Zöld karácsony III. – Mi kerüljön az asztalra?

  • 4 perc

Nehéz elképzelni a karácsonyt Reszkessetek betörők, töltött káposzta és bejgli nélkül. Viszont egy többfogásos, húsos menü nemcsak rád, hanem a környezetedre sincs jó hatással! Ezért ahelyett, hogy valamelyik családtagod órákig főzne a konyhában, majd az egy szempillantás alatt felfalt ételektől legalább a fél délutánt mozdulatlanul töltse mindenki a kanapén, idén karácsonykor kerüljenek olyan ételek terítékre, amik mind az egészségeddel, mind a Földdel jót fognak tenni.

Grafika: Nosek Mimma
Szöveg:
Konkoly Niki és Domján Julcsi
Frissítve: 2021. október 14.

Alapanyagot itthonról, ne a világ végéről

A brit Soil Association önkéntes szervezet egyik felmérése szerint egy jellegzetes karácsonyi vacsora hozzávalói körülbelül 75.000 kilomért utaznak, mielőtt az asztalra kerülnének. De a nagy ökológiai lábnyom mellett elkeserítő az a tény is, hogy a szupermarketek termékeinek megvásárlásával nagyban támogatjuk a nagyipari gazdálkodás módszereit, amivel sajnos hozzájárulunk különböző olyan tevékenységekhez, melyek nem kedveznek sem az állatoknak, sem pedig a környezetnek.

Ellenben a hazai termelők portékái nincsenek túl több kilométeres repülőúton, sőt, ezeknek a megbízható és minőségi alapanyagok beszerzésével a felelős gazdálkodást és állattartást támogatod. Ha ezekkel a termékekkel főzöl, biztos lehetsz abban, hogy tudod, mit eszel!

Kedvenc budapesti termelői piacaink leírását térképünkön találod.

Csomagolásmentes bevásárlás
Fotó: Photo by Markus Spiske // Unsplash

Éljenek a szezon finomságai!

Talán veled is szembejött az a nemrég megjelent, a Thai Health Promotion Foundation számára készített díjnyertes reklám, mely a szezonon kívüli zöldségek fogyasztásának veszélyeire hívja fel a figyelmet, méghozzá egy igazán emlékezetes ábrázolással.

A filmben látott groteszk egészségügyi következmények elkerülése mellett az étel ökológiai lábnyomának csökkentésén is sokat segít, ha azok szezonális alapanyagokból készülnek. A tél a cékla, burgonya, káposzta évszakja, amiből higgyétek el, hogy mennyei ételek készülnek! Ezt bizonyítja a Felelős Gasztrohős menüje is ebben a cikkben. Céklából készül az orosz borscs leves is, de ez a gyönyörű ciklámen zöldség a krumpli és édesburgonya mellé is passzol, mondjuk egy trikolor rakott krumpliban. Sőt, a Talpalatnyi Történetek bloggerei azt is megmutatták, hogy lehet mindössze 5 alapanyagból egy héten át olcsó, laktató és nem utolsó sorban hulladékmentes ételeket főzni.

Csomagolásmentes bevásárlás
Fotó: Melissa LeGette // Unsplash

Legyen az állatoknak is boldog a karácsony

Véletlenül sem akarunk senkit arra buzdítani, hogy bojkottálja a nagyi sütijét, vagy hogy vessen véget a sok éve tartó családi halászléfőző hagyománynak, de csapatunk rezidens vegánja, Niki azonnal küldi a virtuális pacsit és ölelést mindenkinek, akinél idén kevesebb állati eredetű étel szerepel majd a menüsoron. Nemcsak az emésztésnek tesz jót, ha nem a csalamádé az egyetlen zöldség az ünnepi asztalon, de a bolygónk számára is kiemelőden jótékony hatással bír, ha idén főként zöldségekkel, hüvelyesekkel és gabonákkal töltöd meg a vászonzsákod a nagybevásárlásnál.

