A ráérős brunchtól a fejedelmi mezzékig: tudatos hedonizmus a hétvégére
- 6 perc
Vegán reggeli tortilla, pastrami szendvics, mezze tál, padthai: egytől egyig olyan finomságok, melyek igazán édessé teszik a szombat esti pihenést vagy egy ráérős vasárnap reggelt. Mindezt már egy kattintással házhoz is rendelhetjük, ha a nappalinkba szeretnénk különleges hangulatot varázsolni. De vajon honnan rendelhetünk, ha az is fontos, hogy a hedonizmusunk tudatos legyen?
Cikkünk egy barter együttműködés negyedik, befejező része, melyet a Wolt csapatával közösen készítettünk. Az első részben azt jártuk körbe, mit tesz a Wolt, és mit tehetünk mi, felhasználók annak érdekében, hogy minimalizáljuk az ételrendelés környezetre rótt terhelését, a második részben pedig olyan budapesti ebédmenüket teszteltünk, amikkel vegánok és húsevők egyaránt jóllaknak.
A harmadik részben bolygóbarát street foodokat kóstoltunk a vegán hamburgertől a tökéletes falafelig, most pedig megmutatjuk, milyen lakomák édesíthetnek meg egy igazán hedonista hétvégét, ha szempont a választás során a környezettudatosság is.
De számotokra is van egy kis meglepetésünk: ha az ajánló után kedvet kaptok valamelyik isteni fogáshoz, a GGXWOLT3 kóddal most 500 Ft kedvezményt kaptok a rendelésetek árából az alábbi három étteremnél! De siessetek, mert csak 100 kupon érhető el!
Ha ilyen reggelivel indítasz, garantált, hogy szuper lesz a napod: Christie’s Urban Bistro
A Christie’s bőséges brunch, és azon belül kiemelkedő vegán kínálatára már felfigyeltünk egy gyűjtésünk során, de most volt először lehetőségünk kipróbálni a nyálelválasztást is beindító elnevezésű reggeli költeményeket.
Ízélmény
Hosszú ideig böngésztük az étlapot, és nagyon nehezen döntöttünk a megannyi édes és sós, bundázott vagy éppen grillezett, magyaros és egzotikus fogás között, de végül három vegán reggelire esett a választásunk. Reggeli burrito-t rendeltünk vegán omlettel, portobello gombával és fekete babbal töltve, házi paradicsomlekvárral megspékelve; vegán pastrami szendvicset grillezett tofuval, csemeguborkával és hagyma chutney-val, illetve fokhagymás pirítóst barbecue szószos jackfruit-tal.
A pastrami szendvics Dávid szavaival élve igazán nyálcsorgattató volt, a tofu megjelenésében a libamáj hatását keltette, bár kóstolva egy leheletnyit túl sósnak bizonyult. Jól érződött a magos mustár és hagyma chutney is, illetve a csemegeubi és salátához kapott kovászos uborka is szuperül illett hozzá.
Ha valami fokhagymás, az már rossz nem lehet – így történt a pirítóssal is, ami egyenesen kiváló volt. Erre pakoltuk a különleges, hússzerű textúrájú gyümölcs, a jackfruit húsából készült barbecue szószos feltétet illetve az avokádós mangó chutney-t. Nagyon különleges ízek voltak ezek külön-külön is, de egymással is remekül harmonizáltak.
Nálunk azonban a burrito lett az abszolút befutó: teljesen tojásos ízvilágú volt a – feltehetően csicseriborsó lisztből készült – omlett és finom, telt ízű volt a gomba is, én pedig odáig vagyok a fekete babért. De a házi paradicsomlekvár vitte a pálmát! Jólesett még hozzá a friss kevert saláta is.
Bolygóbarát jellemzők
A csomagolásra muszáj fekete pontot adnunk, ugyanis egyáltalán nem újrahasznosítható, polisztirol dobozokban érkeztek az ételek, bár igaz ami igaz, a doboz kialakításának köszönhetően ép maradt a gyönyörű tálalás. A kóstolt fogások közül több is egzotikus alapanyagból készült, így sajnos ez most nem elégítette ki a ‘helyi, szezonális finomságok’ preferenciánkat, de mind a csomagolást, mind a távoli hozzávalókat ellensúlyozza az a sokoldalú ízvilág, amit a növényi hozzávalókból tud kihozni az étterem, ezzel sok-sok mindenevőnek, vagy vega-vegán étrenddel szimpatizálónak bebizonyítva, hogy a környezetet jóval kevésbé terhelő növényi étrend közel sem unalmas – sőt!
