelyről.

Szuper tippeket találtok még a Másfélfok oldalán is arról, hogyan beszéljünk a klímaváltozásról és a családdal, barátokkal úgy, hogy annak következtében ne menjen senki a Dunának (vagy egymás torkának).

Tudatos családi ünnep
Foró: Museums Victoria // Unsplash

Film- és programajánló

A százszor látott karácsonyi filmek helyett érdemes idén olyan filmeket is felvenni a lejátszási listára, melyekkel tudatosodunk egy kicsit a klímaváltozás témájában. Ilyen például az Özönvíz előtt és David Attenborough filmjei.

Közös játékok

A Humusz Szövetség oldalán komposztálós játékokat találtok, a Wikipédián pedig megtalálhatóak a magyar veszélyeztetett állatfajok. Nézegessük meg a képeiket online, ha nincs arra lehetőség, hogy képeket nyomtassunk róla, akkor csak a nevekkel, de memóriázzunk.

Hogyha keletkezne hulladék a karácsonyi ünnepek alatt, azoknak a szelektálását is játékba lehet csempészni. Nyerjen az, aki a legtöbbet szelektálja helyesen!

A Felelős Gasztrohős oldalán szezonális alapanyagokkal is lehet játszani: gyerekekkel együtt lehet lerajzolni a zöldségeket, és azokat a helyes évszakhoz párosítani.

Ti hogy töltitek idén az ünnepeket, mi lesz a program? Meséljetek kommentben!

Csodálatos ünnepet és örömteli időtöltést kíván a Green Guide csapata!

Ha pedig szeretnétek ehhez hasonló, a környezettudatos életmóddal kapcsolatos tippeket olvasni, kövessetek minket Instagramon, vagy csatlakozzatok zárt Facebook-csoportunkhoz, és iratkozzatok fel hírlevelünkre:

Írd meg a véleményed