Környezettudatos életmód kezdőknek: 5 tipp, ha most vágnál bele

  • 5 perc

A környezettudatos – vagy ahogy mi hívjuk – bolygóbarát életmód kialakítása egy véget nem érő tanulási folyamat. Mindannyian más úton járunk, máshol tartunk. Ha még az út elején jársz, és most, a tavasz beköszöntével szeretnél új, zöld szokásokat kialakítani, akkor segítségedre lehet az alábbi kezdőcsomag. Szerzőnk, Németh Petra mesél, ő hogy kezdett neki, és olyan hétköznapi, egyszerű praktikákat ajánl, melyeket könnyen alkalmazhatsz te is.

Kiemelt kép forrása: Unsplash

A mai digitális, social media központú világban elkerülhetetlenül találkozunk a zero waste, vegán, csomagolásmentes, állatkísérlet-mentes szavakkal. Sokak számára nem jelentenek semmit, csak egy újabb trendet, amit felkapnak az emberek, és magukévá tudva az az érzésük, hogy egy közösség részévé váltak. Másoknak megragadja a figyelmét, utánajárnak néhány lehetőségnek, témának, és kis lépésekben, amennyire tőlük telik, magukévá teszik. A harmadik csoport az, aki teljes odaadással él ezeknek a fogalmaknak, átszövik azok a mindennapjait, és esetleg még a munkájuknak központi témájává is válik.

Én most nem az első vagy az utolsó körhöz, hanem a köztes, hezitáló, kisebb lépésekben kezdő személyekhez szeretnék szólni. Ők azok, akik, bár szívesen tennének valamit bolygónk szebb jövőjéért, sajnos nincs meg a megfelelő kapacitásuk, vagy esetleg anyagi hátterük, hogy mindezt elkezdjék. Pedig csak egy kis elszántság és bátorság kell, plusz persze lemondás néhány olyan dologról, ami kényelemként volt jelen addig az életükben.

Gyakran szembesülünk azzal, hogy a vegán termékek, a csomagolásmentes boltok, az ökotudatos életforma sokszor jelentős anyagi ráfordítást igényelnek. Hiába elhivatott valaki, sajnos fiatalként, egyetemistaként, vagy frissen a munkaerőpiacon, nagyon behatárolódik az ember költési kerete. Tudatosítani kell ilyenkor magunkban, hogy nem baj, ha most nem tudunk megtenni tényleg mindent, amit lehet, már egy kis életmódbeli változtatással is nagy segítséget adhatunk a Földnek, és persze saját jövőnknek. Később pedig, ahogyan gyarapodik a munkánk honorálása, lehetőségünk lesz nagyobb ráfordítással dolgozni ezen a területen is.

Egyetemista éveimben én is az otthoni segítség és diákmunka-kombóval próbáltam elkezdeni ezt az életformát. Azóta eltelt két év, és a saját tempómban ugyan, de egyre jobban haladok előre, ahogyan a friss diplomás lehetőségeim engedik.

Ha te is ebben a szituációban vagy, segíteni fog neked ez a néhány tipp, hogy elindulhass az úton.

De vegyük szépen pontról pontra!

Kép forrása: Pexels

1. Csomagolásmentes bevásárlás

A zero waste mozgalomnak köszönhetően egyre elterjedtebbé válnak azok a boltok és termékek, amelyek segítségével egyre könnyebbé válik a hulladékmentes, vagy -csökkentett bevásárlás. De ha éppen nincs a közeledben csomagolásmentes bolt, ne ess pánikba: szupermarketben is tudod ezeket a tippeket alkalmazni. Illetve nem kell egyből nagyban sem kezdeni és bevásárolni egy csomó vászonzsákot, táskát és befőttesüveget, ha még nem tudod, használod-e majd őket egyáltalán.

Ha elindulsz bevásárolni, minden alkalommal vigyél magaddal hátizsákot, vagy egy olyan vászontáskát, amit akár valamelyik fesztivál vagy promóció során nyomtak a kezedbe. 

