Itt a KanyarGO, a Dunakanyar első fenntarthatósági kalauza!

  • 3 perc

Termelői piac, kemping, vegán étterem, természeti kincsek és bolygóbarát közlekedési lehetőségek, melyekkel mindezt meg lehet közelíteni: ez a KanyarGO, az egymeder csoport és a DunakanyarGO turisztikai portál és több, mint 40 vállalkozás összefogásából készült fenntarthatósági térkép.

Kiemelt kép: KanyarGO

Áprilisban landolt egy izgalmas e-mail a postaládánkban a térkép alkotóitól, melyben beszámoltak nekünk különleges projektük terveiről. Már akkor is izgatottan hallgattuk a kezdeményezés részleteit, melynek célja a Dunakanyar folyamatos fejlesztése a turisták és a helybéliek bevonásával. Alig néhány hónap telt el, és a csapat hihetetlen gyorsaságának köszönhetően már meg is született a KanyarGO térkép, mely igazi mesevilágként, Sásdi Laura gyönyörű illusztrációin keresztül tárja elénk a Dunakanyar varázslatos térségét.

Az útikalauz Nagymaros, Verőce, Vác, Göd, Dömös, Visegrád, Pilismarót, Királyrét, Kismaros, Budakeszi, Szentendre, Zebegény, Esztergom és Kisoroszi kulturális és gasztro helyeiből illetve különféle vállalkozásaiból szemezgetve mutatja be a régió fenntarthatóságra törekvő szereplőit, egyúttal tovább ösztönözve őket a bolygóbarát működésre.

Pont az ilyen kezdeményezéseket kutatjuk mi is, és fogjuk megjeleníteni készülő fenntarthatósági platformunkon – ahol az egymeder csoportot nagykövetként láthatjátok majd viszont – így nagy öröm számunkra, hogy mi is a térkép részesei lehetünk: négy kedvenc helyünk mellett ugyanis megtaláljátok a szívből jövő ajánlásunkat jelentő Green Guide-plecsnit is! Ezeket a helyeket hamarosan bővebben is bemutatjuk, de addig is, mutatjuk a térkép részleteit:

Utazz, kirándulj és gyűjts élményeket ökotudatosan a Dunakanyarban! 

A KanyarGO térkép az egymeder csoport és a DunakanyarGO turisztikai portál közös gyermekeként született. Az alapítók főleg helyi családi vállalkozások, akik évek óta szembesülnek a régió megfékezhetetlen elvárosiasodásával, és annak pozitív és negatív hatásaival.

“Hétvégente rengeteg autóval érkező kiránduló veszi célba a Dunakanyart, amit a települések egyre nehezebben bírnak el. Régóta gondolkodunk, hogy hogyan tudnánk élhetőbbé tenni a környéket, amit annyira szeretünk, anélkül, hogy bárkinek az érdeke sérülne – így született meg az egymeder csoport és a KanyarGO térkép ötlete.”

A kezdeményezéssel segítünk az utazóknak, hogy autó helyett inkább vonatra, hajóra vagy bicajra szálljanak, és hogy megtalálják a Dunakanyar legizgalmasabb helyeit, programjait és rejtett kincseit – mindezt úgy, hogy közben vigyáznak a régió értékeire.”

– avat be Buzási Évi, a DunakanyarGO turisztikai oldal alapítója. 

Cseppnyi tettek egy mederbe terelve

Az egymeder csoport célja összegyűjteni és felkarolni minden olyan törekvést, amely a Dunakanyar fenntartható fejlődését tartja szem előtt. A KanyarGO Térkép több, mint egy szimpla útikalauz. Azok a vállalkozások, akik alapították a csoportot és akik rákerülnek a térképre, vállalják, hogy a régiót tiszteletben tartva mindent megtesznek a Dunakanyar emberi léptékű fejlődéséért, és részt vesznek a kulturális élet alakításában.

“A csoport még csak pár hónapja létezik, de már több, mint negyvenen elfogadták a felkérésünket, és a lista folyamatosan bővül. Nagyon örülünk, hogy csatlakozott hozzánk a MÁV és a MAHART, akik Dunakanyar napijeggyel segítik az autók otthonhagyását, a Kertünk Bár és Kilátó, valamint a Borsó Borpiac pedig már át is álltak repohár használatára a Cup Revolution segítségével.” – árulja el Csizik Balázs, az egymeder csoport egyik alapítótagja, az URBANUM Városkutató Alapítvány egyik vezetője, BME egyetemi óraadó. 

KanyarGO térkép fenntartható Dunakanyar
FOTÓ: KANYARGO

Sós-Nepper Dorka, a PIKNIK Manufaktúra étterem tulajdonosa elmondta, “Nagyon örülünk, hogy egyre többen fedezik fel a Dunakanyart. A KanyarGO Térkép egy kiváló lehetőség arra, hogy megmutathassuk, milyen vállalkozások működnek a környéken, akiknek fontos a fenntarthatóság. Manapság már nem elég a szép terasz csodás kilátással. Az utazóknak szerintem egyre fontosabb, hogy egy adott szolgáltató környezettudatosan végezze a munkáját.”

Pálfai Domokos, az OOOffice Coworking megálmodója szerint az A2 méretű, 10.000 példányban terjesztett kiadvány több egy térképnél. “A Sásdi Laura által megrajzolt és megálmodott világ egy fenntarthatósági iránytű is egyben, ami az utazót segíti, hogy vásárlásával véleményének is hangot adjon.”

Hol szerezhetitek be a térképet?

Minden, a térképen szereplő ponton beszerezhetitek a térképet, a Mahart hajókon a dunakanyari jegyhez is kérhetitek, de lecsaphattok rá többek között a Szimpla Kertben és az Élesztőházban is.

KanyarGO térkép fenntartható Dunakanyar
FOTÓ: KANYARGO

Bővebben az egymeder csoport és a DunakanyarGO munkájáról

Az egymeder csoport összegyűjti, összeköti azokat a törekvéseket, amelyek a  Dunakanyar lakói számára fenntartható, emberközpontú, nyitott és modern kulturális térséget alakítanak. Ezek a vállalkozások minden korosztály számára kikapcsolódást és feltöltődést biztosítanak – egy progresszív gazdasági fejlődés fenntartása mellett. A DunakanyarGO turisztikai portál 6 éve foglalkozik a régió kommunikációjával és saját kiadványaik mellett online tartalmakkal segítik megismertetni a Dunakanyar valódi értékeit az odalátogatókkal.

Az egymeder csoport alapítói a Duna folyását követve:

  • Szőnyi Tábor – Zebegény
  • Tandem – Nagymaros
  • Piknik Manufaktúra – Nagymaros
  • OOOffice Workation and Co-Working – Nagymaros
  • Kertünk Bár és Kilátó – Vác
  • DunakanyarGO turisztikai portál- Kismaros
  • URBANUM – Budapest
  • Dunakanyarkult egyesület – Verőce

További információkért kövessétek a Dunakanyargo illetve az egymeder csoport oldalait!

Ha pedig szeretnétek ehhez hasonló zöld tippeket, híreket kapni, csatlakozzatok zárt Facebook csoportunkhoz, a Bolygóbarátok Társaságához, és iratkozzatok fel hírlevelünkre!

Írd meg a véleményed