A vegán óvszertől a hormonmentes fogamzásgátlásig: hogyan védekezhetünk (környezet)tudatosan?

  • 8 perc

Grafika: Nosek Mimma
Szöveg: Konkoly Niki és Jámbor Eszter

Az elmúlt években – amióta csak a radaromra került a hulladékcsökkentés fontossága –  rengeteget kutattam a témában. Ahányszor Bea Johnson vagy más zero waster került elém, ahogy büszkén szorongatja azt a mindössze befőttesüvegnyi szemetet, amelyet egy év alatt termelt, mindig ugyanaz a gondolat fogalmazódott meg bennem: 

‘Jó, jó, értem én… Na de a használt óvszerekkel mégis mit csinálnak?’

Érdekesnek találom, hogy a szex egy olyan elfoglaltság, amit – szerencsés esetben – ugyanolyan gyakran végzünk, mint mondjuk a bevásárlást; különböző, akár környezetkárosító eszközöket is használunk közben, sőt, amennyi élvezettel, annyi veszéllyel is járhat. Ennek ellenére közel sem beszélünk róla annyit, főleg nem fenntarthatósági vonzatban, mint a vásárlásról. 

Legnagyobb szerencsémre a Green Guide csapat többi tagjában is ugyanolyan kíváncsiságot ébresztett ez a téma, mint bennem, így végre kiélhetem hő vágyamat, és Mimmával erre a hónapra Jean Milburn, a Sex Education című zseniális sorozat imádnivaló szexológusának nyomdokaiba léphetünk, és igazán beleáshatjuk magunkat ebbe a témába.

Jean Milburn Szexoktatás
Gillian Anderson, mint Jean Milburn a Szexoktatás c. sorozatban. A háttérben stílszerű vulva-art.

Elképesztően örülünk neki, hogy ez a számtalan tabuval körülölelt téma végre kezd becsorogni a mindennapi diskurzusba, legyen szó mainstream sorozatokról vagy vagány, szókimondó podcastokról, hiszen a biztonságos, konszenzuális, és nem utolsó sorban örömteli szexhez, illetve a felelős családtervezéshez elengedhetetlen a szexuális edukáció.

Mi a tudatos szexet a fenntarthatóság oldaláról fogjuk megközelíteni. De ne aggódjatok, nem egymagunk esünk majd neki ennek a komplex témának: a szexedukáció egyik magyar úttörőjét, Jámbor Esztert, a Szexsuli.hu alapítóját kértük fel, hogy segítsen az e havi cikkek és posztok összeállításában, aki nagy örömünkre igent mondott. 

Első közös témánk pedig nem más, mint a tudatos védekezés és fogamzásgátlás. Eszter verzióját itt olvashatod.

fogamzásgátló eszközök
Fotó: Reproductive Health Supplies Coalition / Unsplash

Nagyon fontos hangsúlyoznunk, hogy bármilyen eltökélt is legyél a bolygó megóvásával kapcsolatban, a szex az a kategória, ahol a személyes biztonságnak és egészségnek kell elsőbbséget élveznie, nem pedig a hulladékok minimalizálásának. A védekezés nemcsak a szexuális úton terjedő betegségektől és a nem kívánt terhességtől óv meg, hanem az egyre szélesebb körben elérhető fogamzásgátlás segíthet kordában tartani a túlnépesedést és ezáltal a túlfogyasztást, mely a globális felmelegedés egyik fő kiváltó oka.

Ha a megfelelő módszer kiválasztásához mérlegelnéd a különböző eszközök környezeti hatásait is, olvass tovább!

Fotó: Reproductive Health Supplies Coalition / Unsplash

1. A nélkülözhetetlen óvszer

“Tavaly ősszel tarolt a hír, hogy Vietnámban óvszer újrahasznosító üzemet zárt be a rendőrség – kifőzték és újracsomagolták az ismeretlen helyről származó használt gumikat. Ez nem az a fenntarthatósági hír, aminek örülsz…” kezdi Eszter.

Nincs egyszer használatosabb műanyag az óvszernél: évente több milliárd darabot használnak el a világon, és bár a természetes gumi, így a kaucsuk nedvéből nyert latex lebomlik, az óvszerek alapanyagát képező szintetikus latex és más anyagok, így a poliizoprén azonban nem – és az újrahasznosítást is kizárhatjuk. Az óvszerek emellett számos más vegyi anyagot is tartalmaznak, amelyek a környezetre és az egészségünkre is károsak lehetnek, így parabéneket, Nonoxynol-9-et, glicerint, benzokaint ” – írja szintén a HVG egy tavalyi cikke.

