Újévi zöld fogadalmak: így tarts ki mellettük hosszú távon

  • 4 perc

Az utóbbi években – végre – eddig nem tapasztalt figyelmet kapott a klímaváltozás és -válság. A környezetvédelem témája átszőtt a női magazinok szeptemberi számától kezdve a slam poetry versenyek döntős alkotásain át minden fórumot, az amazonasi és ausztráliai bozóttüzek visszaszorítására és a károk enyhítésére pedig hatalmas, világszintű összefogások születtek. Megszületett a klímaszorongás és -depresszió fogalma is, és ezzel párhuzamosan egy aktív tettvágy, mely az ellenszere lehet az előbbieknek.

Grafika: Nosek Mimma
Szöveg:
Konkoly Niki
Frissítve: 2022. január 17.

Bár tény, hogy sok fennálló probléma megoldása az átlagemberek hatáskörén kívül esik, egyéni cselekedeteink ugyanolyan fontosak a Földünk (vagyis inkább jelenlegi életminőségünk) megóvásáért vívott harcban. Folyamatosan bebizonyosodik, hogy van eredménye az alulról jövő kezdeményezéseknek, és a kereslet alakítja a kínálatot: a nagyvállalatok sem tehetik már meg, hogy ne keressenek új, fenntartható megoldásokat, különben elveszítik a vásárlóikat.

Az újév kitűnő apropó arra, hogy az ünnepek alatt esetlegesen felszedett kilók leadása meleltt azt is megfogadjuk, hogy idén többet teszünk a környezetünkért, és új, zöld szokásokat alakítunk ki. Fogadalmaink vonatkozhatnak a víz– és energiahasználatunk optimalizálására, a hús- és tejtermékfogyasztásunk csökkentésére, tudatosabb vásárlásra, a pazarlás elkerülésére, közlekesédünk és utazásaink újragondolására, és még megannyi dologra.

Igen ám, de december 31-én kikiáltani, hogy másnaptól okleveles ökohuszárként éljük mindennapjainkat jóval könnyebb, mint az ehhez a célhoz vezető utat bejárni. Természetesen a szürkeség és hideg sem segít a motivációnk fenntartásában, így január vége felé sokan adják fel a fogadalmaikat.

Hogy segítsük a változási folyamatot, összegyűjtöttünk néhány tippet, melyekkel könnyebbé, örömtelibbé tudod tenni a zöldülést.

1. Kezdd kicsiben!

Még ha élsz-halsz is a különböző kihívásokért és a végletek embere vagy, akkor is óvva intenélek attól, hogy mindent egyszerre akarj megváltoztatni. Én próbáltam, és a végén nagyon megjártam. (Ha érdekelnek a szaftos részletek, a Shamo Bags Nusival közös beszélgetésemben a Vénusz Projekt podcast fenntarthatóságról szóló epizódjában bővebben meséltem az incidensről.)
Ahogy a drasztikus diéták helyett is az egészséges életmódra való váltás ajánlott, úgy a zöldülésben is kis, fokozatos lépésekkel lehet a legnagyobb sikert elérni.

Nézd meg, hogy számodra mi a következő lépés! Ha eddig húst-hússal ettél, nem kell rögtön nyers vegán étrendbe kezdened. Az is előrelépés lesz, ha heti egy, vagy több húsmentes napot tartasz, és fokozatosan fedezel fel új, ínycsiklandó zöldséges ízeket. Szuper, ha megfogadod, hogy kevesebbet autózol, de nem kell rögtön a januári fagyban bringára pattannod – első körben egy BKV-bérlet is teljesen megteszi.

Jó stratégia lehet, ha minden hónapban az életed egy újabb területén kezdesz dolgozni. Januárban például tombol a veganuár nevű, vegán életmódra ösztönző kezdeményezés, melyhez rengeteg segítséget találsz online. Februárban elkezdhetsz körbenézni az otthonodban, és megnézni, a vegyszeres, műanyag flakonos tisztítószereket milyen természetes(ebb), akár házilag készített alternatívákra tudnád lecserélni. Márciusban ugyanezt eljátszhatod a kozmetikumaiddal, de a tavasz beköszöntével nagy élmény lesz majd a termelői piacokon is bóklászni. A Műanyagmentes július és Használtruha szeptember kihívások pedig adják magukat.

Sokkal könnyebben válnak az új szokások az életed természetes részévé, ha azokat szépen, fokozatosan építed be a mindennapjaidba.

csomagolásmentes vásárlás
Csomagolásmentes fűszervásárlás a Ligeti Boltban

2. Merj hibázni!

Sokan azért nem kezdenek valami újnak a gyakorlásába, mert úgy érzik, nem tudnák azt tökéletesen csinálni – és így inkább meg sem próbálják. Ez a fajta maximalizmus jelen esetben azonban egyáltalán nem célravezető.

