Photo credit: Riccardo / Pexels

Így vezess zöldebben: 5+1 tipp a fenntarthatóbb autózáshoz

  • 3 perc

E havi, a fenntartható városi közlekedést körbeölelő témánkon belül már szót ejtettünk arról, hogy a mi csapatunk tagjai számára mit jelent környezettudatos módon róni Budapest utcáit, valamint hasznos és bátorító bringás tippeket is megosztottunk veletek. Természetesen azonban előfordul számtalan olyan élethelyzet, amikor sem a tömegközlekedés, sem a kerékpározás nem jöhet számításba, és bizony autóba kell pattannunk. Mégis hogyan tehetjük ezt meg a leginkább fenntartható módon? 5+1 tippen keresztül bemutatjuk nektek!

A fenntartható városi közlekedést hallva akaratlanul is vagy a tömegközlekedés, vagy az egyéni közlekedésnek valamilyen kibocsátásmentes módja jut eszünkbe, amilyen például a kerékpározás, rollerezés vagy a gyaloglás. Azonban óhatatlanul kerülünk mindannyian olyan szituációba, hogy bármennyire is szeretnénk a zöld elveinknek maradéktalanul megfelelni, egyéb érdekeink nem teszik lehetővé, hogy elkerüljük az – akár napi szintű – autóhasználatot. Ne csüggedjünk el azonban ilyenkor sem! Az autózás módjának megválasztásával, apró szokások, trükkök betartásával szintén tehetünk azért, hogy minél kisebb karbonlábnyom kötődjön autós utazásainkhoz. Mutatjuk is, hogyan!

1. Közösségi autómegosztás gyorsan és egyszerűen

Nagybevásárlás? Ikea-túra? Szakadó eső és elégtelen tömegközlekedési lehetőségek kombinációja? Ha vállalod a vezetést és csak az autó hiányzik hozzá, akkor az egyik legegyszerűbb megoldásnak a városon belül valamelyik carsharing szolgáltatás igénybevétele tűnik. Az appokon keresztül gyorsan megtalálhatod a hozzád legközelebb lévő járművet, ráadásul általában elektromos egyedei is vannak a flottáknak, így többszörösen környezettudatos lehet a közlekedésed. Egyes szolgáltatóknál már Budapesten kívülre is viheted az autót – a GreenGóval tett börzsönyi kirándulásunk tapasztalatairól ebben a cikkben számoltunk be.

2. Ha messzebbre mennél: telekocsi

A közösségi autómegosztás másik fajtája, amikor magánszemélyek autójába pattanhatsz be egy közös útra, vagy épp te magad lehetsz az, aki felajánlja szabad helyeit és elvisz másokat. Legtöbbször inkább távolabbi úticélok esetén praktikus a telekocsis megoldás, de Budapesten belüli vonatkozásban is találni önként jelentkező sofőröket. A legismertebb alkalmazások hazai viszonylatban az Oszkár és a BlaBlaCar. Ráadásul a telekocsizás az utazás közbeni ismerkedésre sem utolsó lehetőség!

Fotó: Hadi Slash / Pexels

3. Saját autóval? Csak jó műszaki állapotban!

Mind hagyományos, mind elektromos jármű tulajdonosaként fontos, hogy rendszeresen vizsgáld át autód műszaki állapotát. Legyen szó akár egy gyors guminyomás-ellenőrzésről tankolás vagy töltés közben, vagy egy nagyobb lélegzetvételű szervizeltetésről, általánosságban érvényes, hogy minél jobb állapotban van az autód, annál inkább képes az optimális futásra, ezáltal a kevesebb, környezetkímélőbb fogyasztásra.

4. Útvonaltervező és parkoló appok, hogy ne pöfögj feleslegesen

Akár saját, akár közösségi; akár hagyományos, akár elektromos – minden esetben sokat tehetsz a fenntarthatóbb autózásért, ha kihasználod az elérhető telefonos alkalmazások nyújtotta előnyöket. Legyen szó útvonaltervező applikációról vagy parkolóhely-keresésről, sok-sok felesleges percnyi-órányi dugóban veszteglés vagy épp körözgetés előzhető meg, amely nemcsak a környezetnek tesz jót, de az idegrendszerednek is.

Fotó: Dan Gold / Unsplash

5. Vezess üzemanyag-takarékosan

Tudtad, hogy már  20 másodpercet meghaladó várakozás esetén is érdemes inkább leállítani a motort? Ehhez hasonló, ún. ökovezetési tippek megismerésével és elsajátításával akár 10-15% üzemanyagot is megtakaríthatsz utadon, mely szintén “alacsonyan csüngő gyümölcs” a tudatos autózást tekintve, akár saját, akár kölcsönzött járműről is van szó. A gyakori fékezés és sebességváltás elkerülése érdekében – bár alapvetőnek tűnik, de – azzal is sokat tehetsz, ha előre tekintesz az úton, felmérve a forgalmi helyzetet és megfontoltan vezetsz. Az üzemanyag-takarékos vezetési szokásokhoz közvetve az is hozzáad, ha inkább korábban indulsz el, hogy legyen lehetőséged a jármű optimális futásához igazodva hajtani.

5+1. Ha nem marad más – CO2-kompenzáció

Az autós közlekedésre is igaz az, amely minden más, nagy mennyiségű és/vagy rendszeres károsanyag-kibocsátással járó szokásra: azonosítsuk a kulcsterületeket a saját életünkben, ahol a legtöbb CO2-emisszió keletkezik, mérjük fel a nagyságrendet, és ennek (vagy egy részének) megfelelő mennyiségben végezzünk kompenzációt akár mi magunk egy másik cselekedettel, vagy megbízható szervezeten keresztül. Kompenzáló szokás lehet például áttérni vegetáriánus vagy vegán étrendre, vagy évi egy alkalomra limitálni a repülőutak számát. De sokat tehetsz az otthoni energiahatékonyságért, vagy éppen online karbonlábnyomod csökkentéséért is!

Ha inkább másra bíznánk az ügyet, megtehetjük ezt például a MyForest Közösségi Erdőkért Alapítvány munkásságát támogatva, akik szakértelemmel és nyomon követhetően ültetik el a megadott mennyiségű fákat Magyarországon. De szintén jó ötlet, ha például a myclimate vagy hasonló szervezetek oldalán keresztül, pénzbeli juttatással intézed a kompenzációt. 

Ne feledd, a legjobb energia a fel nem használt energia – a kompenzáció hatása soha nem lesz 100%-os, hisz a most kibocsátott káros anyag ma kezd dolgozni a légkörben, míg a fák csak több évtized múlva nőnek meg akkorára, hogy tényleg összevethető legyen a megkötött CO2 mennyisége, így mindig a kompenzáció legyen az utolsó lépés a csökkentési lehetőségek sorában!

Írd meg a véleményed