Zöld karácsony II. – Dekorálj tudatosan!

  • 5 perc

Életem első néhány karácsonya a következőképpen telt: én ebéd után lefeküdtem aludni egyet, és mire az álmos kis szemeim kinyíltak egy-két óra múlva, a szobámmal szembeni nappaliban egy hatalmas, fényárban úszó karácsonyfa látványa tárult elém, amit – természetesen – csakis egy csoport angyal varázsolhatott oda, míg én aludtam. Azok a hatalmas fák lehet, hogy most már csak a vállamig érnének, és időközben arra a turpisságra is rájöttem, hogy nem holmi szárnyas, glóriás lények, hanem a szüleim varázsolták rá a sok díszt. Azóta szeretem én intézni a fa díszítését, sőt, dekorációs munkám révén az elmúlt években több tucat fát díszítettem fel, és sok-sok rendezvényt dekoráltam

Ezek során is folyamatosan próbáltam környezetbarát dekorációs megoldásokat találni, de több zsákutcába is futottam már. Az elmúlt évek alatt gyűjtött tippeimet, tapasztalataimat fogom most megosztani veletek.

Grafika: Nosek Mimma
Szöveg:
Konkoly Niki
Frissítve: 2021. október 14.

Kezdjük a fenyővel: mű vagy igazi?

Ahhoz, hogy egy műfenyő kiváltsa az előállítása és Ázsiából való importálása által felhasznált és kibocsátott káros anyagok mennyiségét, legalább 20 évig kéne azt használnunk. Ha már van műfenyőd, semmi gond, nyugodtan használd azt idén is, ám ha most vennél, még mindig jobb az igazi fenyő, főleg, ha magyar fatelepről származik. Fontos tudni, hogy ezeket a fenyőket nem erdőkből vágják ki, hanem kifejezetten erre a célra ültetik őket, kivágásuk után pedig újabb fenyőket ültetnek a helyükbe, melyek rengeteg szén-dioxidot kötnek meg abban a 7-8 évben, míg elérik a kívánt magasságot.

Ennek ellenére ugyanolyan szívszorító látni a rengeteg egymásra hányt, műanyag hálóba tekert fenyőt a főterek melletti árusoknál. Van már olyan fatelep, ahol a honlapra feltötöltt kép alapján te választhatod ki a kívánt fenyőt, és csak azt vágják ki és küldik el neked.

A fenyőillat megtartása, ám a fák kivágásának elkerülése végett pedig jó alternatíva lehet az Oázis kertészet által tavaly bevezetett fenyőkölcsönzési lehetőség, mely során a fenyő árának felét le lehet vásárolni, ha azt januárban visszaviszed.

Alternatívák

Ha van kedved kreatívkodni, számtalan ötletet találni a neten alternatív karácsonyfákra, háromszög alakba rendezett könyvlapoktól kezdve a gúla alakba rendezett sörösüvegekig.

Én pár éve ki is próbáltam egy ilyen módszert az akkori munkahelyemen: egy kiadós erdei séta alkalmával különböző hosszúságú, 2-3 centi vastag ágakat gyűjtöttem, melyeket középen átfúrtam, és két, 1 méter hosszú menetes szárra fűztem, amiket középen egy azokhoz való, toldó anyával rögzítettem. Az alsó szárat egy nehéz farönkbe állítottam (ennek kifúrásához szükséged lesz egy hosszú fúrószárra, amit a legérdemesebb kölcsönkérni egy ezermester havertól/asztalos munkatárstól). A fát utána a cég raktárában fellelt, spárgára fűzött régi kulcsokkal, flex korongokkal és más alkatrészekkel díszítettem, mely beleillett a helyszín eklektikus, indusztriális stílusába, ám egy meghitt otthonban talán jobban mutat valamilyen tradicionálisabb dísz.

Karácsonyfadíszek

Ha vásárolnál…

Ne engedd, hogy megtévesszenek az aktuális trendek (mint például a tavalyi – számomra – szörnyű, szőrmével díszített koszorúk, díszek tömkelege) – egyáltalán nem létfontosságú évente lecserélni az egész karácsonyfadísz-garnitúrát. Hacsak nem döntötte fel tavaly a macska a karácsonyfát és tört össze mindent, valószínű, hogy lapul már a pincében, padláson épp elég.

Ha ez lesz az első karácsonyod egy új lakásban, vagy más okból új díszeket szeretnél, először nézz körbe cseriti boltokban, kérdezz körbe a családi, baráti körödben, hátha valaki továbbadna pl. a munkahelyén használt díszeken. Ha új díszt veszel, figyelj arra, hogy ne a fent említett éves trendek szerint vásárolj, hanem időtálló, az otthonodba illő darabokat válassz, amiket sokáig tudsz majd használni. Kerüld a műanyag díszeket, ha teheted, üvegből, fából, vagy más természetes, esetleg újrahasznosított alapanyagból készületeket vásárolj. A legtutibb, ha helyi készítők kézműves termékeinek vásárlásával támogatod a hazai kisvállalkozásokat, nem pedig messziről importált, tömeggyártott cikkeket veszel.

Jószívvel ajánljuk például az Eperfa díszeit: az öt magyarországi madarat formázó dísz magyar erdőgazdaságból származó fából, egy olyan műhelyben készül, ahol megváltozott munkaképességűek és hátrányos helyzetűek kapnak munkalehetőséget. A díszek megvásárlásával pedig a Magyar Madártani Egyesületet is támogatod!