A zöldség-gyümölcs részlegen válogatva ne nyúlj reflexből a kis műanyag zacskókhoz. Pár darab termék esetében nyugodtan tedd őket egyszerre a mérlegre, és válassz ki egyet közülük, amire ráteszed a vonalkódos cetlit. A pénztárnál sem fognak rád ferde szemmel nézni emiatt (tapasztalatból mondom), ha pedig mégis, csak mosolyogva vond meg a válladat, és pakolj tovább.

Péktermékek esetében már kicsit más a helyzet, ott nyilván nem veszel el egy kiflit, majd pakolod azt egyenesen a szalagra. Én kezdetekben az IKEA-ban vagy Pepcóban kapható, visszazárható kis műanyag tasakokkal jártam vásárolni. Ezeket többször fel tudod használni, és az otthoni tárolásra is tökéletesen alkalmasak.

Viszonylag új lehetőségnek számítanak az életünkben a csomagolásmentes boltok. Itt kimérős verzióban vásárolhatsz rizst, tésztát, cukrot, granolát, lisztet, és még sorolhatnám, mennyi lehetőség kínálkozik, hogy elhagyhasd annak a bolti csomagos verzióját. Nagy megváltásokra nem kell gondolni, egy kiürült jégkrémes doboz, vagy az otthoniak által, a maradék vasárnapi ebéd tárolására szolgáló befőttesüveg pontosan megfelel a célnak.

Több üzletben is jártam már, az eladók mindenhol nagyon kedvesek, segítőkészek és beavatnak, hogy mit hogyan kell lemérni, szedni.

Őket látogathatod meg:

Ligeti Csomagolásmentes Bolt
Ne pazarolj
Boldog Föld
Szatyorbolt
Naeked

2. Hulladékmentes arcápolás

Ha szeretsz sminkelni, pontosan tudod, hogy mennyi hulladékkal jár, hogy az aznap reggel gondosan elkészített alkotást este lemosd. A sminklemosó kendőkre és pamacsokra is van már egy nagyon jó megoldás, méghozzá annak a mosható verziója. Nem egy eget rengető összegről van szó, cserébe viszont máris megszabadulhatsz a napi hulladékod egy részétől. Egy 10 darabos csomagot akár 3000 Ft körüli áron is be tudsz szerezni. 

Kép forrása: Unsplash

3. Vegán testápolás

Szappanok, tusfürdők, samponok, testápolók, intimhigiéniás tisztálkodók: mindegyikből létezik már csomagolásmentes, vegán verzió. Mi nagyon szeretjük a Orain Szappan pálmaolajmentes, észbontó illatú szappanjait, illetve a Cocoon termékeit. Azonban nem titok, hogy sokszor az áruk is magasabb, mint általánosabb társaiknak, kivéve persze, ha eddig valamilyen luxus márkát használt az ember.

Ha ezt nem engedheted meg magadnak, akkor sokat tud segíteni, hogy az egyes drogériák saját márkás termékei, natúrkozmetikumai is törekednek a vegán formulára, illetve sok esetben már újrahasznosított műanyag tubusokban láthatjuk őket a boltok polcain. Ezekre már könnyebb szívvel tud igent mondani bárki.

Kép forrása: Unsplash

4. Bolygóbarát fogápolás

A fogkefék környezetbarát verziójáért már nem kell ellátogatni speciális boltokba, ugyanis a drogériák is felismerték a termék iránti igényt, így náluk is beszerezhetőek ezek. Bambusz, fa, vagy akár újrahasznosított műanyagból készült verziót is találsz, melyek általában kevésbé környezetkárosítóak, mint a hagyományos műanyag, évszázadokig le nem bomló fajták.