Minőségi hozzávalók, mámoros ízek: Dobrumba
Nem véletlen a Dobrumba töretlen népszerűsége: a kreatív fogásokon egytől egyig, minden falaton érződnek a friss, kiváló minőségű alapanyagok, a gondos elkészítés és tálalás, és az, hogy a csapat tényleg szívvel-lélekkel dolgozik azon, hogy egy falat Közel-Kelettel örvendeztethesse meg a magyar ízlelőbimbókat.
Ízélmény
Emlékeztek még a terülj-terülj asztalkám meséjére? A mese híres jelenetéhez valaha volt legközelebbi élményem az volt, mikor szép sorjában kipakoltuk az asztalra a megannyi színes, illatos, zamatos finomságot, amit a Dobrumbából rendeltünk. Hideg mezze tálat kértünk, amibe szabadon választhattunk ötöt a tucatnyi mezze közül, levantei zöldségtálat, illetve az inkább spanyol tapasozókból ismert patatas bravas-t.
Ha nagyon erőlködnénk, akkor sem tudnánk egy negatívumot sem említeni: egyszerűen hibátlan volt minden. Na jó, ha nagyon muszáj, maximum azt mondanánk, hogy a mezzékhez érkezett arab kenyér nekünk annyira nem jött be a tunkoláshoz, mert picit vékony hozzá, de ettől függetlenül ugyanúgy a kánaánban éreztük magunkat kóstolás közben.
A mezzék közül krémes, tahinis baba ghanoush-t kóstoltunk, pikáns, mennyei muhammarát, ízletes tahinis sült karfiolt, kecske labneh-t zhoug-gal, azaz korianderkrémmel, illetve krémes spenótot, roppanós, fanyar, de édeskés gránátalma magokkal és dióval. A zöldségtál egyszerűen isteni volt, zamatos idényzöldségekkel: paprikával, paradicsommal, brokkolival, édesburgonyával, gazdag öntetekkel és mennyei fűszeres olajjal meglocsolva, gyönyörűen elrendezve. És akkor még ott volt a patatas bravas is, a tökéletesre sült burgonyakockák fűszeres füstölt paprikaszósszal – ez szintén zseniális volt. Annyi finom íz versengett egymással, hogy alig tudtuk, hova nyúljunk a következő falatért.
Az adagok is kiadósak voltak, így vacsorára is maradt még egy kicsi a mámoros élvezetből.
Bolygóbarát jellemzők
A házhoz rendelt mezzék papírpohárkában, a krumpli és zöldségek újrahasznosítható alumínium tálkában érkeztek, és így örömünkre mindegyik étel megtartotta azt a gyönyörű elrendezést, ahogy azt a Dobrumbában tálalják fel.
Az étteremben képviseltetett régiók gasztronómiájában erősen jelen vannak a különböző zöldség alapú ételek is, így náluk természetes folyamat eredménye, hogy étlapjuk nagy része vegetáriánus, illetve számos vegán étel is helyet kap rajta.
Az ételekhez használt minőségi alapanyagok nagy részét hazai kistermelőktől, bio- és fenntartható gazdálkodásokból igyekeznek beszerezni (pl.: burgonya a Csoroszlya biofarmról, kecskesajt a Garabonciástól).
A Dobrumba nem csupán gourmet kínálatával, de jófejségi akcióival is kítűnik, hiszen a kórházi dolgozókat meleg étellel segítették a járvány előző szakaszaiban, ezen túl nemrég hátrányos helyzetű gyermekek konyhalátogatását is lehetővé tették.
Távol-keleti ízkavalkád különleges tálalásban: QUÍ Restaurant & Bar
Keserédes volt a cikksorozatunk utolsó rendelése, hiszen imádtuk ezt a projektet, de annál tökéletesebb záróebédje volt annak a QUÍ-ből érkezett thai és vietnámi ízvilágú ebédünk. Nehéz volt a választás: az étlapon egyaránt találunk vegán, vegetáriánus, és húsimádóknak kedvező fogásokat is.
A QUÍ jelentése: becses. Ennek mentén alakították ki az éttermet is, hiszen a fenntarthatóság egyenlő a túléléssel, és a minőség, hitelesség mindig meghálálja önmagát.
