Nem vagy egyedül a klímaparáddal

  • 4 perc

Minden cikkírásom előtt, hogy hiteles információt adjak, vagy nehogy én is századjára leírjam, amit vélhetően már több helyen olvastál, elkezdek kutatni az adott témában. Felcsaptam hát most is a nagy internet-enciklopédiát és beírtam a keresőbe, hogy mit tegyek, ha elszállt az ihletem a zöld életmód iránt. Láss csodát, a kulcsszavakra a tipikus „10 tipp a fenntartató élethez” és „Kis lépések a zöld mindennapok felé” bejegyzéseket dobta elém az oldal, de sehol nem találtam semmit mindennek a sötétebb oldaláról.

Grafika: Nosek Mimma
Szöveg: Domján Julcsi

Frissítve: 2021. október 17.

Ó, pedig mennyi árnyalata van!  

Nekem gyerekkorom óta fontos a környezet, a flóra és fauna, de ez igazán akkor tudatosult bennem, mikor a fővárosba költöztem. Az állatokat is nagyon szeretem, ezért sem volt nehéz azt a döntést hoznom pár éve, hogy nem eszem állati eredetű ételeket, aminek okát többször inkább a társadalom húsfogyasztás mérlegének aránytalanságával támasztom alá.

Ezt követően pedig lelkesen vettem sorba, mik azok a tevékenységek, tárgyak az életemben, amiket lehetőségeimhez mérten lecserélhetek zöld alternatívára. Szereztem kulacsot, horgoltattam anyukámmal sminklemosókorongokat, készíttettem régi függönyből vászonszatyrokat. A hozzám közel álló személyeket igyekeztem hasznos ajándékokkal vagy élményekkel meglepni ünnepekkor. Pár hónapja pedig egy költözésnek köszönhetően elkezdtem kizöldíteni a fürdőszobámat, konyhámat.

Mindeközben felkutattam a hazai designereket és azokat a second hand üzleteket, akik kicsik és itthon indultak. Átnéztem a ruhatáramat, és a már nem használt darabokat eladományoztam. Megtanultam türelmesnek lenni magammal és átértékelni azt, hogy mire költök.

Ennek köszönhetően nyert értelmet a

„nincs elég pénzem, hogy olcsó dolgokat vegyek”

ideológia a vásárlásaim során, és kezdtem tudatosan, akár drágább, értékállóbb dolgokba fektetni a pénzem. Eljártam előadásokra, filmeket néztem, olvastam rengeteg szakmai anyagot, és persze boldogan kommunikáltam a környezetemben lévő személyeknek, hogy milyen fontos és szuper dolgokra derítettem fényt – még akkor is, ha ők szkeptikusan álltak hozzá.

Aztán ahogy mélyültem el a témában, egyre több és több szempont került elő, ezért volt, hogy már egy koncert hallgatása közben is azon gondolkoztam, hogy bár támogatom a zenekart és a magyar szórakozóhelyet, mégis, vajon mennyi energiát használunk el éppen? Lassan minden napra akadt egy felismerés, bárhol is jártam.

Egyszer csak különböző gondolatok fogalmazódtak meg a fejemben: megéri? Tényleg én vagyok a változás? Nem a cégeknek, politikusoknak kéne szabályokat hozni, hogy azokba csak belesimuljon a fogyasztó? De a fogyasztó én vagyok! És a fogyasztónak ugyebár mindig igaza van. Viszont akkor hogy van az, hogy több mint 2 éve a környezetre pozitív hatással lévő termékeket választom, és mégsem cserélődött le a termékpaletta egyetlen szupermarketben sem? Mindez persze akkor realizálódott bennem, mikor egy szürreálisan korán bezárt piac miatt, egy szupermarketben kétszer annyi időbe telt a vásárlásom, mert minden aspektusát átnéztem a termékeknek környezetbarátilag, miközben láttam, hogy mindenki más egyesével műanyagzacsikba csomagolja a zöldségeket, gyümölcsöket, amik biztos vagyok benne, hogy sem szezonálisak, sem hazaiak nem voltak. És ekkor úgy döntöttem, hogy mielőtt eluralkodna rajtam a klímaszorongás, megkeresem a megoldást – és megosztom mindenkivel!

közösség
Fotó: Min An // Pexels

A közösség ereje

Meghallgattam egy beszélgetést, amiben leginkább az emberiség jövőjéről és a következő generáció kihívásairól volt szó. Az egyik fiatal hallgatótól elhangzott egy kérdés úgy 30 percnél, azzal kapcsolatban, hogy mit tehetünk annak érdekében, hogy a kormány meghallja a véleményünket és aszerint cselekedjen, amiben mi hiszünk. Persze ahány országház, annyi szokás, és nem is efelé szeretném irányítani a mondanivalómat, hanem a megfogalmazott válaszra: ha az életünkben bármire hatással szeretnénk lenni, akkor csatlakozzunk, vagy mi magunk alapítsunk egy szervezetet! Nagyon nehéz egyedül, egy személyként befolyásolni dolgokat. Viszont ha 50 ember együttműködik, sokkal, de sokkal többet képesek elérni, mintha 500 ember dolgozna külön-külön ugyanazért az ügyért.

Tehát az első és legfontosabb, hogy megtaláld azt a közösséget, melyben erősítheted a környezetvédelemmel kapcsolatos ideáidat, megoszthatod a tapasztalataidat és tanulhatsz másoktól. 