Ha nem tiszta, miért nem repes a Föld a nagyipari állattartástól, itt egy gyors recap: azért, hogy az állatoknak legyen mit enniük, külön termőföldeket választanak le csak a takarmánynövény termelésére. Ennek eredményeképp a nagyipari állattartáshoz rengeteg vízre és óriási területekre van szükség. Emellett a metán – aminek fő forrása a kérődző állatok – sokkal erősebb üvegházhatású gáz, mint a szén-dioxid. Ne feledkezzünk el az antibiotikumokról és vegyszeres anyagokról, és ez által a húsok minőségéről se. A fenntarthatósági szempontok mellett pedig természetesen ott van még az etikai oldal is: belegondolni is szörnyű, hogy egy-egy finom falatért mennyit kell szenvedniük az állatoknak.

Jó hír viszont, hogy a vega és vegán fogások nem merülnek ki fonnyadt salátákban. Mennyei sültet lehet például készíteni lencséből és dióból, vagy éppen a fent említett halászlé ízét is lehet egy algafajta segítségével utánozni, de a mézeskalácsnak is létezik méz nélküli, vegán változata.

Rengeteg receptet találsz online, és a könyvesboltok polcai is roskadoznak a finomabbnál finomabb vegán receptekkel teli könyvek alatt, ha idén kísérleteznél valami újjal.

Bárány, vegán
Fotó: Daniel Sandvik // Unsplash

Rendelési lehetőségek

Bár a közös főzés jó móka tud lenni, karácsonykor a pihenésé a főszerep. Szerencsére egyre több étteremtől tudsz már isteni fogásokat rendelni karácsonyra, hogy ne kelljen konyhába zárt, olajszagú rabszolgaként megélned az ünnepet.

Több ízben próbáltuk, így meleg szívvel ajánljuk a Fill Good kézműves vegán bejglijeit. Hatalmas kínálatot találsz a Napfényes Étteremben is, és a Kozmosz is szokott rendelhető karácsonyi menüvel készülni, illetve idén először egyszerre mákos és diós(!) bejglivel is. Sőt, idén a Szabad Bisztró is előrukkolt egy izgalmas karácsonyi menüvel! Átvételkor mindenképp vidd a saját dobozaidat, hogy ne keletkezzen felesleges hulladék.

Hulladékmentes menü

Ahogy az ajándékozásnál, a vacsora elkészítésekor is remek alternatívákat találhatunk annak érdekében, hogy a bevásárlással ne termeljünk szemetet. Az alapanyagok hulladékmentes beszerzéséhez saját dobozokkal, üvegekkel, vászontáskákkal a legjobb megoldásokat a piacokon és csomagolásmentes boltokban találod. Ezek címeit mind megtalálod térképünkön.

Ne feledd, hogy a főzéshez, sütéshez használt olajat nem szabad a lefolyóba önteni, hanem külön kell gyűjteni! Ennek miértjéről itt olvashatsz, gyűjtőpontokat pedig itt találsz.

A hűtőt se terheld túl! Ha zsúfoltak a polcok, sokkal több energiára van szükség az ételek lehűtéséhez. Ha van erkélyed, használd ki a hideget, és tárolj nagyobb fazekakat, dobozokat kint.

Hogyha pedig az ételek adagjait lőtted túl, a maradék semmiképp ne landoljon a szemetesben. Az ünnepek alatt több hajléktalanszálló fogad ételeket, és az Ételmentőkkel is felveheted a kapcsolatot. De kedves gesztus az is, ha a szomszédodhoz csöngetsz át, megkínálva őket a főztöddel.
A felesleget le is fagyaszthatod. Tudod, a híres mondás szerint felmelegítve csak a töltött káposzta jó, de az nagyon!

Mesélj, te milyen bolygóbarát menüvel készülsz az ünnepekre? Hogyan törekszel a hulladékmentességre? Kommentben várjuk az ötleteket!

Ha pedig szeretnétek ehhez hasonló, a környezettudatos életmóddal kapcsolatos tippeket olvasni, kövessetek minket Instagramon, vagy csatlakozzatok zárt Facebook-csoportunkhoz, és iratkozzatok fel hírlevelünkre:

Vélemények

Zöld karácsony IV. – Tudatos ünnepi időtöltés – Green Guide Budapest

2020.01.09.

[…] adventi vasárnap alkalmával írtunk nektek környezetbarát ajándékozásról, díszítésről, vacsoráról. A negyedik gyertyaláng meggyújtása alkalmával pedig az ünneppel járó, talán egyik […]

Írd meg a véleményed