Szelektív és komposzt helyett add a növényeidnek: újrahasznosítás a balkonkertben

  • 5 perc

Kiürült tejfölös/joghurtos/kefires poharak tornyosulnak a polcokon? Sérült vagy megunt csészék, lábasok egy dobozban? Felesleges ecset, fakanál, hibás evőeszköz és befőttesüvegek kupaca a mosogató alatt? Kávézacc, főzővíz, hagyma- és almamaradék? Nézzük, mire tudjuk használni!

Szöveg: Nagy Anikó
Kiemelt kép:  Christian JoudreyUnsplash

Talán olvastátok a Zöldítők csapatával, Bajzák Annával és Kiss Mimivel készített interjúnkat a fenntartható növénynevelésről, illetve Anna vendégcikkét a balkonkertészkedésről. Anna és Mimi is több olyan példát említett, amely hasznos tanácsként, hajmeresztő ötletként, vagy épp tévhitként kering a világhálón. 

Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány olyan alapvető tanácsot, eszközt, alapanyagot, amely mindegyikünk háztartásában előfordulhat és egy kis utánajárással valóban hasznára lehet a balkonkertünknek, vagy szobanövényeinknek.
Nézzük, mik ezek a kertészkedés során lehetséges újrahasznosítási tippek, hasznos tudnivalók!

Fotó: Cats Coming / Pexels

Palántázó poharak

A Zöldítők csapata és saját tapasztalataink szerint is a tejfölös/joghurtos/kefires és más, tejtermékes (vagy szójajoghurtos, -pudingos) poharak a lehető legjobb tégelyek magvetéshez, palántázáshoz. Ha felhalmozódnak a lakásban, vagy kaptok egy adagot, gondolkodjatok előre, terveztek-e növénytermesztést, mielőtt a szelektív kukába dobjátok őket!

Sok egyéb felvetést (tojástartó, papírguriga stb.) is olvashatunk az interneten mint palántázó kellék. Ezek a kísérletek sajnos sokszor kudarcba fulladnak, így ha biztosra akartok menni, inkább használjátok magvetéshez a joghurtos, tejfölös poharakat, a többit használjátok fel másra, adjátok tovább vagy rakjátok a megfelelő szelektív hulladékgyűjtőbe!

Csorba csészék, lábasok új élete

Kísérletezéshez, illetve tapasztaltabbak számára az újrahasznosítás jegyében a kevésbé kényes dísznövényeket, szukkulenseket ültethetitek sérült, vagy megunt csészébe, lábasba. A pozsgások esetében az a legjobb, ha ezek lyukasak az oldalukon vagy az aljukon, mert így egy tálcára, alátétre helyezve megoldottuk a vízelvezetésüket is.

Ha növénytartásra nem is, de a kertészkedéshez szükséges eszközök, alapanyagok tárolására is megfelelőek lehetnek az ilyen feleslegessé vált, hibás otthoni „lomok”. Illetve ha van lehetőségetek, helyetek, a nagyobb, nem lyukas edényekben gyűjthetitek az esővizet is az öntözéshez! A megunt vagy sérült konyhai eszközök újrahasznosítására további szuper ötleteket olvashattok korábbi cikkünkben is.

Konyhai eszközök, mint szerszámok

A feleslegessé vált, elnyűtt konyhai eszközök hasznos kerti szerszámok, kiegészítők lehetnek. Például az ecsetet ültetésnél is használhatjátok, vagy a nyeléből növényjelölőt faraghattok, a kanál, villa és különböző lapátok remek ültető, lapátoló és kapirgáló eszközökké válhatnak. Az evőpálcikák, fakanalak szintén növényjelölőkként, vagy akár karókként is használhatóak. 

A befőttes üvegek lehetőségei

Mit kezdhetsz kertészkedés során a befőttes üvegekkel? Amellett, hogy számos eszköz, alapanyag, akár magok, madzagok, különböző házi tápoldatok, stb. szuper tárolói lehetnek, bizonyos típusú növények gyökereztetésére is kiválóak a különböző méretű, ép üvegek!
Utána pedig a felesleges üvegeket számos módon fel is használhatjátok, amelyhez korábban már gyűjtöttünk is ötleteket.

