Gondolj másokra is a Vastag pulcsis napon: 7 szervezet, akik eljuttatják a rászorulóknak a meleg ruhákat

  • 2 perc

Tekerd lejjebb a fűtést, és öltözz rétegesen az idei Vastag pulcsis napon te is!

Mi is ez az egész?

A Vastag pulcsis napot egy kedves olvasónk, Zsuzsi ötlete nyomán szerveztük meg idén is, a Hollandiában már több mint tíz éve ünnepelt ‘Warm Sweater Day’ mintájára: február első vagy második péntekén az iskolák lejjebb tekerik a fűtést egy-két fokkal, és a diákok rétegesen öltözve, meleg pulóverben, sapkában, sálban ülik végig a tanítást, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy a fűtéssel takarékoskodva is sokat tudunk tenni a klíma védelmében.

Egy-két fok különbség nem tűnik soknak, de mégis nagy hatása lehet. Ha csak egy fokkal lejjebb vesszük a fűtést, a Cambridge-i Egyetem egy kutatása szerint akár 6%-kal csökkenthetjük az energiahasználatunkat, és szintén 6%-kal a szén-dioxid kibocsátásunkat.

Bár ez egy motiváló kezdeményezés, fontosnak tartjuk, hogy felismerjük a kiváltságos helyzetünket benne, és gondoljunk azokra is, akiknek a fűtött otthon kényelme nem adatik meg. Véletlenül sem szégyenérzetet vagy bűntudatot, helyette inkább hálaérzetet szeretnénk kelteni bennetek ezzel kapcsolatban; illetve empátiát a rászorulók iránt.

Éppen ezért összegyűjtöttünk néhány olyan szervezetet, ahol szívesen fogadnak vastag pulcsikat és más ruha- vagy tárgyi adományt, illetve eljuttatják ezeket azokhoz, akiknek igazán szükségük van rájuk.

A legtöbb esetben a pénzadomány legnagyobb segítség, de ha tárgyi adománnyal tudtok segíteni, akkor böngésszetek a cikkben található hét szervezet közül. Viszont mielőtt bármit adományoznátok, minden esetben informálódjatok arról, hogy jelenleg mik a legszükségesebb adományok, és csak és kizárólag olyan, jó állapotú ruhákat/tárgyakat adjatok tovább, amiket ti magatok is szívesen használnátok!

Érdemes ezeken túl a kerületi hajléktalanszállókat is megkérdezni, hogy éppen mire van szükségük.

1. Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Jótékonysági szervezet

Szarvas Gábor út 58
Budapest


A Magyar Máltai Szeretetszolgálat többek között tárgyi adományokon keresztül is segíti a nélkülözőket, rászorulókat abban, hogy minél nagyobb mértékben kielégíthessék a szükségleteiket. De fontos náluk előre telefonon tájékozódni arról, hogy milyen adományt és mikor tudnak fogadni.

Útvonaltervezés

2. Menhely Alapítvány

Alapítvány

Menhely Alapítvány
Budapest


A Menhely Alapítvány már 1989 óta dolgozik azon, hogy a fővárosban a hajléktalanok életét megkönnyítse. Többek között felnőtt méretű farmerrel, pizsamával, pólóval (elsősorban férfi ruhadarabokkal), továbbá férfi cipővel és használatlan fehér alsóneművel és zoknival tudunk jelenleg a tárgyi adományaikhoz hozzájárulni. Több címen is elérhetők, melynek listája itt található.

Útvonaltervezés

3. Adománytaxi

Jótékonysági szervezet

Rumbach Sebestyén u. 11-13
Budapest


Az Adománytaxi kéthavonta tart begyűjtő köröket a főváros különböző kerületeiben, és az adományokat eljuttatja mélyszegénységben élő, halmozottan hátrányos helyzetű családoknak. Szezontól függően más-mást gyűjtenek, melynek listáját mindig a frissített regisztrációs űrlapon találjátok.

Útvonaltervezés

4. Civil16

Egyesület

Mészáros József u. 4
Budapest


Az Egyesület a Budapest XVI. kerületében élő civilek független szervezete. Tevékenységeik közé állatvédelem, környezetvédelem, egészség és szociális ügyek tartoznak. Adományaikkal rászorulókat, nagycsaládosokat, kisnyugdíjasokat, betegséggel küzdőket, kismamákat és gyermekeket segítenek. Természetbeli adományokról itt találsz több információt.

Útvonaltervezés

5. Budapest Bike Maffia

Civil szervezet


Izgalmas projekteket tudhat magáénak a Budapest Bike Maffia csapata, akik aktívan szerveznek évről évre különböző akciókat annak érdekében, hogy segítsék a rászorulókat. Tevékenységüket és ezen keresztül a szállókon, illetve az utcákon élő hajléktalan embereket tárgyi adományokkal is segítheted.

Útvonaltervezés

6. Napfényes Élet Alapítvány

Alapítvány

Belgrád rkp. 26
Budapest


Tárgyi adományokat fogad többek között a Napfényes élet Alapítvány is, akik hosszú évek óta igyekeznek támogatni az arra rászorulókat. A felajánlásokat fővárosi és vidéki anya- és gyermekotthonoknak, hajléktalan embereknek, illetve nélkülözésben levő vidéki falvaknak juttatják el.

Útvonaltervezés

7. „RÉS” Szociális és Kulturális Alapítvány

Alapítvány


Az alapítvány 1995 tavaszán alakult, céljuk a szociális és kulturális szféra fejlesztése. Az intézményeik raktározási kapacitásai miatt szűkösek, de tárgyi adományokat célzottan és korlátozottan tudnak fogadni.

Útvonaltervezés

Írd meg a véleményed