Jó a bolygónak és jó neked: 4 tipp a környezettudatos egészségmegőrzéshez

  • 7 perc

Május havi témánk az öngondoskodás, vagyis saját magunk megtalálása a fenntarthatóságban. Tisztán emlékszünk azokra a beszélgetésekre csapaton belül és kívül is, amikor környezetbarát lépéseink bevezetése során arról panaszkodtunk, hogy a zöld törekvések közepette saját magunkat a háttérbe szorítottuk. Rá kellett jönnünk, hogy hiába a tökéletesen zero waste vagy vegán életmód, ha közben csak lemondásként éljük meg új szokásainkat. De a környezetvédelmet igenis lehet önfeledten, boldogan és egyszerre hatékonyan végezni. Ebben szeretnénk segítséget nyújtani nektek is. Első cikkünk pedig nem is szólhat másról, mint a fizikális egészség és a környezeti fenntarthatóság közös metszeteiről.

Boldog tehenek és boldog belek

Vegán életmódra legtöbben etikai, állatvédelmi okok miatt térnek, ám a hús és tejtermékek elhagyásával nemcsak az állatok szenvedését enyhíthetjük, hanem az állatipar bolygóra rótt terheit is. A növényi étrendhez ugyanis jelentősen kevesebb vízre, földterületre és egyéb erőforrásra van szükség, ráadásul jóval kevesebb széndioxid- és metánkibocsátással is jár.

A teljes értékű növényi étrend pedig egészségünket is sokban javíthatja: a növényi étrend rostokban és vitaminokban gazdag, javíthatja a veseműködést, csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség, de akár daganatok kialakulásának esélyét is, ám sok vegán egyéb pozitívumokról is beszámol, mint például szénanátha vagy a menstruációs görcsök enyhülése, energiaszint növekedése vagy éppen testsúlycsökkenés.

A bolygó és saját magunk egészsége szempontjából igazi jolly joker a fermentálás művészete is, ami remek gyógyír a beleknek, ráadásul segít minél hatékonyabban felhasználni a hűtőben ücsörgő zöldségeket, hogy ne vesszenek azok kárba.

Jogos kritika viszont a világszerte népszerű Veganuár kezdeményezéssel kapcsolatban, hogy januárban nem könnyű egyik pillanatról a másikra növényi étrendre váltani, hiszen gyökérzöldségeken és almán túl nem sok hazai zöldséget, gyümölcsöt találunk a piacokon. Márpedig a bolygóbarát étrendnek fontos pillére az is, hogy főként szezonális, minél közelebbről származó terményeket fogyasszunk. A helyi termelőktől származó alapanyagok rövidebb idő alatt, és ezáltal kevesebb károsanyag-kibocsátással jutnak el hozzánk, az idénynövények pedig frissebbek, vitamindúsabbak, illetve az évszaknak megfelelő időjáráshoz igazodva, a természet folyamatainak megerőszakolása, vegyszerek és plusz energiafelhasználás nélkül teremnek meg.

Sokkal szerencsésebb ebből a szempontból a No Meat May, azaz Húsmentes Május kezdeményezés, hiszen ebben a hónapban már megannyi friss termény kacsingat ránk a termelők asztalairól, a spárgától kezdve az epren át a rebarbaráig. 

Hogyan indulj neki?

Ha kérdéseid merülnének fel, érdemes dietetikussal konzultálni a számodra megfelelő növényi étrend kialakításához. 

Vásárláshoz mindig szívesen ajánljuk a Szatyorbolt bevásárlóközösségét, a Pancs Placc és a Farm2Fork különlegességeit, illetve a Czakó és Római parti piacot, ha szezonális finomságokat keresel, de a Hunyadi téri termelői piacon is mindig találunk csábító zöldeket.

Ha inkább házhoz rendelnéd vagy egy teraszon fogyasztanád el az ebédet, a Sejribizli bisztró, AnnaKamra, és a Hokedli főzelékező napi menüiben is találsz ínycsiklandó vega és vegán, szezonális, minél közelebbről beszerzett alapanyagokból készült fogásokat.

Folyékony arany: becsüld meg a vizeinket és hidratálj!

Talán még rémlik a bioszórákról, hogy az emberi szervezet 60%-a víz, és különböző mértékben bár, de minden létfontosságú szervünk tartalmaz vizet: az agyunk, a szívünk, a vérünk, és a csontjaink is. Szervezetünkhöz hasonlóan a Föld felszínének több mint kétharmadát is víz borítja, ám a bolygó teljes vízkészletének csupán 0.007%-a könnyen hozzáférhető édesvíz, amelyen az összes élőlény osztozik, beleértve az emberiséget is. A különleges párhuzam rávilágít arra, miért nevezik folyékony aranynak a vizet: az emberek és a bolygó számára is elengedhetetlen.