Funkcionális flakonok

Az alaposan kimosott tisztítószeres flakonok formára vágva, vagy a kupakot kilyukasztva remek öntözőkké válhatnak, a kisebb, például samponos vagy tusfürdős flakonokat pedig akár lapátként is használhatjuk.

Nagyon fontos azonban, hogy minden ilyen eszközt, amit a kertészkedés során használunk, tisztítsunk meg előtte! Különösen, ha olyan növénynél használjuk, amelyet teljesen, vagy amely egyes részeit aztán elfogyasztjuk!

Így kell tennünk akkor is, ha a konyhai ételhulladékok, maradékok újrahasznosításán gondolkodunk.

Ahogy említettük, a Zöldítők csapatával készült interjú során is már sok-sok remek tanácsot szerezhetünk otthoni szobadzsungelünk vagy balkonkertünk fenntartható, egészséges neveléséhez, bővítéséhez. Bármilyen menőnek, hajmeresztőnek vagy úttörőnek tűnik egy tanács, mindig gondoljátok végig, milyen növényeitek vannak (dísz-, fűszernövény, zöldség vagy gyümölcs), nézzetek utána, annak milyen igényei, tápanyagszükséglete van, és mérlegeljétek, valóban szüksége van-e az adott maradékra! No de nézzünk néhány olyan maradékot, példát, amely a növények ápolásához használható.

Mindenekelőtt nagyon fontos, hogy a növényt (igényeit, várható méreteit stb.) ismerve a megfelelő méretű cserépbe, földbe ültessétek. Ez azért fontos, mert mindez befolyásolja, mennyi tápanyagra, illetve utánpótlásra lehet szüksége – legyen szó szobanövényről vagy a balkonkert lakójáról.

Frissítő főző- és ázólevek

Ha tésztát, rizst, zöldséget főztök, az valóban felhasználható lehet locsolóvízként is, hasznosítva a vízbe oldódott keményítőt. Bár ritkán főzzük ezeket só nélkül, de ha lehet, ilyen főzővizet öntsetek a növényeitekre – természetesen miután kihűlt.

A rebarbara is segítségünkre lehet: ha a levelét összeaprítjátok, vízben áztatjátok, egy idő után ez a lé is felhasználható locsolóvízként!

Nagyon fontos, hogy az ehető növényeitekre csak olyan lémaradékot, levet, „ázalékot” öntsetek, amely vegyszermentes növényi vagy állati alapanyagból készült!
Arra minden ilyen esetben ügyeljetek, hogy ezek plusz szagokkal járhatnak, így óvatosan az áztatással, levek tárolásával és felhasználásával is! 

Éltető kávézacc

Ezt a tippet már bizonyára ti is ezerszer hallottátok, talán használjátok is már. Nagyon fontos, hogy a kávézaccot mindig szárítsátok ki, mielőtt a növények földjébe keveritek! Illetve ne egy egész gombócot szórjatok egy-egy növényre, hanem morzsoljátok szét, osszátok el, hogy egyensúlyban maradhasson a földek pH-értéke.

Fotó: Tyler Nix / Unsplash

Tápanyagdús tojáshéj

A tojáshéj mész- és kálciumtartalma köztudottan nagyon magas, mely sok növénynek is nagyon hasznos tápanyag. Alapvetően bármit teszünk a növényeink földjére, földjébe, azoknak oldhatóvá, általuk is felvehetővé, használhatóvá kell válnia, így van ez a tojáshéjjal is. Így célszerű összetörni vagy porítani, és így belekeverni a cserepekbe.

Bűvös banánhéj

Bizony a banánhéj is számos tápanyagban bővelkedik, így ezt kiszárítva és felaprítva, szintén klassz tápanyagforrássá válhat növényeink számára, de a héjdarabokat vízbe áztatva is értékes tápanyagok oldódhatnak ki belőle. Sőt, magas foszfor- és káliumtartalma miatt távol tartja a tetveket is! Ugyanakkor ritkán találunk olyan banánt, amelynek a héja nincsen kezelve, így ezt a megoldást csak akkor alkalmazzátok, ha biztosan bio az a banán.

