Photo credit: Marc Kleen / Unsplash

Bringázás Budapesten? 7+1 bátorító tipp, hogy te is belevágj!

  • 4 perc

Március havi témánk a fenntartható közlekedés, melyhez kapcsolódóan már olvashattátok, hogy oldja meg a Green Guide csapata a zöld közlekedést, mit jelent számunkra fenntarthatóan megérkezni úticélunkhoz. És ha már zöld közlekedés, természetesen nem hagyhatjuk ki a városi kerékpározás témakörét sem. Ehhez kapcsolódva hoztunk nektek 7+1 bátorító tippet az el- és újrakezdéshez, valamint hasznos tanácsokat a biztonságos tekeréshez.

Valószínűleg nektek is ismerősek a sokszor ismételt frázisok a városi kerékpározás, a szabad levegőn való mozgás pozitív hatásairól a mentális és fizikai állapotra, melyekről például ebben a cikkben is írtunk. Arról is számtalan fórumon olvasni, hallani, hogy hogyan lehet időt spórolni a dugóban vesztegelés helyett, ha inkább két kerékre pattanunk. Azonban még akkor sem mindig kézenfekvő, hogyan is kezdjük el gyakorolni eme áhított szokást, ha az elhatározás és a kerékpár már adott, hisz egy Budapesthez hasonló nagyvárosban ugyanúgy meg kell tanulni két keréken közlekedni, mint például autót vezetni vidékről felköltözve.

Nekivágni az ismeretlennek mindig kihívás, különösen igaz ez olyan esetekben, amikor a komfortzónából való kilépés némi félelemmel is társul – ahogy az bizony gyakran megeshet, ha arra gondolunk, hogy az Astorián vágunk át a nyeregben egy metrópótló busz és egy városi terepjáró között. Némi bátorsággal és egy picivel több gyakorlással azonban az egyik legszórakoztatóbb (és ráadásul hasznos) hétköznapi szokásunkká válhat a budapesti tekergőzés.

Luca őszi, esőálló szettben (Fotó: Magyar Kerékpárosklub)

1. Ismerd meg a bringád és vonatkozó KRESZ-szabályokat!

Ahogy az autóvezetés esetében is, indulás előtt célszerű az elméleti alapokkal kezdeni az ismerkedést. Tapogasd meg, szedd szét, próbálgasd a fékeket, a csengőt álló helyzetben, hogy majd a forgalomban is mindig tudd, hogy hova kell nyúlni élesben. Szintén hasznos, ha átgondolod, “előre lejátszod” fejben, hogy merre szeretnél majd menni, vagy hol és mikor van elsőbbséged.

Plusz egy tipp Lucától: “Kezdetben mindig ezt csináltam, de hosszabb ismeretlen útvonal esetén a mai napig rendszeresen megteszem, hogy a Google Térképen “bejárom” street view nézetben az egész utat, különösen figyelve a bonyolult lámpás kereszteződésekre, így előre fel tudok készülni például a sávváltásokra, vagy arra, ha hirtelen elfogyna a kerékpárút, ami, valljuk be, Magyarországon elég gyakran megesik.”

2. Kezdd kicsiben a környéken!

Szerezz magabiztosságot a közeli mellékutcákban, mielőtt forgalmasabb utakra hajtasz. Egyáltalán nem ciki kockázatmentes terepen gyakorolni a sebesség- és sávváltást, körülnézést, elindulást-megállást. Ha egyből a négysávost szeretnéd megzabolázni rutin nélkül, az nemcsak veszélybe sodorhat téged vagy akár másokat is, de el is veheti a kedved a további városi kerékpározástól.

Plusz egy tipp Lucától: “Én először azt a kezdő célt tűztem ki, hogy a 3 km-re lévő körmösömhöz vezessen az első bringás utam. Miután ezt abszolváltam, utána következett a bevásárlóközpont, majd a munkahelyem, és így tovább. A megszokott és jól bejáratott útvonalak után spontán módon is egyre forgalmasabb utakon és csomópontokon haladtam át, míg végül pár hónap alatt teljesen magabiztossá nem váltam bármilyen forgalmi helyzetben.

