Zöld filmajánló II. – Állatok a tányérunkon: 7 film a veganizmusról

  • 3 perc

Pontosan mi is a baj a húsevéssel? És a tej-, vagy tojásfogyasztással? De hát a vágóhidakat szigorú ellenőrzésnek vetik alá, nem? Jó, jó, de azért állati fehérjére csak szükségünk van, ugye?

Ha felmerült már benned a fenti kérdések valamelyike, vagy éppen ismerőseid tették fel ezeket, mikor a vegán étrend mellett próbáltál érvelni, ajánljuk az alábbi hét dokumentumfilmet, melyek az állatipar és a húsevés fenntarhatósági, egészségügyi, és nem utolsó sorban etikai problémáiról szólnak. Ha egy kis motivációra vágysz akár hús és tejtermékek elhagyásához, akár már kialakult vegán életmódod alátámasztásához, Zöld Filmajánlónk második részét böngészve biztosan találsz pár indokot. Filamjánlónk első részét, melyben a klímaváltozás szerteágazó proglémáit bemutató dokumentumfilmeket találsz, itt olvashatod.

Kiemelt kép: Kenneth Schipper Vera // Unsplash
Szöveg: Konkoly Niki

Figyelem: ahogy azt alább is jeleztük, némely filmben erősen megrázó felvételek láthatók. Sajnos ez nem fikció, hanem az állatipar valósága, ami ellen azzal tehetünk a legtöbbet, ha elhagyjuk az állati eredetű ételeket és termékeket, ám a jelenetek ettől függetlenül felkavaróak lehetnek.

1. Cowspiracy: A fenntarthatóság titka

Kip Andersen filmje nemcsak annak jár utána, hogy a nagyüzemi állattartás miként okozza az erdők pusztulását, az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, a levegőszennyezést, fajok tömeges kihalását, élőhelyeik elvesztését, a felszíni talajeróziót, az óceáni holtterületeket és a felelőtlen vízfogyasztást, hanem arra is rámutat, miért nem foglalkoznak ezzel a hatalmas problémával a nagy környezetvédelmi csoportok. Itt láthatod magyar felirattal.

2. H.O.P.E. – What You Eat Matters

Átfogó, díjnyertes dokumentumfilm, mely nemcsak egy, hanem három területre fókuszál: egyszerre mutatja be a növényi étrend egészségünkre, környezetünkre és az állatok jólétére gyakorolt pozitív hatásait. Több más filmmel ellentétben nemcsak az USA helyzetét mutatja be, hanem a világ különböző tájain élő szakemberekkel, orvosokkal és tudósokkal készült interjúkon keresztül mutatja be a globális helyzetet.  A magyar feliratos filmért kattints ide.

3. Villák a kések helyett (Forks Over Knives)

Ez a doku többek között T. Colin Campbell, a Kína-tanulmány c. könyv szerzője segítségével nyújt részletesebb betekintést a táplálkozástudományba, és mutatja be a teljes értékű növényi étrend egészségünkre gyakorolt pozitív hatásairól. A film a Netflixen sajnos már nem elérhető, de bérelheted vagy megvásárolhatod az Amazon oldalán, angol nyelvvel és felirattal.

4. Mi a fene az az egészség? (What the Health)

(magyar felirat; Netflixen is)
A Cowspiracy készítőinek második filmje, mely azt vizsgálja, miért népszerűsítik még mindig a vezető egészségügyi szervezetek a hús- és a tejtermékek fogyasztását annak ellenére, hogy sok orvosi kutatás bizonyítja azok egészségkárosító hatását, ezzel szemben pedig bemutatja a növényi étrend szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásait. Fent van magyar felirattal YouTube-on, de a Netflixen is megtalálod.

5. The Game Changers

A film, ami egyszer és mindenkorra ledönti az ‘a vegánok nem tudnak izmot építeni’ tévhitet. Részletesen mesél a fehérjéről, szójáról, világklasszis sportolókkal és a világ néhány legerősebb emberével interjúzva. A sportolókon kívül azonban sokat megtudunk a húsipar környezetre gyakorolt negatív hatásairól is. Elérhető a Netflixen és YouTube-on is, magyar felirattal.

6. Földlakók (Earthlings)

A dokumentumfilm, ami horrorként is megállná a helyét – csak ez sajnos nem fikció. Az Oscar-díjas Joaquin Phoenix narrálta dokumentumfilm rejtett kamerás felvételek segítségével nyújt betekintést abba az erőszakba, amit az emberiség hús iránti függése és az állatok feletti uralkodási vágya generál. Magyar felirattal megtalálod itt. Figyelem! Megrázó felvételeket tartalmaz!

7. Uralom (Dominion)

Ez a doku sem szűkölködik megrázó képkockákban: a készítők nyolc éven keresztül, rejtett kamerákkal vették fel Ausztrália-szerte az emberek állatok feletti uralkodásának sötét oldalát. A film megkérdőjelezi a világszerte elfogadott, törvényes, iparilag szabványosított feltételek helyénvalóságát is. Itt megtekinthető magyarul. Figyelem! Megrázó felvételeket tartalmaz!

https://www.youtube.com/watch?v=LnpsEAHAEnY

Kihagytunk valamit? Ha ismersz még jó filmet a vegnizmus témájában, oszd meg velünk kommentben!

Ha szeretnétek ehhez hasonló zöld tippeket, híreket kapni, kövessetek minket Instagramon, csatlakozzatok zárt Facebook csoportunkhoz, a Bolygóbarátok Társaságához és iratkozzatok fel hírlevelünkre!

Vélemények

Radikális forradalmárok vagy haldokló bolygónk megmentői a vegánok? 3. rész: Miért mondunk le nehezebben a húsról, mint a nejlonzacskókról? - Green Guide Budapest

2021.01.17.

[…] is kipróbálhatod, és rengeteg kérdésre választ kaphatsz, de szemezgethetsz különböző dokumentumfilmek közül […]

Zöld filmajánló I. - Bolygónkra leselkedő veszélyek, és amit ezek ellen tehetünk - Green Guide Budapest

2021.01.10.

[…] tetszett ez a rész, Zöld Filmajánlónk második részét itt olvashatjátok – Állatok a tányérunkon című gyűjtésünkben a veganizmussal kapcsolatos […]

Írd meg a véleményed