Kétségkívül egy egyszerhasználatos, rengeteg hulladékot generáló eszköz az óvszer, ám mégsem érdemes rajta spórolni, főleg, ha alkalmi partnerrel vagy: ez ugyanis az egyetlen olyan fogamzásgátló forma, mely a szexuális úton terjedő betegségek ellen is véd.

Mi a baj vele?

“Igazából a gyártása során keletkezik a legtöbb káros anyag – ha nagyon-nagyon részletesen kíváncsi vagy az óvszerek ökológiai lábnyomára, ezt az angol kutatást ajánljom.” mesél tovább Eszter.

Vegánoknak fontos infó lehet továbbá, hogy a legtöbb óvszert egy kazein nevű tejszármazékkal puhítják, így nem vegánok. 

Milyen fenntartható megoldások vannak?

“Ha például elég neked az a vállalás, amit a Durex tett, hogy csökkenti a karbonlábnyomát és nem kiáltasz „greenwashingot”, akkor máris van egy márkád. De ha neked ez nem elég meggyőző, akkor keresd az alternatív alapanyagokat: létezik vegán óvszer, és természetes latexből, de báránybőrből készült is.”  kezdi sorolni Eszter az alternatívákat.

Hol találsz ilyet?

Engem pár éve Berlinben teljesen elvarázsolt az Einhorn nevű környezettudatos és szuper woke, a papírcsomagoláson helyi művészek alkotásait használó óvszermárka, melyre a Veganz nevű mekkában (100%-ban vegán szupermarket) akadtam.

Fotó: Einhorn

Nálunk ez sajnos nem kapható, de Eszter összegyűjtött pár hasonlóan ökotudatos, itthon is beszerezhető márkát:

  • GLYDE: A Hormonmentes.hu-tól kezdve a Rossmannig több helyen kapható itthon is az ausztrál, természetes latexből, fair trade körülmények között készült vegán óvszer.
  • Masculan: Szintén organikus, vegán óvszer, és minden szépet ígér a CO2-semlegességtől az extravékonyságig. Celofánmentes papírdobozba és az átlagosnál kevesebb alumíniumot tartalmazó tasakba csomagolják.
  • Dr. Müller teafaolajos óvszer: A jellegzetes baktérium-, vírus- és gombaölõ hatásáról híres teafaolaj segíthet a fertőzések elkerülésében, és gumiallergia esetén is megoldást jelenthet. Bár a latex és az olaj nincsenek jóban egymással, ők azt ígérik, ha vízbázisú síkosítóval használod, biztonságos marad.
  • Fair Squared: Ahogy a nevéből is kiderül, ez egy fair trade, natúr kaucsukból készült, szintén vegán alternatíva.

A választott márkától függetlenül nagyon fontos, hogy használat után sose a WC-be, hanem a kukába dobd az óvszert – ezzel a vizeket a szennyeződéstől és vegyi anyagoktól, magadat pedig egy duguláselhárítás borsos árától véded.

Plusz egy tipp:

Orális szex közbeni védekezésre jó lehet a dental/oral dam is, ami egy kis latex darabka. Ha ökotudatos óvszerből készíted, akkor a dental dam is környezetkímélő lesz, amennyire csak lehet. Itt egy útmutató, hogyan lehet óvszerből készíteni.

Fotó: Reproductive Health Supplies Coalition / Unsplash

2. A népszerű tabletta

Különböző fogamzásgátló tabletták léteznek, melyek elterjedése a 20. században forradalmi eszközként biztosította a nők számára a karrier lehetőségét és a szabadságot világszerte. 

Van azonban kontra érv is: magas hormontartalma miatt nemcsak a mentális és fizikális egészségre lehet káros hatással a tabletta, hanem a vizeinkbe kerülve a szintetikus ösztrogén befolyásolhatja a halak ikrarakó képességét, ami a vízi ökoszisztémák felborulását is eredményezheti. 

Mi a baj vele?

“Nekem a fogamzásgátló tabletta nagyon nem jött be, nagyjából 15 éve nem is szedek. A testemmel baromira nem volt kompatibilis, és akkor még nem is hallottam arról, hogy a kipisilt hormonok mit tesznek az élővilággal.” meséli Eszter.

 „A hormonokat tartalmazó fogamzásgátló tabletták hatóanyagai a vizelettel bekerülnek az ökoszisztémába: az 1990-es évek óta vizsgálják, milyen hatással lehetnek a vízbe kerülő gyógyszermaradványok az élővilágra” – szintén a feljebb idézett HVG cikkből szedtem ki ezt a részletet. Itt pedig egy 2012-es szakdolgozat, ami már ekkor ezt a témát vizsgálta a magyar vizekben.”