Ízélmény
Sajnos a rendelés után a kiszállítás várható időtartama kétszer is későbbre tolódott, de abszolút kárpótolt a várakozásért, mikor láttuk, milyen gondosan lett elkészítve és tálalva minden fogás – na meg persze az ételek íze és eloszlatta korábbi türelmetlenkedésünk maradványait. A gondos csomagolás személyre szabott, luxus élményt eredményezett: kicsit úgy is az elegáns étteremben érezhettük magunkat, hogy a műhelyünkben fogyasztottuk el a finomságokat.
Mimma az étterme egyik vietnámi specialitását, Bún Chá-t rendelt, ami egy friss fűszernövény-, zöldség- és rizstészta-ágyon tálalt – abszolút titkos receptúrájú – pácolt, grillezett császárhús. Rusztikusan, egészben pihentek a zöldségek a színpompás halomban, összevágva-keverve őket pedig szépen összeértek az ízek, érezhető volt, hogy minden hozzávaló kiemelkedően friss, jó minőségű. Mimma odáig volt érte!
Velünk ebédelt aznap csapattagunk, Julcsi is, akitől már sok cikket és programajánlót olvashattatok, illetve egy műhelytársunk is: ők a vega, illetve csirkés padthait-t tesztelték, amik szintén nagy sikert arattak, de Julcsi kedvence a krémes, kókusztejes, lime-os, zöldséges, vega tom khaa leves volt, ami nekem is nagyon ízlett.
Én egy vega sárga curry-t rendeltem jázminrizzsel, ami szintén álomszerűen krémes és pont tökéletesen fűszerezett volt, kiváló minőségű zöldségekkel. A curryből nekem még maradt egy kicsi, így másnap a maradékmentés jegyében aprítottam bele pár új zöldséget, és egy új adag rizzsel fogyasztottam el. Az ebédet kókusztejes, mangós ragacsos rizzsel koronáztuk meg, amit háromfelé osztottunk, és annyira isteni volt, hogy azt hiszem, mindhárman behunyt szemmel élveztük ezt a különleges, krémes édességet, és a pont tökéletesre érett mangót.
Bolygóbarát jellemzők
Nagyon gondos, precíz csomagolásban érkeztek az ételek: a legtöbb fogás – kimosás után újrahasznosítható, a hőt jól tartó – alumínium dobozkában, az étterem logójával gravírozott papír fedővel, egy kedves idézettel és az étel kézzel írt megnevezésével, de meglepetésünkre a leves és a curry gyönyörű, elegáns befőttes üvegben utazott, szintén stílusos címkével jelölve. Az üvegeket vissza lehet vinni az étterembe, hogy újra használhassák őket, de én személy szerint már alig várom, hogy legközelebbi kimérős vásárlásom alkalmával ezt az üveget tölthessem meg valamilyen gabonával – igazi éke lesz a konyhaszekrénynek. Az evőpálcák is szép, sötétbarna, bambusz pálcák voltak, az efféle esztétikai élmény pedig mindig örömet okoz Mimmának.
Fontos része a QUÍ vendéglátásának a szezonalitás, hiszen így friss és ízletes egy étel. Az egzotikus alapanyagok beszerzése itthon nem könnyű, de kísérleteznek a fűszernövények és zöldségek hazai forrásból való beszerzésével, hogy csökkenthessenek a szálíltás okozta károsanyag-kibocsátáson.
Vietnámban kulturális, generációkon átívelő szokás a takarékoskodás, ez a szemlélet pedig a QUÍ-nél is megjelenik: tudatosan használják a vizet és energiát. Maradék nélkül igyekeznek továbbá dolgozni, felhasználják például a karalábé és retek zöldjét is, a keletkező biohulladékot pedig erre szakosodott cég szállítja el.
A Wolttal közös együttműködésünknek ezúttal vége, de ne feledjétek: ha kedvet kaptok valamelyik lakomához, a GGXWOLT4 kóddal most 500 Ft kedvezményt kaptok a rendelésetek árából a fenti három étteremnél! De siessetek, mert csak 100 kupon érhető el!
Ha pedig szeretnétek ehhez hasonló zöld tippeket, híreket kapni, csatlakozzatok zárt Facebook csoportunkhoz, a Bolygóbarátok Társaságához, kövessetek Instagramon és iratkozzatok fel a hírlevelünkre!