Méhecskehotelek, pillangóvirágok, vadvirágos járdaszigetek: így segítheted a beporzók szorgos munkáját

 • 4 perc

Az elég valószínű, hogy csak bájos, városi legenda, hogy Einstein 4 évet jósolt az emberiségnek, ha eltűnnek a méhek, de a mém terjedése erős jele annak, hogy megoldást kell találni a gyérülő populáció jelenségére.

De még mielőtt a problémába és a következményekbe süppednénk bele, vegyük elő a tettrekész és derűs oldalunkat! Ha ugyanis folyton csak a drámai kimenetelre fókuszálunk, a klímaszorongás hulláma elborít, és nem marad erőnk a cselekvésre. 

#beepositive 

méhecskebarát virág
FOTÓ: KRISTINE TANNE / UNSPLASH

Bajzák Anna, a Méhecskementő virágmagvetés elindítójának, a Zöldítők, PlantTogether és szimPLANT alapítójának tapasztalatai és tippjei következnek.

Pár éve gyűjtést szerveztem egy iskolakertnek, ahol a befolyó pénzből lovat és méhkast készültek venni. Volt adománygyűjtő aukció is sok, jófej alkotóval a HellóAnyuban, de legtöbbször vásároztam és méhbarát magcsomagot adtam ajándékba minden felajánlásért cserébe.

Az egyik ilyen megmozdulásomon – 6-7 évvel ezelőtt, a Király utcában (régi szép, vásáros idők!) – megjelent egy ausztrál pacák, és 20.000 forintot tett a perselybe. Meglepő volt magyar viszonylatban az összeg, ezért meg akartam tudni, hogy miért ad ilyen sokat.

A válasza az volt, hogy szerinte a méhek a legfontosabbak a világon,” és nemrég vett egy gyümölcsöst a méheknek. “Trees for the bees!” 

Mivel nem mindenkinek van lehetősége egy komplett birtokot venni, se húszezerrel támogatni szervezeteket, segítünk, hogy városlakóként is a méhek oldalára állhass pár aprónak tűnő, de annál fontosabb döntéssel.

Szeresd a vadvirágos, gazos járdaszigeteket!

Ha nincs virág, az a baj, ha nagy a fű, az a baj, ha kimarja a pisi, az a baj, ha kullancsos lesz a kutya, az a baj…

Talán a városi bringázás után a legmegosztóbb és legnagyobb indulatokat is kiváltani képes jelenség a “visszavadítási kísérlet”.

Ha a belvárosban mentél már el váratlanul térdig érő pásztortáskák, facéliák mellett, vagy nem értetted, hogy a villamosmegállóban miért van egy szigetnyi pipacs, esetleg feltűnt, hogy csak méteres sávokban vágtak füvet a parkokban, akkor Te már láttál “vadítást”. A Főkert Nonprofit Zrt. és több önkormányzat is évek óta növeli a vadvirágos területeit, melynek célja a város biodiverzitásának növelése és a porzó rovarok védelme. Ez tök klassz!

Ha tehát azt hallod, hogy valaki a környékeden mérgelődve a kezébe venné a gazolást, mert “majd megmutatja, hogy kell ezt csinálni”, segíts neki megérteni, hogy a magasra hagyott fűfélék és virágok menedékül szolgálnak a városba tévedt méheknek, lepkéknek és más hasznos rovaroknak.

Ilyen területen – ha teheted – ne gázolj át se egyedül, se kutyáddal! Nem csupán a rovarok élőhelye miatt, de magad védelmében sem, mert gyakoribbak a kullancsok és a szúnyogok is.

vadvirágok
Fotó: Annie Spratt / Unsplash

Méhecskementő virágmagvetés

Amit igen…

Ha profi vagy és eltökélt, akkor hagymások és évelők bevonásával akár márciustól novemberig megtervezheted a folyamatos virágzást. De kezdd kicsiben! Akár egy balkonláda vagy cserép teleültetésével is hozzájárulsz a jövő felvirágoztatásához.

Nevelhetsz magról is, de a legnépszerűbb, egynyári virágok palántáit akár párszáz forintért be is tudod szerezni a piacokon. Választhatsz szín, illat, de akár íz alapján is, csak mindig vedd figyelembe környezeted tulajdonságait és a növények igényeit! 

Milyen virágokat ajánlunk?

Balkonra például…

 • llatos ternyét, azaz mézvirágot, 
 • büdöskét, azaz bársonyvirágot,
 • kerti sarkantyúkát,
 • pillangóvirágot,
 • körömvirágot,
 • illatos fűszereket: bazsalikomfajtákat, kakukkfüvet, mentákat, citromfüvet, borsikát, oreganót, valamint
 • zsályát, levendulát, borágót és rozmaringot (csak mély cserépben!),
 • vagy futtass hajnalkát.