Fontos, hogy megbecsüljük a rendelkezésünkre álló vizet, és kerüljük annak pazarlását. Sokat jelent az is, ha kádfürdő helyett zuhanyzunk és fogmosás közben elzárjuk a csapot, de azzal még többet csökkenthetünk a vízlábnyomunkon, ha mérsékeljük a húsfogyasztásunkat és ritkán vásárolunk új ruhát, hiszen a hús- és divatipar rendkívül sok vizet használ. Ha érdekel, mi pontosan a virtuális víz, és hogyan kerülhetjük el a vízpazarlást, a Víz Világnapján megjelent cikkünkben további tippeket is találsz!

Amennyire fontos élővizeink tisztaságának megőrzése, annyira fontos az is, hogy a világon mindenki számára elérhető legyen a tiszta ivóvíz. Nagy szerencsénk, hogy Magyarországon élve eleget tudunk enni a napi ajánlott mennyiség, 2-2,5 liter víz elfogyasztásának, hiszen a megfelelő folyadékpótlás nagyban befolyásolja immunrendszerünk megfelelő működését. Ha gyakran érezzük magunkat levertnek, fáradtnak, esetleg az utóbbi időben többször gyötört minket fejfájás, szervezetünk 1-2%-os vízvesztesége ezekben a tünetekben is megnyilvánulhat. Éppen ezért fontos, hogy a napi rutinba beillesszük a vízfogyasztást! 

Hogyan indulj neki?

Természetesen csakis pohárból, kulacsból ajánljuk ezt megtenni, hiszen egy műanyag vizespalack előállítása jóval több vízhasználattal jár, mint a palackba töltött mennyiség. Ha most állsz kulacsvásárlás előtt, ajánljuk a szlovéniai gyártású Equa stílusos BPA-mentes műanyag és üvegkulacsait, illetve a 24Bottles fémkulacsait, de őszintén szólva egy kimosott szörpös vagy paradicsomszószos üveg is hű társad lesz a hidratálásban.

Ha nem kedveled a csapvíz ízét, érdemes lehet víztisztító berendezést beszerezni, vagy gyümölccsel ízesíteni, esetleg gyógytea vagy leves formájában fogyasztani.

víz hidratálás
Fotó: Tracey Hocking / Unsplash

Tiszta levegő és kerek fenék

A biciklizés az egyik legjobb megoldás arra, hogy sportolás közben a bolygót is védjük! De talán azt nem is fontos nagyon mélyen részletezni, hogy ha a bringát választod közlekedési eszközként, milyen jót teszel a Földdel. Hiszen egy kerékpár előállításához körülbelül egy autó gyártásához szükséges anyagok és erőforrások mennyiségének az 5%-ára van szükség! Emellett pedig bringázással hozzájárulsz a levegő szénmonoxid-tartalmának csökkentéséhez is.

A környezetvédelem mellett viszont számos pozitív hatása is van a biciklizésnek saját egészségünkre nézve is. Fél óra tekerés körülbelül 200-500 kalóriától szabadít meg minket, így ez a mozgásforma segít a testsúlycsökkentésben, de az izomépítésben is. Viszont nem csak a combunk és a fenekünk lesz tőle feszesebb! A bringázás igénybe veszi a hasizmainkat az egyensúlyozáshoz, a kar és a vállizmokat pedig a kormányzáshoz. Továbbá kifejti a hatását esténként is, ugyanis mélyebben alszol majd egy kerékpározós nap után. Ezek mellett tökéletes módja még a stresszlevezetésnek és a jó hangulat megteremtésének.

“A bringázás számomra terápiás hatással bír: reggel felfrissít és jókedvre derít – akár még a frissen mosott hajam is megszárítja – este pedig szuper levezetése a napnak így hazagurulni. Imádom azt is, hogy kényelmes, szabad, független közlekedési lehetőséget biztosít a városban.” – meséli a csapat egyik nagy bringása, Mimma.

Nem utolsó szempont az sem, hogy egy kerékpár fenntartása sokkal költséghatékonyabb, mint egy autóé. Országszerte sok bicikliút áll a rendelkezésünkre, de szeretnénk óva inteni benneteket és felhívni a figyelmeteket arra, hogy mindig viseljetek védőfelszerelést és legyetek nagyon körültekintőek! 

Hogyan indulj neki?

A Csepel kerékpár neve biztos ismerős, de szerencsére rajtuk kívül egyre több más hazai márka is megjelenik, mely biciklis kiegészítőket, egyedi bringákat árul, készít és javít. Ha másodkézből vennél bicót, ott a Rocketbikes. A Kruz Bike és az Egyedi Bringa pedig – talán már kitaláltad – egyedi bringák építésével, javításával, szervizelésével foglalkozik. 

