Zöld filmajánló I. – Bolygónkra leselkedő veszélyek, és amit ezek ellen tehetünk

  • 2 perc

A tudatos életmód kialakításának egyik első fontos lépése, hogy minél többet tanuljunk azokról a globális problémákról, melyek bolygónkat fenyegetik – hogy aztán tudjunk ezek ellen tenni. Ebben segítségünkre szolgálhatnak azok a fantasztikus dokumentumfilmek, melyek a klímaváltozás különböző veszélyeit mutatják be – ezek közül fogunk többet is bemutatni nektek, különböző témákban.

A félelemkeltés helyett azonban ezzel arra szeretnénk továbbra is ösztönözni mindenkit, hogy tudatosan, lépésről lépésre változtasson az életmódján, hogy minél tovább, egészségben, biztonságban élvezhessük a bolygónk adta lehetőségeket – a világ minden táján.

Az első részben globálisan foglalkozunk a klímaváltozással, és az elmúlt évek néhány legnépszerűbb filmje közül csemegézünk. Amennyiben csak lehet, ingyenesen elérhető, magyar szinkronos/feliratos filmek linkjét osztjuk meg. Lássuk őket!

Szöveg: Konkoly Niki
Kiemelt kép: Markus Spiske / Unsplash

1. Climate Change – The Facts

Sir David Attenborough ebben a filmben részletesen körbejárja a klímaváltozás azon veszélyeit, melyekkel már most szembe kell néznünk, illetve a jövőre vonatkozó fenyegető jóslatokat, de olyan lehetőségekről is beszél, melyekkel megelőzhetjük a katasztrófát – radikális politikai, társadalmi és kulturális változtatások bevezetésével. A filmet itt láthatod, magyar nyelven.

2. Özönvíz előtt (Before the Flood)

Hollywood egyik meghatározó környezetvédelmi aktivistája, Leonardo DiCaprio kétéves kutatásának gyümölcse ez a film, melyben megrázó képsorokon keresztül mutatja be Szumátrától Kanadáig, mekkora pusztítást képes véghezvinni az ember. Legyen szó az esőerdők felégetéséről vagy olajhomok-bányászatról, helyi, a problámát saját bőrükön érző emberekkel készített interjúkon keresztül tárja fel a klímaváltozás komplex problémáját, miközben utánajár annak, hogyan lehetne mérsékelni a problémát. Ezen a linken már nézheted is, magyar szinkronnal.

3. Otthonunk (Home)

Yann Arthus-Bertrand 2009-es filmje csodálatos légi felvételeken keresztül mutatja be a Föld ökoszisztémáját, majd kalauzol el minket a világ több mint 50 országába, testközelből bemutatva a környezetszennyezés és a pazarló társadalmi dinamikák okozta károkat, végül pedig olyan technológiai innovációkat, melyekkel megfékezhető (lenne) a pusztítás. Magyar szinkronnal megtalálod itt.

4. David Attenborough: Egy élet a bolygónkon (A Life on Our Planet)

„Az Egy élet a bolygónkon a tanúvallomásom, egyben a látomásom is. Történet arról, miként követtük el a leghatalmasabb tévedésünket, és annak felvázolása, hogy ha haladéktalanul cselekszünk, hogyan tudjuk helyrehozni ezt a tévedést.”

David Attenborough

Kezdi a 94 éves Sir Attenborough a filmet, mely lélegzetelállító felvételekkel mutatja be bolygónk valaha volt sokszínűségét és biodiverzitását, úgy, ahogy a narrátor azt megismerte még fiatalkorában. A Föld evolúciójának ismertetése után azt is elmondja, hol fordultak rossz irányba a dolgok – és hogy mit tehetünk, hogy megállítsuk a pusztulást.

5. Zac Efronnal a Föld körül (Down to Earth with Zac Efron)

A Netflixen 2020 nyarán debütált, magyar felirattal is elérhető minisorozat során 10 epizód alatt 10 különböző országba kalauzol el minket Zac és utazótársa, Darin Olien egészség-guru. Nemcsak gyönyörű tájakat csodálnak meg és izgalmas helyi ételeket kóstolnak, hanem különböző fenntarható megoldásokkal és alternatívákkal ismerkednek. Megnézhetjük például, hogyan alakítják át a termálvizek gőzét geotermikus energiává Izlandon, vagy hogy mit tesz Párizs azért, hogy felvegye a harcot az eldobható műanyagflakonokkal.

Elsőre kicsit szkeptikus voltam, hiszen temérdek más szakértő van, akit a jóképű színész helyett választhattak volna a szerepre, de kellemeset csalódtam. Zac és Darin viccelődése pont annyira teszi komolytalanná a műsort, hogy az elhangzott érdekességek és tényadatok könnyen befogadhatóak legyenek. És ki tudja, talán azzal, hogy egy ismert celeb adta az arcát a sorozathoz, nagyobb közönséghez juthatnak el a fontos üzenetek, mint egy átlagos dokumentumfilm esetén.

Kihagytunk valamit a listáról? Írjátok meg nekünk kommentben!

Ha tetszett ez a rész, Zöld Filmajánlónk második részét itt olvashatjátok – Állatok a tányérunkon című gyűjtésünkben a veganizmussal kapcsolatos dokumentumfilmeket szedtük össze.

Ha szeretnétek ehhez hasonló zöld tippeket, híreket kapni, kövessetek minket Instagramon, csatlakozzatok zárt Facebook csoportunkhoz, a Bolygóbarátok Társaságához és iratkozzatok fel hírlevelünkre!

Vélemények

arany fürdőszoba csaptelep

2021.06.30.

A bloghoz hihetetlen és van egy nagy nagy részletek itt !.

Zöld filmajánló II. - Állatok a tányérunkon: 7 film a veganizmusról - Green Guide Budapest

2021.01.10.

[…] Ha felmerült már benned a fenti kérdések valamelyike, vagy éppen ismerőseid tették fel ezeket, mikor a vegán étrend mellett próbáltál érvelni, ajánljuk az alábbi hét dokumentumfilmet, melyek az állatipar és a húsevés fenntarhatósági, egészségügyi, és nem utolsó sorban etikai problémáiról szólnak. Ha egy kis motivációra vágysz akár hús és tejtermékek elhagyásához, akár már kialakult vegán életmódod alátámasztásához, Zöld Filmajánlónk második részét böngészve biztosan találsz pár indokot. Filamjánlónk első részét, melyben a klímaváltozás szerteágazó proglémáit bemutató dokumentumfilmeket találsz, itt olvashatod. […]

Írd meg a véleményed