További, balkonon is nevelhető virágokról, fűszernövényekről itt írtunk.

katica levendula
Fotó: Dominique Knobben / Pexels

Kiskertbe még…

 • mézontófüvet,
 • mustárt,
 • kaprot,
 • árvacsalánt,
 • loncokat, 
 • bodzát,
 • orgonát,
 • gyümölcsfákat

Amennyiben lehetőséged van rovarhotelt építeni a méhlegelő mellé, barkácsolj! Ha boltban vásárolsz, tartsd szem előtt, hogy a sok lakktól, festéktől vagy épp a távoli szállítástól elveszítheti bolygómentő funkcióját.

rovarhotel
Fotó: Mika Baumeister / Unsplash

Ha más rovarbarátokkal együtt vágnál bele, a Méhecskementő virágmagvetés virtuális eseményhez itt tudsz csatlakozni. Ha pedig szeretnél még többet megtudni a balkonon nevelhető virágokról, gyere el 27-én a FLOWER POWER című előadásunkra, amit Kiss Mimi tart az ehető és illatos balkonvirágokról!

Amit inkább ne…

Amire nem buzdítunk, az a random gerillakertészkedés. A “kátyúkba büdöskézés” és magbomba dobálás nem a fenntarthatóság jegyében történik. Nagyon fun, meg tiktokos, de ne hashtageld ezek alá, hogy #ilovenature, mert kamu. 

Lehetőség szerint ne ültess, vess olyan helyre, ahol nem tudod garantálni a növény számára szükséges feltételeket. A betondzsungelben gondoskodásunkra van szorulva minden növény, ami nem invazív. Ha tehát zöldítünk, tegyük azt felelősen!

Úristen, kolibri!

Az angol nyelvterületen élők valóban “kolibrizik” a hosszú szívókával táplálkozó kacsafarkú szendert (hummingird hawk-moth). Nem csoda, mert hihetetlenül gyors szárnycsapásaikkal olykor mozdulatlanul lebegőnek tűnnek, miközben a pöndörnyelvükkel a legmélyebb virágzugokba is képesek benyúlni az édes táplálékért. 

A városi kiskertek, balkonok, de még a vadvirágos járdaszegélyek visszatérő lakmározói is lehetnek a szenderfélék. 

Amikor tehát méhecskementésről beszélünk, tudományos szempontból kedves, “városi” általánosítást alkalmazunk. Méhlegelőink látogatói lehetnek a poszméhek, zengőlegyek, lepkék, pöszörlégyfélék, kaparódarazsak, de a kártevőkre éhes fátyolkák vagy katicabogarak is. Mivel több ezer fajról van szó, ha ismeretlen ízeltlábút kaptunk lencsevégre, kérdezzünk meg egy határozáshoz értő csoportot.

szender
Fotó: Chris F / Pexels

Virágok, rovarok, madarak, jön az egész természet!

Idén télen vettem észre, hogy egy kék cinege vissza-visszajár a balkonunk egy szegletébe gyűjtögetni. Nagy meglepetés ért, amikor felfedeztem a biciklik mögött egy lopódarázsfészket! Tavaly a korábban javasolt balkonvirágok egy részét kipróbáltuk félárnyékos és keleti (tehát mérsékelten napfényes) balkonunkon is, ami annyira jól működött, hogy a természet teljes körforgását magunkhoz édesgettük: a cinke ugyanis a darázsfészekből táplálkozott. Ez felelősséggel jár.

Akik hozzánk szoknak, számítanak a folyamatos táplálékra és figyelmünkre. Ha tehát etetőt vagy lakóhelyet készítünk bármilyen állatnak, gondoskodjunk az itatásról is! 

Itató gyanánt együnk ki pár kaviccsal egy mélyebb cserépalátétet, és cseréljük benne rendszeresen a vizet! Ha nem cseréljük, az ökoszisztéma gondoskodni fog arról, hogy nem kívánatos látogatók is megjelenjenek: kerüljük el a szúnyogok szaporítását.

Figyelem! Méhlegelőt és rovarhotelt felelősséged tudatában készíts.

Légy biztos, hogy senki nem allergiás a csípésre (ha békésen éltek együtt, nem gyakori, hogy támadásnak értelmez egy mozdulatot a fullánkos cimbi, de nem kizárható), és tudd, hogy a szomszédokkal is érdemes egyeztetni, ha komolyabb méhcsalogatásba kezdesz.

méhecskebarát virág
Fotó: Jason Leung / Unsplash

Ha szeretnél ezekhez hasonló zöld tippeket, híreket kapni, csatlakozz zárt Facebook csoportunkhoz, a Bolygóbarátok Társaságához, és iratkozz fel hírlevelünkre!

Vélemények

Természetes immunerősítés: így nevelj jótékony hatású gyógynövényeket otthon - Green Guide Budapest

2021.05.09.

[…] részletesen körbejártuk a városi kertészkedés témáját, a közösségi kertektől kezdve a méhecsekementő virágok ültetéséig. Most következzenek azok a gyógynövények, melyek amellett, hogy szépen mutatnak, […]

Írd meg a véleményed