5. Természetes tisztítószerek

Ez szerintem az egyik legnehezebb lépés, és én magam is ezzel küzdök még. Mindenki hozzászokott a jól bevált, otthon látott termékekhez, amikért automatikusan nyúlunk a polcon. Szerencsére az internet már lehetővé teszi, hogy utána járjunk olyan praktikus helyettesítő termékeknek, amiket mindenki könnyen el tud készíteni alapvető háztartási cikkekből, mint az ecet vagy a szódabikarbóna. Ha egyelőre nem vállalkozol erre és bolti termékeket vásárolnál, nagy segítség lehet a Tudatos Vásárlók Egyesületének nemrég debütált applikációja a kínálat felmérésében, környezetbarát szempontok szerinti értékelésében.

Mosásnál hasonló szituációban lehetünk, főleg, hogy gondolom nem vagyok egyedül azzal, ha azt mondom, imádom a frissen mosott ruhák illatát. Ha nem elégít ki az ecet és illóolaj kombinációja mint illatosító, és inkább klasszikus öblítőt vásárolnál, akkor érdemes ebből növényi alapanyagút venni – ha lehet, kimérve.

Mostanában észrevettem azt is, hogy ugyan a nagy, ismert márkák lassabban tudnak változtatni az összetevőiken, hogy alkalmazkodni tudjanak a változó piaci igényekhez, de elkezdték a csomagolásaikat újrahasznosított műanyagra cserélni, illetve néhány illatnál már vegán verzió is elérhető, ami részükről is egy értékelendő lépés, még akkor is, ha sokszor greenwashing áll a háttérben. Szerencsére egyre több olyan öko minősítésű márka érkezik a drogériák polcaira is, melyek ügyelnek az alapanyagok és a csomagolás milyenségére. 

Kép forrása: Unsplash

A fent említett kezdőcsomagot saját tapasztalataimból állítottam össze azoknak, akik szemeznek az életformával, de nem mertek még valami miatt belevágni. Eleinte sok odafigyelést igényel, de idővel rááll az ember agya, és automatikussá válnak ezek a lépések. Elkezded beszerezni az első vászonzsákjaidat, vagy azokat a kis hálós hordozókat, amiket már néhány nagyobb áruház is kínál, és utána szép sorjában jönnek a következő lépések.

Elsőre talán egyeseket megijeszthet, hogy gyakran pénzügyi ráfordítást igényel néhány alternatív termék, de megéri belevágni, hiszen ezek a termékek idővel visszahozzák az árukat. Megtanul az ember lemondani néhány olyan kényelmi cikkről, amire igazából talán nincs is szüksége, így folyamatosan tud előre haladni az úton. Ha belevágsz, mi nagyon szurkolunk!

Ha szeretnétek ehhez hasonló zöld tippeket, híreket kapni, kövessetek minket Instagramon, csatlakozzatok zárt Facebook csoportunkhoz, a Bolygóbarátok Társaságához és iratkozzatok fel hírlevelünkre!

A szerzőről

Vélemények

Plasztik-körkép: Lehet-e fenntartható a műanyag? - Green Guide Budapest

2021.07.01.

[…] találsz, amelyek megadhatják a kezdőlökést a műanyagmentesség felé, legyen szó akár az első lépések megtételéről, bolygóbarát nyaralásról, vagy éppen a kertészkedés közben alkalmazható újrahasznosítási […]

A lomtalanítás-hegyen túl, 5. rész: A befőttes üvegek (új) élete - Green Guide Budapest

2021.03.31.

[…] ezáltal az élelmiszertárolás lehetősége, kérdése is! Több posztunk, cikkünk is szól a csomagolásmentes vásárlásról, hiszen szerencsére egyre több szuper bolt nyílik nemcsak Budapesten, hanem az ország több […]

Tavaszi nagytakarítás, csak természetesen: itt a nagy tisztítószer-körkép - Green Guide Budapest

2021.03.10.

[…] csak specifikus boltokban lehet kapni környezetbarát tisztítószereket, ahogyan azt egy korábbi cikkünkben is […]

Írd meg a véleményed