Minimalizmus és ‘slow living’, avagy a kevesebb tényleg több?

  • 9 perc

Hygge, lagom, ikigai – mi a közös ezekben a mostanában népszerű, idegen nyelvű kifejezésekben? Hogyan kapcsolódnak a minimalizmushoz, és egyáltalán miről is szól ez a mozgalom? Szerzőink, Nagy Tami és Iglódi Franciska jártak utána a filozófia eredetének s előnyeinek, és tippeket is hoztak ahhoz, hogyan tehetjük az életünk részévé.

Mi a minimalizmus?

“A minimalizmus azoknak a dolgoknak a tudatos támogatása, amiket leginkább értéknek tartunk, és minden olyan dolognak az eltávolítása, ami elvonna minket ezektől.” Joshua Becker

A minimalizmus nem más, mint önkéntes egyszerűség, amely segít feloldani a mai fogyasztói társadalom béklyóit és lehetőséget ad arra, hogy a tartós boldogságot adó értékekre fókuszálj. Rávilágít, hogy mi az amire igazán szükség van az életben, és mi az, amit csak a társadalom által ránk helyezett nyomás miatt tartunk vagy veszünk meg. Fontos észben tartanunk, hogy a tárgyak szolgálnak minket, és nem mi a tárgyakat

Ez elsőre egyértelműnek tűnik, de gondoljunk bele a gyorsan változó trendekbe, amiket követünk, hogy divatosak maradhassunk. Görcsölünk azon, hogy mi az, amink még nincs, és be kellene szereznünk. Újabb és újabb ruhákat, kiegészítőket, lakberendezési, elektronikai és egyéb eszközöket vásárolunk, amit pár éven belül lecserélünk vagy kidobunk, mert kimentek a divatból, vagy mert egy újabb modell “többet tud”. Ezzel a saját igényeinket szolgáljuk ki, vagy a kereskedőket és tárgyaikat? Ha kevesebb, de minőségibb tárgyakat vásárolunk, azzal védjük környezetünket is.

Kép forrása: Pexels

A minimalizmus egyik fontos eleme, hogy saját értékrendünket elkülönítsük a társadalmi elvárásoktól és ennek megfelelően rendezzük be otthonunkat. Mennyivel kellemesebb egy olyan környezetben élni, ahol a minket körülvevő tárgyak a saját boldogságunk, értékeink, emlékeink megtestesítői, egy raktár helyett, ami tele van pontosan ugyanazokkal az elemekkel, mint a szomszéd lakás? Ezáltal nemcsak az életterünk tágul, hanem kevesebbet időt, energiát és pénzt kell rendrakásra, takarításra, vásárlásra is szánnunk.                                                                  

A felszabadult időt és energiát pedig tölthetjük úgy, ahogy igazán szeretnénk: a családunkkal, barátainkkal, sportolással, művészettel… a lista végtelen és a már említett értékrendhez köthető, hiszen a minimalizmus segít egy letisztultabb, pontosabb képet felállítani arról, hogy mi az, ami számunkra igazán fontos.

Természetesen vannak az élethez elengedhetetlen dolgok, amiket meg kell vásárolnunk, alapvető szükségletek, mint például élelmiszerek és tető a fejünk fölé. Ezen túl viszont érdemes jobban figyelnünk, és megállapítanunk, hogy valamire valóban vágyunk, vagy csak impulzívan megvásárolnánk, mert hirtelen megtetszett. Ez utóbbit próbálja a minimalizmus kiszorítani.

Slow life a világ körül

Érdemes lehet egy pillantást vetnünk a világ különböző, olykor egészen távoli pontjain egyre elterjedő életstílusokra. Legyen az svéd, dán vagy japán, mind hasonló irányba mutat: külső és belső rend, megnyugvás és béke

Dán hygge

A dán hygge szót nehéz magyarra fordítani. A gyertyaláng meleg ragyogása hygge. A barátság érzete hygge. Egy szerettünkkel a takaró alá bújva filmet nézni hygge. Leginkább egy érzés, a meghittség és elégedettség érzése, apró örömök, melyeket egyszerű dolgok váltanak ki. A hygge fontos eleme a közösségi szellem, a valahova-tartozás, a családdal és barátokkal töltött kellemes napok és éjszakák. Talán éppen ezek a bensőséges pillanatok miatt listavezető évek óta Dánia az ENSZ Világboldogság jelentésében.