Fotó: Chris Barbalis / Unsplash

3. Ne csak a kerékpárod legyen rendben, hanem a kiegészítők is!

Ne indulj el a kötelező és ajánlott alapfelszerelések – sisak, első és hátsó lámpa, csengő, több fényvisszaverő – nélkül. A személyes biztonságodon túl magabiztosabb közlekedési szereplővé is tesz ezeknek a megléte, amely közvetve hozzásegít, hogy jobban és gyorsabban reagálj egy-egy nehezebb helyzetben.

4. Légy aktív szereplője a közlekedésnek!

Az előző tippre részben rácsatlakozva, légy figyelmes, ne csak az orrod előtt nézd az utat, hanem tartsd a szemkontaktust az autósokkal, a gyalogosokkal, a többi kerékpárossal. Ha te körültekintően tekersz, megelőzhető a baj még akkor is, ha például nem kapod meg az elsőbbséget vagy lelép eléd egy gyalogos.

Plusz egy tipp Dávidtól: “Vonzó lehet, hogy bringásként elsuhanhatsz egy álló kocsisor mellett, de ilyenkor fokozott figyelemmel haladj, mert számítani kell arra is, hogy egy-egy vezető szándékkal vagy anélkül leszűkíti a helyet, kinyílik egy ajtó vagy átszalad egy gyalogos a járművek között. Ha viszont a „kaland” végén a kereszteződéshez jutsz, érdemes kiélvezni a bringás felállóhelyek rövid nyugalmát, hogy a zöldnél elsőként tudj indulni.”

5. Ruházz be egy jó lakatra vagy köss biztosítást!

Sokakat nem is maga a kerékpározás, hanem a kerékpár lerakása riaszt el a budapesti tekeréstől. Teljes mértékben nyilvánvalóan sosem zárható ki a lopás, rongálás esélye, ha nyilvános helyen parkolod a járgányod, de egy jó minőségű láncos vagy U-lakattal, akár még biztosítással is kombinálva jelentősen csökkentheted az anyagi kárt. A Magyar Kerékpárosklub például a tagsággal együtt többféle biztosítási konstrukciót is kínál. Ha pedig közösségi bringamegosztó szolgáltatásokat veszel igénybe, ki is küszöbölheted ezt a faktort.

Fotó: Josh Bean / Unsplash

6. Öltözz rétegesen!

Ahhoz, hogy tartósan jó élmény legyen a városi kerékpározás, érdemes az öltözködésre is figyelmet fordítani. Az mindenkinek a saját döntése, hogy hord-e külön sportruházatot erre a célra, de ökölszabályként jó, ha induláskor egy picit fázol, illetve ha rétegesen öltözöl és tudsz le- vagy felvenni néhány darabot szükség esetén.

7. Légy határozott!

Besorolás, kanyarodás, gyors térképcsekkolós megállás? Mindig jelezd előre és határozottan, hogy épp mi a szándékod, hogy körülötted mindenki másnak legyen ideje jól reagálni a következő lépésedre. Előfordulhat, hogy néhány helyzet elsőre ijesztő lehet számodra, de egy bátor, ám körültekintő kerékpárosra az autósoknak is könnyebb vigyázni, és kisebb eséllyel ragadsz bent egy kereszteződés közepén.

Fotó: Eric Barbeau / Unsplash

+1 Gyakorolj, gyakorolj, gyakorolj!

Mint szinte mindenre az életben, a budapesti kerékpározásra is igaz, hogy rutint kell szerezni benne, és idővel egyre jobban mennek majd a dolgok. Ki kell tapasztalni például, hogy milyen ruházatban tudsz kellően szabadon mozogni ahhoz, hogy minden irányba jól körül tudj nézni, illetve jelezni tudj. Ezekhez az élményekhez az első időszakban bizony ki kell mozdulnod a komfortzónádból, amely erőfeszítéseket igényel, de a győzelmet már senki nem veheti el utána tőled!

Írd meg a véleményed