Milyen fenntartható megoldások vannak?

“Emlékszem, hogy amikor 1999-ben fogamzásgátló tanácsért mentem a nőgyógyászhoz, az nagyjából annyiból állt, hogy felírt egy gyógyszert, szedjem be, aztán esetleg, ha nem érzem magam jól, szóljak, és felír másikat. Szerencsére manapság már tényleg sok lehetőség közül választhatunk – most azt nézd el nekünk, hogy csak a fenntarthatósági szempontokat vettük figyelembe, az árakat nem. Egy normális nőgyógyásztól meg lehet kérdezni, hogy melyik verzióban van a legkevesebb hormon. Ugyanakkor viszont, ha megnézed csak a külföldi zöld oldalakat, akik ezzel a témával foglalkoznak, a fogamzásgátló tablettát a pokol tüzén égetnék el.”

Hol találsz ilyet?

Kérdezd ki alaposan a nőgyógyászodat! Ha nem kapsz megnyugtató választ, van még másik nőgyógyász, akitől kérdezhetsz!” bátorít Eszter.

Fotó: Reproductive Health Supplies Coalition / Unsplash

3. A kelendő hüvelygyűrű

Az elmúlt években nagy népszerűségnek örvend, és sok nőgyógyász ajánlja ezt a hüvelybe felhelyezendő, rugalmas, műanyag gyűrűt. A kombinált tablettához hasonlóan etonogesztrelt és etinilösztradiolt szabadít fokozatosan a vérkeringésbe. A hormonok így kikerülik a tápcsatornát, nem károsítják a májat. Jó hormonális alternatíva lehet, ha esetleg feledékeny vagy, és nem tudnád magad tartani a tabletta szedésének rutinjához.

A helyes használat érdekében azonban kellő odafigyeléssel, óvatosan kell felhelyezni.

Havonta szükséges cserélni, így ennek használata során is termelődik hulladék, illetve a hormonok a testen áthaladva ugyanúgy a vizeinkbe kerülnek belőle. 

Hol találsz ilyet?

Konzultálj a lehetőségekről nőgyógyászoddal.

Fotó: Reproductive Health Supplies Coalition / Unsplash

4. Az ökos spirál

Az egyik leginkább ökotudatos megoldásnak tartják a méhen belüli spirált, mely létezik hormonális (IUS) és hormonmentes (IUD) formában is. 

Az IUS egy T-alakú, méhen belüli gyógyszerleadó rendszer, mely többnyire műanyagból készül.

“Én azért választottam ezt 4 éve, mert az akkori számok szerint ezerszer kevesebb hormont tartalmazott, mint az akkori legmodernebb fogamzásgátló.” meséli Eszter.

Hormonmentes változata, az IUD rézből készül, gyakran nemesfém tekercseléssel. Hormonok helyett egy steril gyulladás létrehozásával és a méhnyaknyák kémiai összetételének megváltoztatásával hat. Ez azt jelenti, hogy más módszerekkel ellentétben nem a petesejt megtérmekenyülését akadályozza meg, hanem a megtermékenyített petesejt beágyazódását.

A spirált nőgyógyász helyezi fel a méhbe, melyek 3-5, vagy akár 10 évig is bent maradhatnak (de ennél korábban is kivehetők), így hosszú távú, hatékony védelmet nyújtanak a nemkívánt terhesség ellen. Környezeti szempontból azért szól mellette sok érv, mert elhanyagolható mennyiségű hulladékkal jár a használatuk, illetve az IUD hormonokat sem bocsát ki, melyek a vizekben végeznék.

Hol találsz ilyet?

Kérdezd ki alaposan a nőgyógyászodat! Van, hogy ezt az eszközt inkább olyan nőknek ajánlják, akik már túl vannak a szülésen.

5. A szelíd pesszárium és méhszájsapka

Hüvelyen belüli, ám hormonmentes eszközök a méhszájsapka és a pesszárium. Közösülés előtt kell a hüvelybe helyezni őket, és maximum 24 óráig maradhatnak bent. Van, ami orvosi szilikonból készül, és akár 400-szor lehet őket használni, így hulladék inkább csak a spermicid gél csomagolása által termelődik, melyet ezekkel az eszközökkel párhuzamosan ajánlott használni.

Hol találsz ilyet? 

A Hormonmentes.hu-n találsz orvosi szilikonból készült pesszáriumot, méhszájsapkát, illetve víz alapú, vegán, természetes alapanyagokból készült spermicid gélt is.