Bihigától bringára ragasztható fényvisszaverőket vásárolhatsz, hogy sötétben is látszódj, Doripopp különleges ülés- és kosárhuzatai illetve bokapántjai pedig segítenek igazán a te stílusodra szabva alakítani a kerékpárodat. Ha egy strapabíró kosárra vágysz, ajánljuk a Paperspokes ládáit. Ha pedig áruszállításra is használnád a paripát, a Mastiff Cargo Bike-nál és a Salamon Recargonál biztos találsz kedvedre való teherbringát

városi biciklizés
Fotó: Tobias Tullius / Unsplash

Szippants friss levegőt, mozogj a szabadban!

Ha viszont azon furcsa emberek csoportjába tartozol, akikre nem hatnak a bevett közmondások, és hozzám hasonlóan elfelejtettél biciklizni (igen, igen, tudom, hogy lehetetlen, de nekem sikerült), vagy egyszerűen csak nem szeretsz tekerni, rengeteg más szabadtéri mozgásformát is tudsz végezni.

Furcsa ezt tőlem, egy megrögzött sportkerülőtől olvasni, de a sport tényleg végtelen módon járul hozzá ahhoz, hogy szervezetünk erős és egészséges legyen. A rendszeres mozgás növeli az állóképességet, erősíti az immunrendszert, izmokat és csontokat, illetve segít szinten tartani a vérnyomást és koleszterinszintet. Nem elhanyagolható a kalóriaégetés és izomépítés sem, melyek segítenek súlyunk optimalizálásában, és a vágyott testalkat elérésében. Ugyanilyen fontos – ha nem fontosabb az is – hogy örömhormonok szabadulnak fel mozgás közben.

Ez a hatás pedig sokszorozódik, ha a szabadban mozgunk: a változatos környezet folyamatos kihívások elé állít minket, alaposan igénybe veszi az agyunkat és reflexeinket, így intenzívebben átmozgat, mint egy edzőterem futópadja, a különböző természeti tényezőkre adott fizikai válaszok miatt pedig gyorsabban égnek a kalóriák is. A friss levegő pedig nemcsak mentális, hanem fizikális egészségünkre is jó hatással van, a napfénnyel való érintkezés pedig beindítja a szervezetünk D-vitamin-termelését.

Sajnos velem az iskolai tesiórák hosszú időre megutáltatták a sportot, de felnőttként elkezdtem olyan mozgásformákat felfedezni, melyek valóban örömet okoznak. Igazán feltöltő tud lenni egy szabadtéri jógaóra a Tabánban, görkorizás a lezárt rakparton, vagy éppen egy börzsönyi túra a barátokkal (még ha csak loholok is a sokkal jobb kondiban lévő túratársak után).

Ezek a szabadban töltött órák pedig segítenek újrakapcsolódni a természettel, felfigyelni a madarak énekére, és ezáltal jobban értékelni környezetünket. Egyre népszerűbb manapság a plogging műfaja is, mikor túrázás, kocogás közben egyúttal az utadba kerülő szemeteket is összeszeded.

És ha már az örök városi favorit, a futás szóba jött: ha túl nagy a tömeg, vagy már unod a Margitszigetet, nem hivatásos, ám lelkes rekortántesztelőnk, Dávid ajánl néhány futópályát:

“Szeretem a Városliget megújult, változatos, árnyékos, kétkilométeres pályáját, és nagy kedvencem a Feneketlen-tó körüli 500 méteres kör is, ahol a mackóval is lepacsizhatnak a sportolók. A Gesztenyés-kert 400, illetve a Városmajor 600 méteres, árnyas pályáit is kedvelem – külön szuperség, hogy ha jó időben megyek, mindkettő mellett egy-egy termelői piacon bámészkodhatok a futás után. ”

Hogyan indulj neki?

Fantasztikus, ha kedvet kapsz egy új sporthoz, de ne hagyd, hogy teljesen elvakítson a kezdeti lelkesedés: nem biztos, hogy kettőnél több alkalommal fogsz jégkorit húzni a lábadra, vagy hogy minden hétvégén hullahopp-karikázol majd, így elsőre inkább ezeket az eszközöket kérd kölcsön egy ismerőstől, béreld, vagy szerezd be használtan, hogy aztán ne a következő lomtalanításig cipeld csak ki a kétszer használt jógamatracot.

Secondhand boltokban is találunk sportruházatot, de ha újonnan vennél jó minőségű, etikus ruhadarabokat, érdemes körbenézned a Zöld Gardrób webshopjában vagy a Patent Duo Magyarországon készült sportruhái között.

Ha pedig szeretnél ehhez hasonló zöld tippeket, híreket kapni, csatlakozz zárt Facebook csoportunkhoz, a Bolygóbarátok Társaságához, és iratkozz fel hírlevelünkre!

Írd meg a véleményed