Svéd lagom

A hygge svéd rokonszemlélete a lagom, aminek szó szerinti jelentése elegendő, mérsékletes. Ennek az életfilozófiának a lényege a “se nem túl sok, se nem túl kevés, épp elég”, mely ugyanúgy vonatkozik munkára és szórakozásra is. A munka célja, hogy meglegyen mindenük, ami egy kiegyensúlyozott élethez szükséges, ne pedig az elismerés és gazdagság legyen a cél. Emellett szem előtt tartja, hogy elegendő idő jusson a pihenésre, a családra és a hobbikra is. A pazarlást kerüli, a természet közelségét pedig keresi. A közösség is fontos szerepet tölt be, a versengés és hierarchiai harcok helyett egymás segítése és nagylelkűség jellemző a filozófia követői között. Ezek az értékek önmagukban is egy fenntarthatóbb életmódhoz vezetnek, de egyébként is fontos eleme a lagomnak a természettel való szoros kapcsolat, illetve az ökológiai lábnyom csökkentése.

ikigai
Kép forrása: forbes.com

Japán ikigai 

Az ikigait röviden talán úgy lehetne megfogalmazni, mint egy szenvedéllyel végzett elfoglaltság, ami miatt örömmel ébredünk reggelente. A fogalom Okinawa szigetéről ered, ahol a világon az egyik legmagasabb a 100 évnél idősebb emberek aránya. Lényegében az egyensúly keresése egy hosszú önismereti folyamat, melynek végén megtaláljuk, hogy mi az, amiben jók vagyunk, amit örömmel végzünk, amiből meg tudunk élni és amire a világnak szüksége van.

És hogy hogyan is köthető ez a minimalizmushoz? Az ikigai arról is szól, hogy rátaláljunk az életre szóló örömforrásunkra, a pillanatnyi, azonnali örömök helyett. Ugyanúgy fontos eleme a pazarlás kerülése, a természetbe való visszatérés és a hála érzete.

Extrém minimalizmus

Szintén Japánhoz köthető az extrém minimalizmus, mely általában a lakás “kiürítésével” kezdődik. Ennek célja, hogy csak a legfontosabb tárgyak kapnak helyet életterünkben, tehát egy drasztikus, de rendkívül tanulságos irányzat, amely alapjaiban kérdőjelezi meg, hogy mit jelent számunkra a tulajdon és a birtoklás. Érdekesség, hogy a japán zen buddhisták befejezetlenül hagyják a tereket és tárgyakat, hogy a képzeletükkel tegyék őket teljessé. Ez a fajta életmód lehetővé teszi, hogy a tárgyak helyett élményekkel halmozzuk el magunkat.

A minimalizmus előnyei

Leonardo da Vinci szerint “az egyszerűség a kifinomultság csúcsa”. Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy ennek az egyszerűnek tűnő megállapításnak nincs helye a rohanó mindennapokban, a minimalizmus azonban éppen ebben segíthet. Letisztult környezetünk letisztult gondolkodáshoz vezet, ami megkönnyíti életünk kisebb-nagyobb döntéseit, azáltal hogy tisztán és pontosan láthatjuk, mire van szükségünk. Kutatások is alátámasztják, hogy a zsúfolt, rendezetlen környezet megnehezíti a koncentrációnk fenntartását, és csökkenti az információ-feldolgozási képességünket. Kivel ne fordult volna már elő, főleg manapság, amikor sokan otthonról dolgozunk, hogy elkalandozik figyelmünk a munkáról a körülöttünk lévő dísztárgyak, jegyzetek, tollak sokasága miatt? 

A letisztult környezetünk, eszközeink rendezettsége, az alapvető rend a lakásunkban sok stressztől szabadít meg minket. Gondolj bele, hányszor voltál már késésben, mert nem találtál valamit. Hányszor kellett döntened, hogy rendet raksz, vagy programokon veszel részt a hétvégén? Mennyi időt töltünk el évente plázákban, sokszor nem is konkrét szükséglet miatt, hanem egyszerűen azért, mert rég vettünk új ruhát, vagy mert már két éve ugyanazt a telefont használjuk, pedig a legújabb modell nem 20, hanem 25 megapixeles képeket készít! Ha sikerül elengednünk ezt a késztetést, amit társadalmunk és leginkább talán a social media nyom ránk, megszabadulhatunk a kényszertől, hogy mindig megfeleljünk a legújabb trendeknek. Ezáltal életmódunk is sokkal fenntarthatóbbá válik, hiszen az elektronikai eszközök előállítása és a ruhák gyártása is rendkívűl nyersanyag-, erőforrás- és energiaigényes.