Workshopok és előadások

A kezdetektől fogva társas lények vagyunk, így a kötődés igénye mindenkiben megvan. Ha elszigetelődünk, azzal csak erősítjük magunkban azt a gondolatot, hogy egyedül képviselünk környezetbarát tevékenységeket. Éppen ezért fontos, hogy kialakítsunk egy közösségi érzést, amivel erősödik a valamihez való tartozás élménye. Ezt pedig egyszerűen átélheted, ha környezetbarát workshopokra, előadásokra jársz! 

Hulladekmentes.hu Edina, HolyDuck! Eszter, Ökoanyu Réka, Vászonzsákoslány Évi, Talpalatnyi Történetek Dóri és Edvárd, ShamoBags Nusi megannyi csatornán keresztül, online és offline egyaránt edukálnak. És még csak párat említettem azok közül az bloggerek – és a szó lehető legpozitívabb értelmében vett – influenszerek közül, akik itthon aktívan, valódi értékeket tanítanak különböző környezetbarát területekről, szokásokról. Mi szeretnénk, hogy ezek az informatív, elgondolkoztató előadások minél több kíváncsiskodóhoz eljussanak, ezért minden hétfőn a Facebook oldalunkon megtaláltok egy gondosan összeválogatott programajánlót.

Közösségi és tudásközpontok

Ha pedig többre vágysz az előadásoknál vagy máshol is tájékozódnál, azt ajánlom, vedd kézbe a Green Guide térképet, és látogass el a feltüntetett közösségi és tudásközpontok egyikéhez!

Humusz Szövetség

A Humusz egy környezeti ügyek iránt elkötelezett tudásközpont, akik tanácsokkal, képzésekkel, szemléletformálással átfogóan segíti a hulladékcsökkentést. A honlapjukon rengeteg hasznos infót találsz!

Magyar Kerékpárosklub

Ők a magyar biciklis közlekedés mozgatói és támaszai, akikhez pedálos kérdéseiddel bátran fordulhatsz, legyen szó fejlesztésekről vagy akár bringás jogsegélyről!

Zöld Zug

Ez a zug valójában egy közösségi tér és non-profit ökobolt. Tanácsokkal és praktikus ötletekkel segítenek az ésszerűbb, takarékosabb és környezettudatosabb életmód kialakításában.

HellóAnyu!

Fellélegezhet, és valódi közösséget találhat a kisgyermekes szülő ebben a családbarát ökokávézóban, ami anyaközpontként képzésekkel, tréningekkel, kulturális programokkal támogatja a mamákat és kreatívan foglalja le a kicsiket.

Cargonomia

A Cargonomia több, mint közösségi szolgáltatás. Ők a fenntartható közlekedési módszerek, a bioélelmiszer-termesztés és a város és a vidék közti kooperáció zászlóvivői, valamint a budapesti KözTeherbringaRendszer megalkotói. A kölcsönzési helyekről és a bérlés részleteiről a KTR honlapon tájékozódhatsz!

Csak így tovább!

Összességében fontos, hogy az orrlógatós napokon se felejtsd el, milyen jót teszel a Földdel! A kis lépések is számítanak, így továbbra se add fel, és nyiss mindig az új zöld felé! Jelentkezz bátran önkéntesnek is, adj lehetőséget, hogy kibontakozzon benned a környezetbarátság, mert szükség van rá! 

közösség
Fotó: Leah Kelley // Pexels

Oszd meg velünk tippjeidet, te hogyan és hol inspirálódsz, vagy merítesz energiát a zöld életmódhoz!

Ha szeretnétek ehhez hasonló zöld tippeket, híreket kapni, kövessetek minket Instagramon, csatlakozzatok zárt Facebook csoportunkhoz, a Bolygóbarátok Társaságához és iratkozzatok fel hírlevelünkre!

Vélemények

A ráérős brunchtól a fejedelmi mezzékig: tudatos hedonizmus a hétvégére - Green Guide Budapest

2021.08.19.

[…] ebédelt aznap csapattagunk, Julcsi is, akitől már sok cikket és programajánlót olvashattatok, illetve egy műhelytársunk is: ők a vega, illetve csirkés […]

Töltekezz, hogy aztán te is adhass: 8 bolygóbarát tipp a mentális egészség megőrzéséhez - Green Guide Budapest

2021.05.16.

[…] Persze megintcsak nem arról van szó, hogy heti ötször fussunk 20 km-t, vagy biciklizzünk 50 km-et, és minden nap 100 fekvőtámaszt és hasprést is csináljunk! Nagyon fontos, hogy a testmozgás, amit végzünk, az adottságainknak, testfelépítésünknek megfelelő legyen, de leginkább szívesen végezzük, mert jólesik, mert jól érezzük magunkat közben! Lehet ez egy rendszeres hosszú séta vagy kocogás (akár párban, kisebb társaságban), jóga vagy pilates, biciklizés, tollaslabda vagy bármilyen labdajáték, csapatsport. A lényeg, hogy közben jól érezzük magunkat! De azért legyünk nyitottak: próbáljunk ki új sportágakat, kísérletezzünk, hátha egy szuper új mozgásformára, remek közösségre lelünk!  […]

Írd meg a véleményed