Ruha- és textil-újrahasznosítás: avagy hogyan ne dobd el a textilt?

  • 7 perc

Pólók és szoknyák, zoknik és harisnyák, törölközők, függönyök és egyéb lakástextilek. Számtalan típusú, anyagú textil vesz minket körül, melyek az életünk minden területén jelen vannak. De mihez kezdjünk ezekkel, ha meguntuk, kinőttük, elkoptattuk őket, vagy – legyünk őszinték, előfordult már mindannyiunkkal – felesleget halmoztuk fel? 

Szöveg: Nagy Anikó
Kiemelt kép: Svitlana / Unsplash

Korábban már foglalkoztunk a lomtalanításon, kidobáson túli lehetőségekkel a fürdőszobában, a konyhában illetve a nappaliban, ezúttal pedig a ruhatárunkra és az egyéb lakástextilekre vonatkozóan gyűjtöttük össze ,. 

Talán megszokhattad tőlünk, hogy mindig igyekszünk többféle alternatív, kreatív és zöld felhasználási és ‘megszabadulási’ formát, ötletet adni. Nem lesz ez másként ezúttal sem: reméljük, hasznos összefoglalásként, inspirációként szolgál majd neked is!

Hogyan kezdj szelektálni?

Haladj végig a lakáson, házon, helyiségről helyiségre, szekrényről szekrényre, fiókról fiókra, és ne feledkezz meg az eltakart zugok legbelső, legalsó dobozairól, zsákjairól sem! Hozz létre egy saját szelekciós rendszert aszerint, hogy megtartod és átalakítod, felhasználod, vagy nem szeretnéd megtartani, de még hasznos és értékes lehet másnak, esetleg teljesen értéktelen. Ezután folytathatod kisebb adagok kialakításával: milyen állapotú, értékű, anyagú, az élet mely területén használható még fel, milyen formában szeretnél megválni az adott darab(ok)tól. 

FOTÓ: PRISCILLA DU PREEZ / UNSPLASH

Ez így világos, de felmerülhetnek a kérdések: megtartanád, de nem tudod, mit kezdhetnél vele? Vagy pedig egyértelműen tudod, már biztosan nem tartogatod ezeket, de kinek és hol adhatod oda, hol vennék hasznát? 

Adunk néhány ötletet, egyfajta ajánlott cselekvési sorrendet is! 

Javítsd meg! Alakítsd át! 

Imádod a színét, mintáját, anyagát, stílusát? Kellemes emlék fűz hozzá vagy megörökölted? Igazából teljesen jó lehet még, de túl hosszú, bő, kopott, szakadt, vagy bénán áll? Ha ezt egymagad nem tudod átalakítani, sőt, a családtagok és a barátaid csoda varrótudása sem tud segíteni, akkor keress az ismeretségi körödben, lakóhelyedhez közel, vagy az internet segítségével javítóműhelyet, varrodát vagy szabót

Ha mégis szereted a kihívásokat és szívesen bővíted a varrótudományodat, keress fel egy közösségi varróműhelyt, ahol eszközöket és segítséget is kaphatsz a saját kétkezi ruhaátalakításhoz! Ilyen például a zuglói AZTA! Közösségi kézműves- és barkácsműhely, a Stitch Budapest a Palotanegyedben, vagy a szintén belvárosi PINKPONILO, ahol ráadásul remek szemléletben is dolgoznak és vezetik a műhelyet! 

FOTÓ: RON LACH / PEXELS

Ajánld fel! Adományozd el! 

Teljesen jó állapotban van, de meguntad, nem passzol rád? Felajánlhatod, elajándékozhatod nehéz sorsúakat, rászorulókat segítő szervezeteknek, alapítványoknak, csoportoknak is! 

Az adományozás témájában szerencsére egyre több és remek megoldás, segítség elérhető, mint például a Humusz Szövetség által létrehozott online tárgyi adomány portál, a Túl sok cucc, vagy az általuk összeállított budapesti adományboltok listája. Sőt, a Second Hand September jegyében mi is listáztunk néhány charity boltot.