Fotó: hallo-uterus.de

6. Termékenységtudat

A leginkább környezet- és egészségtudatos, hormonmentes, ám rendkívüli pontosságot és figyelmet igényel a termékenységtudat. Ez a módszer nem egyenlő a ‘naptáras’ módszerrel: a termékenységtudatnál két-három testi jel megfigyelése során (mint a reggeli testhőmérés egy ovulációs (bazális) hőmérő segítségével, a méhnyaknák, illetve a méhnyak megfigyelése) nyomon tudjuk követni, melyek a termékeny, illetve nem termékeny napok, és ez alapján alkalmazhatunk tudatosan különböző barrier védekezési módokat (pl. óvszer). Segítségünkre lehet a temrékenységünk követésében valamelyik, ma már elérhető app is, mint például az Ovy vagy a Natural Cycles.

Eszter így mesél még erről:

“Alternatíva lehet a hormonmentes fogamzásgátlás, ha…

…állandó partnered van hosszú távú kapcsolatban (és ezt mindketten így gondoljátok), és nem kell félned a nemi betegségektől.
…végtelenül tudatos és pontos vagy.
…tudatos családtervező vagy, később szeretnél majd babát.
…véletlen teherbeesés esélyét is kalkuláld bele, nyilván, ahogy a többi módszernél is!

Hol találsz ilyet?

Ciklusmesék Nóránál és Hormonmentes Jankánál találsz ciklus-és testtudatosságról szóló tartalmakat, (illetve a Hormonmentes.hu-n egy termékenységtudat tanfolyamot is – Niki) de arra bíztatlak, hogy mindig mindent – a Szexsulit is – kritikai gondolkodással olvass! Tájékozódj alaposan, mielőtt ebbe belevágsz, nézz meg több forrást, és bízz a hiteles orvosokban is!”

7. További lehetőségek

Gyakran alkalmazott és hulladékmentes, ám egyáltalán nem megbízható vagy biztonságos módszer a megszakításos közösülés. 

Drasztikusabb, de kétségkívül fenntartható megoldás a sterilizáció vagy vaszektómia olyanok számára, akik biztosan nem szeretnének a jövőben (több) gyereket.

Fotó: Reproductive Health Supplies Coalition / Unsplash

Fontos!

Csak te tudhatod, számodra melyik az ideális fogamzásgátló módszer. Lehetőségeidről tájékozódj széles körben, és konzultálj orvosoddal. Az első a biztonságod és az egészséged.

Tudj meg többet! 

Ajánljuk a MiaFemme pénteken debütáló podcastját, melyben részletesen beszélgetnek a különböző fogamzásgátló módszerekről, illetve a Szexsuli további cikkeit a témában:

Egy cikk a fogamzásgátlásról pasiknak is
A pasim fizeti a fogamzásgátlóm felét
„Olyan helyes és gazdag pasi, biztosan nincs HPV-je”:

A cikkben nem említett, további források:

Georgina Wilson-Powell: Tényleg zöld? – 143 mindennapi zöld kérdés
Forge Recycling: An Eco-Friendly Guide to Birth Control
Hormonmentes.hu: Mennyi ideig használható a pesszárium, méhszájsapka?
Green Queen: Are Condoms Eco-Friendly? & Other (Green) Safe Sex Questions
Index.hu: Amit tudni kell a modern születésszabályozásról
Ecoreactor: Eco-friendly contraception
WebBeteg: A hüvelygyűrű: előnyök és hátrányok

Ha szeretnél még beszélgetni a témáról, illetve a környezettudatos életmóddal kapcsolatos tippeket olvasni, csatlakozz zárt Facebook csoportunkhoz, és iratkozz fel hírlevelünkre:

Vélemények

A lomtalanítás-hegyen túl, 2. rész: így szanálj tudatosan a fürdőben és a hálóban - Green Guide Budapest

2021.03.14.

[…] is. Mi a februárt szenteltük a tudatos szexualitásnak, ennek kapcsán írtunk arról, milyen fogamzásgátló módszerek léteznek, illetve hogyan csökkenthetjük az öko-ágynyomunkat. Ugyan a szexjátékok […]

Mi a fene az az etikus pornó? Fenntarthatósági szemmel a felnőttfilmekről - Green Guide Budapest

2021.02.24.

[…] részéhez érkeztünk, melyben a felnőttfilmekről lesz szó. Ha lemaradtál volna róla, a fenntartható fogamzásgátlásról szóló cikkünket itt, a bolygóbarát szexkütyükről szólót pedig itt olvashatod. Ennek a cikknek az Eszter által […]

Fenntartható szex 1.: fogamzásgátló módszerek | Szexsuli

2021.02.10.

[…] ITT A GREEN GUIDE TELJES CIKKE A […]

Írd meg a véleményed