Kép forrása: Pexels

A már emlegetett felszabadult idő és pénz szintén javunkra válhat, hiszen ennek köszönhetően felfedezhetünk új örömforrásokat, mint például a természettel való kapcsolódás, az alkotás öröme, vagy egyszerűen a minőségi időtöltés barátokkal, családunkkal. A minimalizmus azonban nem azt jelenti, hogy semmire sem költünk. Sőt! A minimalista emberek sokkal inkább fektetnek minőségi, hosszantartó tárgyakba, ami általában nagyobb pénzkiadással jár, viszont összességében kevesebbszer és kevesebb termékre költenek. A mérleg így továbbra is pozitív irányba billen, és idővel megengedhetünk magunknak olyan utazásokat, élményeket, kurzusokat, ami eddig “nem fért bele” vagy “nem volt rá időnk”.

Mindent összevetve nem érzem túlzásnak azt mondani, hogy a minimalizmus kiegyensúlyozottabb, boldogabb élethez vezethet, segít megszüntetni elégedetlenségünket saját magunkkal vagy életünkkel szemben. Jobban megismerhetjük önmagunkat, fejleszthetjük személyiségünket és megtalálhatjuk igazi szenvedélyünket. Számunkra fontos termékekkel és emberekkel vehetjük körbe magunkat, valamint egészségünk megóvására is több időt és energiát tudunk fordítani.

Hogyan vágjunk bele?

Ha megtetszett, amit eddig hallottál a minimalizmusról, de nem tudod hogyan vágj bele, ne aggódj. Az első lépést már meg is tetted azzal, hogy olvastál róla és tájékozódtál. Érdemes még az elején elgondolkoznod, hogy miért is szeretnél belevágni, mi ezzel a célod. Ennek tisztázása segíteni fog a nehezebb döntések meghozatalában, vagy amikor úgy érzed, elakadtál. 

Mindannyian mások vagyunk, másképp működünk (és ez így is van jól), éppen ezért nem feltétlenül szeretnénk egy step by step útmutatót összeállítani, hiszen lehet, hogy valakinek könnyebb a harmadik lépés, mint az első. Azonban tudunk tippeket adni!

Nagy segítség lehet, ha leírjuk gondolatainkat. Kezdhetjük azzal, hogy megfogalmazzuk, miért csináljuk az egészet? Mik azok a dolgok, amik számunkra igazi értéket képviselnek? Mi az, amiről tudjuk, hogy le kellene mondanunk róla, de nehezünkre fog esni? Ezután kifejthetjük, mivel szeretnénk kezdeni: a ruhatárunkkal, vagy esetleg a konyhával? Naponta csak egy fiókkal, vagy inkább egyszerre túlesnénk az egész lakáson? Ha listát írunk és egyfajta ütemtervet készítünk, segíthet fókuszáltnak maradni, és megélni az apró sikereket, amikor egy-egy pontot kipipálhatunk. Ha nem vagy az a listaírós, jegyzetelős fajta, semmi gond, enélkül is sikerülhet! A lényeg, hogy a fejedben mindenképp legyen meg, hogy miért csinálod és neked hogyan lenne a legjobb.

Általában a ruhák átválogatásával indul a folyamat, legalábbis legtöbben ezt javasolják elsőként, azonban ha számunkra ez pont egy nehezebb terület (ugye, lányok?), akkor ne érezzünk lelkiismeret furdalást, ha még nem megy. Adjunk időt magunknak a folyamatra, ne próbáljuk siettetni, vagy másokhoz mérni a haladást. 

Amikor belevágunk a lényegi munkába, van néhány könnyebb lépés, ami hamar sikerélményt okozhat, így fenn tudjuk tartani lelkesedésünket. Kezdhetjük a törött/elhasznált/lejárt/ megkopott/elromlott tárgyakkal (lehetőségünk szerint próbáljunk arra figyelni, hogy például lejárt kozmetikumokat hova dobhatunk ki. Erről és további hasznos tippekről itt, a háló- és fürdőszoba lomtalanításáról itt, a konyha és nappali szortírozásáról pedig itt olvashatsz). Szintén egyszerűbb lehet szelektálni azokból, amiből több van, és csak egyet megtartani belőlük. Persze, ágyneműből szükség lehet többre, hogy tudjuk cserélni, vagy ha nálunk töltenék az estét vendégek – de talán nem kell mind a 10 szett. Lehet mindkét vázánk nagyon szép, de ha egyszerre csak egyet teszünk ki az asztalra, miért is kell kettő?