Kerítésre, fákra, padokra kiakasztott, feliratozott kabátok: bizonyára te is találkoztál már ezzel a látvánnyal a városban közlekedve. Ahogy ősszel a hideg időre készülünk, elindul a Szabadfogas-mozgalom, vagy a Kiakasztott Kabátok Kampánya. A kabátok ily módon való adományozása Magyarországon is évek óta jelen van. Ha találsz egy ilyen kihelyezett fogast, esetleg tudsz a környékeden olyan rászorulóról, aki örülne egy tiszta, meleg kabátnak, akassz ki egyet te is!

A közvetlen környezetedben élőknek, családi vagy baráti körben, esetleg a szomszédságban is lehet olyan, aki igazán örülne a számodra feleslegessé vált darabnak, adagnak. Érdemes informálódni, körbekérdezni! 

Helyi szociális vagy családsegítő szervezetek, intézmények felkeresése is jó megoldás lehet, hiszen ők biztosan tudják, melyik családnak, rászorulónak pontosan mire lehet szüksége.

De írhatsz karitatív egyesületeknek, szervezeteknek, alapítványoknak, helyi plébániáknak is, vagy elviheted a charity boltok egyikébe is! 

Ha tudsz a környezetedben olyan iskoláról, szakkörről, workshopokat szervező pedagógusokról, művészekről, akik textilek, ruhák újrahasznosításával is foglalkoznak, érdemes őket is felkeresni! 

Plusz ötletként említjük, ha ismersz vagy találsz olyan alkotót, tervezőt, dizájnert, aki hasonló alapanyagokat gyűjt és dolgoz fel, bátran keresd fel a számodra feleslegessé vált anyagokkal! Például Borbala, a RenaiChance és a Cirrhopp is kifejezetten ruha-/textil-újrahasznosító, tudatos márka. 

Alapvető tanácsként talán le sem kell írnunk, hogy nagyon fontos, ha másodkézbe adod a feleslegessé vált ruhadarabot, textilkupacot, azt tisztán és jó állapotban juttasd tovább! Ha adományként, csereként, vagy pénzért adsz ezeken túl, csak olyanokat adj át/el, amelyek nem foltosak, lyukasak, szakadtak, piszkosak! (Kivétel persze, ha ez nem probléma az átvevőnek, mert nem zavarja az adomány felhasználása során.) 

Érdemes átolvasni a Humusz adományozó kisokosát is segítségként. 

A lakástextilek állapotától, mennyiségétől és típusától függően állatmenhelyeknek is felajánlhatod a megszabadulni kívánt textileket. Ha ismersz helyi, vagy a lakókörnyezetedben működő állatmenhelyet, keresd fel őket és egyeztessetek a felajánlásról!

FOTÓ: MEL POOLE / UNSPLASH

Cseréld el! 

Lehet, hogy a családban, baráti társaságban, ismeretségi körben más örülne neki? Ha azonos stílus kedvelőjeként, kreatív újrahasználóként eszedbe jut valaki, aki igazán hasznát venné a számodra felesleges ruhadarabnak, textilnek, ajánld fel neki! Gondold át, mire lenne neked igazán szükséged (konyhai alapanyag, szobanövény, szakmai segítség, könyv stb.) és alkudozzatok úgy, hogy az mindenki számára kedvező legyen

Különböző online közösségi csoportokban is csereberélhetsz számodra hasznos, szükséges dologra! Még szuperebb, ha ez a csoport lakóhelyed és környékbeliek számára alakult, így a csere nem jár plusz költséggel és környezeti terheléssel sem. 

Add el! 