Fonnyadt krumplival a férgek ellen

Ha véletlenül elfelejtődik egy krumpli a kamrában, alsó fiókban, és fonnyadtan már nem dolgozzátok fel az ebédhez, felszeletelve és a földek felszínére téve szuper drótféreg-mágnessé válik! Ezek a kis kártevők imádják a burgonyát, így a krumpliszeletekre gyűlt férgeket egyszerre is kidobhatjuk. Persze a megfelelő helyre téve a szeleteket, hogy ne fertőzzünk tovább más növényeket!
Bár balkonkertben viszonylag ritkán jelennek meg, de ha valahol mégis dolgotok akadna ezekkel, a baromfik jóízűen elfogyasztják, eltaposva mehet a komposztba, de leginkább a kommunális kukába tegyétek.

Általánosságban is elmondható, hogy a drótféreg mindent szeret, ami cukor- és keményítőtartalmú. Tehát minden olyan maradék a földekre tehető, így eltávolíthatóak!

Fotó: Denise Nys / Pexels

Hagymával a rózsákért

A hagymaleveket, (fok)hagymamaradékokat nyugodtan tehetitek a rózsák földjéhez, mert hasznosak a kifejezetten rózsaféléket támadó tetvek ellen
Ha fokhagymát tesztek a földbe, azok ráadásul egy idő után fokhagyma-utánpótlást is biztosíthatnak számotokra!

Almaecettel a tetvek ellen

Almamaradékokból mi magunk is készíthetünk ám házi almaecetet! Ehhez Tinyecoambassadors is remek receptet osztott meg a Felelős Gasztrohős és az Ittaszezon #mindennapialma kampányához kapcsolódva. 

Az almaecetből 1%-os oldatot készítve szintén távoltarthatóak a tetvek is, különösen a leander pajzstetű. Az oldatot lemosó permetként, hetente egyszer használva ezeket a növényeket hatásosan megszabadíthatjuk, illetve védhetjük e kártevők ellen.

Számos egyéb példát említhetnénk még, biztosan ti is hallottatok és akár használtok is már rengeteget. De még egyszer hangsúlyozzuk:

Mielőtt bármilyen ételmaradékot a növényeiteknek adnátok, bizonyosodjatok meg annak vegyszermentességéről, illetve a célzott növény szükségleteiről!

Ha nem kísérleteznétek, vagy olyan a növényetek, amely nem fogadja el az adott konyhai maradékot, még mindig tehetitek azt házi komposztba, vagy elvihetitek egy komposztálóval is rendelkező közösségi kertbe

Ha pedig szeretnél ehhez hasHa szeretnétek ehhez hasonló zöld tippeket, híreket kapni, kövessetek minket Instagramon, csatlakozzatok zárt Facebook csoportunkhoz, a Bolygóbarátok Társaságához és iratkozzatok fel hírlevelünkre!

Vélemények

Ételmentés mesterfokon, 2. rész: a maradékok felhasználásának művészete - Green Guide Budapest

2021.09.02.

[…] korábbi cikkünkben számos tippet hoztunk konyhai hulladék újrahasznosítására a balkonkertünkben. Nemcsak más […]

Plasztik-körkép: Lehet-e fenntartható a műanyag? - Green Guide Budapest

2021.07.01.

[…] Oldalunkon is számos cikket találsz, amelyek megadhatják a kezdőlökést a műanyagmentesség felé, legyen szó akár az első lépések megtételéről, bolygóbarát nyaralásról, vagy éppen a kertészkedés közben alkalmazható újrahasznosítási lehetőségekről. […]

Természetes immunerősítés: így nevelj jótékony hatású gyógynövényeket otthon - Green Guide Budapest

2021.04.30.

[…] és dugványról is lehet nevelni. Válasszunk ki egy kis cserepet, tejfölös poharat vagy más alternatív megoldást, amibe szórjunk földet, és a magokat körülbelül 3 centiméter mélyre helyezzük el […]

Írd meg a véleményed