Kép forrása: Pexels

Na és a gardrób. Sokaknak ez már nehezebb lépés, viszont a ruhák szortírozása hozhatja a leglátványosabb eredményt. Személy szerint amikor én válogatom a ruhatáramat, azt az ‘1 év szabály‘ alapján teszem; amit egy teljes éve nem hordtam, azt már nem is fogom se hordani, se hiányolni. Vannak ettől drasztikusabb módszerek is, például a ‘Projekt 333‘, ami egy minimalista kihívás, mely során 3 hónapon át a gardróbod összesen 33 darabból állhat, beleértve a kiegészítőket, cipőket, táskákat is. Ez a kihívás nemcsak abban segíthet, hogy átértékeld, melyik ruhadarabod igazán fontos és egyben praktikus is, de azt is megfigyelheted, mennyire minőségiek a darabok – ugyanolyan élénk maradt a színük az intenzívebb használat után is, vagy megkoptak, és esetleg ki is lyukadtak? Eközött a két módszer között persze számtalan lépcsőfok létezik, lehet például egyszerűen az alapján szelektálni, hogy valóban örömmel veszed-e fel azt az adott darabot, vagy hogy elképzelhetetlennek tartod-e nélküle a ruhatárad.

A mostani vírushelyzetben sokan otthonról dolgoznak, így nagy megkönnyebbülést okozhat íróasztalunk rendberakása is. Próbáljunk meg mindent elpakolni, ami a munkánkhoz nem szükséges. Munkától függően elég lehet egy lámpa, laptop, esetleg egy jegyzetfüzet egy tollal, és egy kis hely egy csésze kávénak vagy teának. Bármilyen egyéb tárgy csak elvonhatja a figyelmünket a munkáról, aztán jöhet a stressz, ha közelednek a határidők. 

Kép forrása: Unsplash

A “ki tudja mikor jöhet még jól”, a “nem árt, ha van egy pót” és ezekhez hasonló felkiáltások helyett fontos, hogy őszinte légy magadhoz. Ha valamit már ezer éve nem használtál, sajnos be kell látni, hogy feleslegesen foglalja a helyet. 

Ha már sikerült megtennünk ezeket a lépéseket, és letisztulttá varázsoltuk otthonunkat, érdemes így is tartanunk azt. Egy bevásárlóközpontban végigsétálva, a hatalmas akció és leárazás feliratok között, eleinte tudatosan és talán némi nehézséggel, de át kell gondolnunk, mire van szükségünk. Idővel ez azonban rutinná, megszokottá válik, és már nem fog minket csábítani a rengeteg reklám és az ütős marketing fogások.

Étkezésünkben is követhetjük a minimalizmus elveit, azaz fogyaszthatunk egyszerűbb ételeket, főzhetünk több napra való adagot. Egy héten legyen kétféle reggeli, háromféle ebéd és vacsora, így nem kell minden nap főznöd. Természetesen ez a módszer is személyenként eltér, ha valaki például imád főzni, és örömet okoz neki minden nap, akkor nem kell felhagynia vele a minimalizmus jegyében!

Utolsó tippnek pedig azt tartogattam, hogy ne hasonlítsd magad másokhoz. Ezt már érintette a cikk, és a minimalista életmódnak egy nagyon fontos eleme, így ezzel szeretném zárni. Szintén említettem már, hogy minden ember más, így más és más fog örömet okozni, illetve kevés emberrel leszel éppen ugyanabban az életszakaszban vagy élethelyzetben és a körülményeink is eltérőek lehetnek. Így tehát fontos, hogy önmagadra fókuszálj, amikor eldöntöd, milyen tárgyakkal veszed körül magad, mivel töltöd a felszabadult idődet és mire költesz, hiszen mindennek az a célja, hogy az egész folyamat téged boldogabbá tegyen!

Ha érdekel a téma…

Ha további részletekre vagy kíváncsi és szívesen olvasnál még a minimalizmusról, az alábbi könyveket ajánljuk:

Ha pedig inkább egy filmet néznél meg a témában:

Források:

Ha pedig szeretnél ehhez hasonló zöld tippeket, híreket kapni, csatlakozz zárt Facebook csoportunkhoz, a Bolygóbarátok Társaságához, és iratkozz fel hírlevelünkre!

Vélemények

Mi az a kapszulagardrób? Lépések a fenntarthatóbb ruahatár felé - Green Guide Budapest

2021.09.22.

[…] előnyös oldalát! Sokan pénz- és időspórolás végett kezdenek bele, másokat egyszerűen a minimalizmus inspirál, és van, aki szerint ez a leghatékonyabb módszer a fast fashion káros jelensége […]

Töltekezz, hogy aztán te is adhass: 8 bolygóbarát tipp a mentális egészség megőrzéséhez - Green Guide Budapest

2021.07.05.

[…] otthoni környezet, egy szemléletváltás is segíthet a jólléteteken, érdemes például a minimalizmus elveit, szemléletmódját is megfontolni, és ha csak részleteiben is, de átültetni […]

Írd meg a véleményed