Ha olyan állapotban van és valóban értékes lehet még, próbáld meg eladni! Iszonyú nehezen vettem rá magam én is, hogy a megunt, kihasználatlan, felesleges darabokat egyesével befotózzam, ráadásul több szögből, részletében, majd feltöltögessem és alapadatokkal egészítsem ki az adott csoportban, albumban, de ez a kis (?) munka kifizetődő lehet – szó szerint is! Hogy hol adhatod el? Például közösségi oldalak virtuális piacterein, vagy keress helyi közösségi csoportokat! Ha környékbeli vevőd akad, a csomagolási és az úti-, vagy szállítási költségeken is spórolhattok, így a levegőt, környezetet sem terhelitek. Sikeres online ruhaeladáshoz itt találsz még tippeket.

FOTÓ: LIZA SUMMER / PEXELS

Amennyiben nincs kedved a fotózással, eladással, egyeztetésekkel vesződni, a Swappis – Ruhaforgó is jó megoldást kínál. A kiválasztott, még ép és szezonális ruhadarabok leadását követően pontokat kaphatsz, gyűjthetsz, amelyekért cserébe kedvezményesen vásárolhatsz az üzletben. A Hagor Használtruha és Bizományi bolt szintén szuper opció. Szintén szezonális, jó állapotú és különleges darabokat adhatsz le, azonban itt egy kialakított árlista alapján pénzt kapsz a ruhákért. Azokat a darabokat, amelyeket ők nem veszik át, és te sem szeretnéd már hazavinni, eladományozzák. 

Ha teheted, rendezz garázsvásárt! Nem baj, ha garázsod nincs, attól még hívhatod így, vagy bolhapiacnak, börzének, akár lakásvásárnak is. Szervezheted egyedül, de ugye társaságban minden jobb, így a családdal és/vagy a barátokkal, akár szomszédokkal közösen is. 

Részt vehetsz szervezett gardróbvásárokon is, mint például a Gardrób Közösségi Vásár, a Kőbányai Kortárs Kulturális Központ bolhapiacai, vagy a Divat PLACC

Talán kopott, kilyukadt, szakadt pamut pólókat, felsőket, vagy egyéb pamut ruhadarabokat, textileket kínálsz másoknak (kreatív) felhasználásra? Ha így ajánlod eladásra – még ha csak jelképes összegért is –, vagy cserére, szinte 100%, hogy nem fognak utánuk kapkodni. Viszont ha van egy kis időd pólófonalat vágni belőlük, a 3-4-5 gombolyagot pikk-pakk elkapkodják majd! 

FOTÓ: SVITLANA / UNSPLASH

Használd fel/újra/másra! 

És ha így még te is kedvet kaptál az alkotáshoz, akár pólószivacsot, különböző kiegészítőket, poháralátéteket, fali dekorációt, kisebb tárolót is horgolhatsz, makramézhatsz a levágott pólófonalakból. Nagyobb mennyiségű pólófonal esetén akár táskát, szőnyeget is készíthetsz. 

Ha te is szeretsz alkotni, ha szívesen tanulsz újat, a ruhák, textilek újrahasznosítására, kreatív felhasználására számos DIY csoportban találhatsz inspirációt, segítséget a közösségi oldalakon. Mi is adunk néhány tippet! 

Pamut és puhább ruhákból, textilekből akár kétrétegű textilmaszkot, lepedőkből, flanel anyagokból kézmelegítő párnákat, alvó-, vagy szemmaszkokat, cipőillatosítókat, vagy szagsemlegesítő párnákat is varrhatsz. Ezeket a szagmentesítő párnákat szódabikarbónával és neked kedves illóolajjal, vagy akár levendulával is megtöltheted. 

Persze örök példa és viszonylag ismert lehetőség a felhasználásra a patchwork, vagyis a foltvarrás technikája is.

A régi, kopott, vagy lyukas törölközőkből arctisztító párnákat, fürdőkesztyűt is alakíthatsz, célszerű ezeket egy puha, leginkább pamut anyaggal is kombinálni. 

A kötött darabokból dekorációs elemek, házipapucs, ujj nélküli kesztyű, lábszárvédő, svájci sapka is készülhet, viszont ezek plusz technikai tudást is igényelnek a kötés eldolgozásához. 