Hidd el, nem fog elvinni a zöld rendőrség, ha vegánként eszel a tortából egy barátod születésnapján, aspiráns zero wasterként csomagolt nasit veszel a boltban, vagy ne adj’ Isten, fast fashion boltban vásárolsz valamit. Azért sem fog senki megkövezni, ha mondjuk az élethelyzeted megváltozásának – például egy költözés, vagy baba születésének – következtében visszatérsz olyan szokásokhoz, melyekre korábban már volt környezetbarát alternatívád. 

Mindenkinél van egy aktuális határ, amelyen túl éppen nincs lehetősége, vagy ráfordítható pénze, ideje, vagy energiája tenni. A legfontosabb, hogy folyamatosan tanuljunk, fejlődjünk, tudatosodjunk, és a lehetőségeinkhez mérten a környezet számára legkevésbé káros megoldást válasszuk.

kis tudatos lépések
Forrás: Ökoanyu

3. Találd meg a közösséged!

A kezdeti lelkesedés könnyen alább hagyhat, ha az ember egyedül próbálja megváltani a világot. Egy-egy elfuserált DIY szappan, odaégett házilag sütött kenyér vagy sikertelen komposztálási próbálkozás könnyen az ember kedvét szegi.

Engem a Green Guide Budapest elkészítése újból megerősített abban, hogy egységben az erő, és csapatban általában minden könnyebb. Vagy legalábbis jóval szórakoztatóbb.

Keressünk hát tettestársakat a változáshoz! Segítség, ha családdal, lakótársakkal, vagy a párjával él valaki, mert ilyenkor együtt lehet belevetni magunkat az ecetes tisztítószerek készítésébe, vagy éppen új, húsmentes receptek kipróbálásába. Új szokásainkat is könnyebben be tudjuk tartani, ha van ki felé “elszámolni” velük.

Ha a háztartásban élők nem vevők az új, zöld “hóbortokra”, ne csüggedj. Ugyan az interneten is sok segítséget találsz blogok, vlogok, Instagram posztok és Facebook csoportok formájában, arra biztatunk, hogy keress támogató közösséget az offline térben is. Pont ebből a célból hoztuk létre Bolygóbarátok Társasága nevű csoportunkat. Egyre több zöld szemléletű workshop, előadás, kerekasztal-beszélgetés, vásár szerveződik a városban, melyeken könnyen találhatsz hasonló gondolkodású, új barátokat: érdemes rendszeresen csekkolni ezeket az élményeket weboldalunkon, hogy értesülj róluk, vagy Facebook oldalunkon követni heti rendszeres zöld programajánlónkat.

Green Guide kezdeti csapat
A Green Guide csapatának kezdeti felállása

4. Lelj benne örömet!

Nem vitás, hogy új, tudatos szokások kialakításához több odafigyelésre, tervezésre lesz szükségünk az elején, és az sem titok, hogy gyakran a komfortzónánkból is ki kell lépnünk ilyenkor. Nagyon fontos azonban, hogy örömöt találjunk újdonsült szokásainkban, mert ha az egészet lemondásként éljük meg, akkor – enyhe túlzással – semmit nem ér az egész. Azzal ugyanis nem segítünk a világon, ha önsanyargató, magunktól minden élvezetet megvonó mártírként éljük a mindennapjainkat.

Minél többet teszünk, annál jobb lesz nekünk.

– szokta mondani csapattagunk, Áron, és igaza is van

Amellett, hogy a fenntarthatóságra való törekvéseinkért cserébe – remélhetőleg – több évig juthatunk majd tiszta levegőhöz, új, zöld szokásaink pozitív hatásai közvetlenül is élvezhetők.

Szezonális, termelői zöldségek és gyümölcsök vásárlásával és fogyasztásával nemcsak a bolygónak és a helyi gazdaságnak teszünk jót, hanem mi is egészségesebbek lehetünk. Fogyasztásunk csökkentése az önkéntes minimalizmus jegyében rendezettebb otthont, kiegyensúlyozottabb életet is jelent. Ha biciklire pattanunk munkába menet, nemcsak a város levegőjének teszünk jót, hanem magunkat is megóvjuk a dugóban való araszolás frusztrációjától. Sőt, még a fenekünk is kerekebb lesz.

Izgalmas program tud lenni egy ruhacsere a barátokkal, vagy akár saját magunk által kevert arckrémmel ápolni a bőrünket. Ha énidőként, vagy közösségi élményként éljük meg új szokásainkat, sokkal könnyebben válnak azok rutinná.

Tettél zöldítő fogadalmakat idén? Neked mi segít az új szokások kialakításában és azok megtartásában? Tippjeidet oszd meg velünk kommentben!

Ha szeretnétek ehhez hasonló zöld tippeket, híreket kapni, kövessetek minket Instagramon, csatlakozzatok zárt Facebook csoportunkhoz, a Bolygóbarátok Társaságához és iratkozzatok fel hírlevelünkre!

Írd meg a véleményed