Photo credit: Aaron Blanco Tejedor / Unsplash

Mi is az energia?

  • 1 perc

A fenntarthatóság, klímavédelem kapcsán oly sok szó esik az energiahatékonyságról, hiszen a probléma döntően energetikai: a kibocsátások legnagyobb része valamilyen energiaigényhez köthető (épületek, közlekedés, ipari folyamatok).

Az energiahatékonyságról általában a korszerű hőszigetelésre és a lámpák lekapcsolására asszociálunk, viszont – habár ezek is fontos részei az energiával való tudatos gazdálkodásnak, és a hónap folyamán még hozunk majd sok-sok hasznos tippet – most kicsit általánosabban fogjuk körbejárni a témát.

Az energiának ugyanis sokféle formája van: beszélhetünk többek között hő-, villamos-, vagy éppen mechanikai energiáról.

Ha az iskolai fizikaórák régen is voltak már, talán ez a mondat még rémlik: az energia nem vész el, csak átalakul. Az energia ugyanis folyamatosan vándorol.

Ha holisztikusan akarjuk nézni, akár azt is mondhatjuk, hogy mindent a napenergia mozgat: a Nap kémiai energiája a fotoszintézis során megkötődik a növényekben, amit aztán valamilyen formában elfogyasztunk mi, vagy takarmányként az állat, melynek húsát megesszük. Ezeket a kötéseket aztán a gyomrunk felbontja, és a fehérjéket, zsírokat, enzimeket olyan anyagokká alakítja, melyet fel tud használni a szervezetünk. Az újonnan nyert energiával pedig biciklire pattanunk, és mechanikai energiával meghajtjuk azt, illetve az izzadásunkkal hőt adunk le. És így tovább.

Azért fontos felismernünk ezt a körforgást, hogy lássuk, mindennek, amit megeszünk vagy megveszünk, energiatartalma van: a gyártásának, szállításának, csomagolásának. Mindegy, hogy ruháról, elektronikai eszközről vagy dísztárgyról van szó, mindig gondoljuk át, hogy valóban, tényleg szükségünk van-e rá. Kölcsön tudjuk valakitől kérni? Be tudjuk szerezni használtan? Kerüljük a felesleges vásárlást: ne vegyünk olyat, amit aztán nem eszünk meg, nem veszünk fel, vagy nem használunk ki, hiszen azzal rengeteg energiát pazarlunk. És tudjátok: a legjobb energia a fel nem használt energia.

November havi tartalmainkhoz az E.ON adja az energiát – csakúgy, mint új webes platformunkhoz.

Írd meg a véleményed