A nagyobb lakástextilből (például sötétítő függöny, bútorszövet, terítő, ágytakaró stb.) tárolókat, tokokat, díszpárnahuzatokat is szabhatsz. Ha összegyűlt, vagy tudsz kérni másoktól 4, 6 vagy 9 darab egyforma méretű műanyag palackot, abból akár remek puff is lehet! 

A kilyukadt, szálhúzott harisnyák egy bizonyos állapotig remekül orvosolhatóak otthon apró öltésekkel is, azonban még mindig van egy-két olyan javítóműhely, ahol szakszerű segítséget kaphatunk a szemfelszedéshez. Számos olyan alkotó közösséget, csoportot találunk az interneten, közösségi oldalakon is, amelyek a harisnyafeldolgozás, -újrahasznosítás kreatív, kézműves megoldásaiban nyújtanak inspirációt segítséget. Ehhez ad remek ötleteket például a ne pazarolj is.

A nagyon elhasználódott anyagokat (törölköző, lepedő, póló) törlőrongyként, takarításhoz felvágva is használhatod még. Ha pedig teljesen használhatatlan, fontold meg a Humusz tanácsait és mindenképp a megfelelő szelektív hulladékgyűjtőbe dobd, vagy ha teheted, vidd, vitesd el egy hulladékudvarba! A ruhagyűjtő konténerekben gyűlő ruhák, textilek feldolgozásáért felelős Textrade Kft.-vel itt olvashatsz egy szuper interjút.

FOTÓ: LEIGHANN BLACKWOOD ON UNSPLASH

További tippek

Egy fenntartható(bb) ruhatár kialakításáról korábban már olvashattál blogunkon. De adunk még néhány tippet, hogyan tudod kordában tartani, vagy inkább elkerülni az újbóli felhalmozódást. Listázd a saját ideális ruhatárad alapdarabjait! Csak azt vásárold meg, ami ezen a listán szerepel! Csak akkor vedd meg, ha tényleg jól áll, valóban szükséged van rá, jó minőségű, illik a ruhatáradhoz és a személyiségedhez, életstílusodhoz is!

Megfogadhatod azt is, hogy ha egy új darab kerül a gardróbodba, egy réginek mennie kell. Persze nem a kukába, hanem a fent említett lehetőségekkel élve a lehető legjobb helyre eljuttatva, vagy a leghasznosabb módon fel-, újrahasználva! 

Határozz meg magadnak egy olyan időszakot, amikor nem vásárolsz új ruhadarabot! Az “ellenállás” során jegyezd fel azoknak a daraboknak az árát, amelyet nagyon szerettél volna megvenni. A “megvonás” végén nézd meg, mennyit spóroltál! A listaírás helyett/mellett egy perselybe, üvegbe, dobozba is gyűjtheted ezeket az összegeket, így a végén vizuálisan is hatásos lehet látni a megspórolt pénzt. Ezt fordíthatod utazásra, élményre, egy finom közös ebédre/vacsorára a családdal, barátokkal, vagy bármire, amire igazán szükséged van (például új biciklire, futócipőre, könyvre stb.).

Nemcsak a környezetünk, a pénztárcánk, vagy lakásunk, gardróbunk kapacitása miatt, hanem akár mentális jóllétünkre is hatással lehetnek ezek a folyamatok. Gondoljunk csak a szelektálásra és a rendrakásra, a jótékonykodásra, vagy az ismeretszerzésre és alkotásra! 

Jól hangzik, ugye? Természetesen mindenki máshogy éli meg mindezt, így bizonyára te is. Gondold végig, neked most mire van igényed, kapacitásod, türelmed, és haladj lépésről-lépésre a szelektálásban és aztán hosszú távon a tudatosabb odafigyelésben, vásárlásban is!

Ha pedig szeretnél ehhez hasonló zöld tippeket, híreket kapni, kövess minket Instagramon, csatlakozz zárt Facebook csoportunkhoz, a Bolygóbarátok Társaságához és iratkozz fel hírlevelünkre!

Írd meg a véleményed