Környezetbarát karácsonyfadísz, karácsonyfadísz természetes anyagból

Ha te készítenéd…

Bár a zsinórra fűzött pattogatott kukoricának és celluxszal összeragasztott papírfüzérnek erősen retro hatása van, a legtöbb anyukát pedig valószínűleg ki lehet kergetni a világból a só-liszt gyurma puszta említésével, azért ne könyveld el rögtön garantált katasztrófaként a DIY próbálkozásokat. A mostani sötét, hideg estéken vidám közös program lehet felcsapni a Pinterestet, és választani egyet a kézzel, természetes anyagból készíthető díszek közül. Kerülhet a fára kiránduláson gyűjtött toboz, mézeskalács, régi szalagok, újrahasznosítandó papírok, vagy szárított citrusok és különböző termések újragondolásával készített dekoráció.

A gyerkőcöknek is nagy élmény, ha a saját kreálmányuk kerül a fára Szenteste (még ha néhány ősz hajszállal gazdagabbak is leszünk, mire elmossuk az említett só-liszt gyurmás tálat).

Jöjj, világosság

Égősorok

Égősor vásárlásánál figyelj arra, hogy energiatakarékos, és/vagy LED-es verziót válassz. Igyekezz a világítást csak akkor bekapcsolni, mikor az adott helyiségben tartózkodtok, hogy az ne fogyasszon feleslegesen áramot. Ha elemes égősort használsz, tegyél bele inkább tölthető elemeket, amiket a hozzájuk kapható akkumulátorok segítségével újra és újra tudsz tölteni, ahelyett, hogy azokból rögtön hulladék keletkezne.

Az elhasznált elemek, nem működő égősorok és más lámpák veszélyes hulladéknak minősülnek, így fontos, hogy élettartamuk végén ne a kommunális kukába kerüljenek, hanem külön hulladékgyűjtőbe. Ezzel megelőzheted, hogy a bennük lévő károsanyagok a környezetet szennyezzék, egy lámpa újrahasznosításánál pedig a benne lévő üveg és fém sem veszik kárba. A hozzád legközelebb eső elem- és akkumulátorgyűjtő pontokat itt, a lámpahulladék begyűjtőhelyeket pedig itt találod, de a lomtalanítások alkalmával is gyűjtik a veszélyes hulladékokat egy kijelölt ponton a kerületben.

Gyertyák

Az utóbbi időben már a hagyományos gyertyák (és sok kozmetikum) alapanyaga, a paraffin mellett is megjelent a piros felkiáltójel. A paraffin a petróleum mellékterméke, melyet szagtalanítás és vegyszeres fehérítés után dolgoznak fel. A gyertyák égetésekor többek között olyan káros anyagok kerülnek a levegőbe, mint a toluol és benzol, melyek nagy mennyiségben veszélyt jelenthetnek egészségünkre.

Bár a szójával kapcsolatos vélemények is megoszlanak, a paraffinnál mégis jobb alternatíva lehet a szójaviaszból készült gyertya, melyet már több hazai készítőtől is be tudsz szerezni számtalan csodálatos illattal. Mi több, a szójaviasz bútorból, ruhából is egyszerűen kimosható. Nézz körül a Greenway Design, Andyourstories és Napsugár gyertya oldalain, ha szeretnéd, hogy mézeskalács vagy fűszeres narancs illata lengje be otthonod.

Forrás: GreenWay Design

Lakásdekoráció

Otthonod más szegleteinek dekorálásánál is maradj tudatos. Bármennyire bájosan is mosolyog rád a polcról egy újabb piros orrú Rudolf vagy világító hógömb, mielőtt megvennéd, gondold át, hogy tényleg sokáig tudod-e majd használni, és nem kerül-e az utcára a legközelebbi lomtalanításnál. Kerüld azokat a dekorelemeket is, melyek áramot igényelnek működésükhöz.

Itt is törekedj a természetes anyagok használatára: vázába rendezett ágakon is jól mutatnak a díszek, de ha egy ismerősödnek nő magyal a kertjében, abból is kérhetsz pár szálat. Az ajtóra kerülő koszorú is lehet fenyő alapú, termésekkel díszített.

Mesélj, neked milyen alternatív, környezetbarát dekorációs technika vált be? Minden tippet szívesen fogadunk kommentben.

Ha pedig szeretnél ehhez hasonló zöld tippeket, híreket kapni, kövess minket Instagramon, vagy csatlakozz zárt Facebook csoportunkhoz, a Bolygóbarátok Társaságához, és iratkozz fel hírlevelünkre!

Vélemények

A lomtalanítás-hegyen túl, 5. rész: A befőttes üvegek (új) élete - Green Guide Budapest

2021.03.31.

[…] Csodás hangulatvilágítás készíthető a polcokra, sarkokba, szekrények tetejére egy remek gyertyával, vagy akár egy fényfüzérrel megtöltve is. (Persze mondanunk sem kell, a gyertya használatakor […]

Zöld karácsony IV. – Tudatos ünnepi időtöltés – Green Guide Budapest

2019.12.23.

[…] eltelt három adventi vasárnap alkalmával írtunk nektek környezetbarát ajándékozásról, díszítésről, vacsoráról. A negyedik gyertyaláng meggyújtása alkalmával pedig az ünneppel járó, talán […]

Írd meg a véleményed