Mutáns bringán robogó biozöldségek és városi gerillakertészek: Interjú a Cargonomiával

  • 3 perc

Egy meglehetősen sokoldalú közösségi vállalkozás, melyről térképünkön is olvashattok pár szót. Itt az ideje, hogy részletesen is megismerjük őket és városzöldítő tevékenységeiket!

A Cargonomia a Cyclonomia, a Zsámboki Biokert és a Kantaa szervezetek együttműködéséből létrejött nyitott kollektíva. Rengeteget tesznek azért, hogy a fővárosban is helyet kapjanak környezetbarát és társadalmilag felelős tevékenységek.

Grafika: Nosek Mimma
Szöveg: Domján Julcsi
Az interjú a koronavírus járvány első hulláma készült, és az akkor aktuális információkat tartalmazza.

Számtalan érdemes tevékenységük között szerepel, hogy a a Zsámboki Biokert felelős gazdaság friss szezonális biotermékeinek átadópontjául szolgálnak helyi termelésű élelmiszerekhez juttatva a városlakókat, a városi fenntartható mobilitás megteremtése érdekében Közösségi Teherbicikli megosztó rendszert tartanak fenn, és városi zöld terek kialakításán is dolgoznak Budapest több pontján. Tevékenységükkel pedig megteremtettek egy nyitott közösségi vállalkozást. Ennek keretein belül olyan közösségi eseményeknek is helyeket adnak, melyeknek például a fenntarthatóság, közösségi étkezés vagy a nemnövekedés a témái.

Lázányi Orsit kérdeztük, hogy a jelenlegi helyzet milyen hatással van rájuk és hogyan tudnak most tevékenykedni.

A Zsámboki Biokert zöldségdoboz átadása jelenleg is aktív?

Igen, a Cargonomia zöldségátadópontként a Zsámboki Biokert zöldségdobozainak most is az átvevőhelye. Sőt, a kiszállításban is segítünk teherbringás futár-partnerek segítségével, abban az esetben, ha valaki házhoz kérné azokat, hogy minél környezetbarátabb módon érjenek célba a dobozok.
A zöldségdoboz rendelés egyébként megsokszorozódott – más vásárlóközösségekhez hasonlóan – így a Cargonomiában is az eddigi rendelések két-háromszorosát kell átadni. Úgy tűnik, hogy nagyon megnőtt az igény a helyi termelésű, egészséges és biztonságos élelmiszerek iránt. Na meg persze otthonaikba zárkózva bizonyára többen is főznek most!

Kép: Zsámboki Biokert

A biokert dolgozói, a futárok és az önkénteseink, akik az átadást végzik, maszkkal, kesztyűvel vannak felszerelve. Az átadás pedig a közösségi terünk előtt lévő udvarra költözött, hogy ne egy zárt térben kelljen ezt megtenni, így a két méter távolságot is biztonságosabban lehet tartani.

Az önkéntesek és futárok mellett a Zsámboki Biokert dolgozóinak is nagyon hálásak vagyunk, hogy ebben az időszakban még nagyobb erővel dolgoznak azon, hogy mindenkinek friss, helyi termelésű biozöldség kerülhessen az asztalára!

Zöldségdobozokat rendelni itt tudtok, amelyeknek csütörtökön van az átadásuk.

Biztonságos zöldségátadás
Fotó: Zsámboki Biokert

A teherbringáitok, ha jól sejtem, most még inkább népszerűek. Kik veszik igénybe?

A Közösségi Teherbringa projektünk keretében elérhetővé tett teherbringákat most elsősorban nem magánszemélyek keresik, hanem más, például szintén zöldségdoboz-kiszállítással foglalkozó partnereink. Többek között a Szatyorboltnak is szüksége volt extra teherbringára a kiszállítások véghezviteléhez és nagy örömünkre szolgál, hogy az újdonsült Gólya Futár csapatát is ki tudjuk segíteni teherbringáinkkal és utánfutóinkkal.

A kerékpározás egyébként a járvány idején egy kifejezetten biztonságos közlekedési forma. Ezért ha bárkinek szüksége lenne egyre a nagybevásárláshoz, vagy feltétlenül most szeretné intézni a költözést (ami azért nem biztos, hogy a legjobb ötlet), akkor keresse a KözteherBringa.hu-t!

Teherbringa
Így néz ki egy teherbicikli: a mi Dávidunk is egy ilyen járgánnyal fuvaroz

A zöldségdobozokon és a teherbringákon kívül jelenleg még mivel foglalkoztok?

A Cargonomia egy másik tevékenysége a városi élelmiszertermesztés és városi zöld terek kialakítása, a városi élelmiszertermelés lehetőségeinek feltárása kapcsán. Amennyire ebben a helyzetben lehet, szerencsénk van, mivel kertészkedni – a megfelelő elővigyázatossági protokollok betartásával – lehet. Sőt, mi úgy gondoljuk, hogy a helyi termelésű élelmiszerek, és azoknak az élelmiszerbiztonságban betöltött szerepe felértékelődött a járvány alatt. Reméljük, ez később is így lesz.

Jelenleg két kerttel foglalkozunk: az egyik a zuglói erdőkert, ahol úgynevezett dombos ágyást készítettünk a már elültetett gyümölcsfák mellé. A dombos ágyás a permakultúra bevett ‘eszköze’, ami hosszú távon egy nagyon reziliens, tápanyagokban gazdag és jó vízháztartással rendelkező termőfelületet eredményez. A vízmegkötésért az ágyás belsejébe épített nagyobb, már-már korhadó farönkök felelősek, a tápanyagot pedig komposzt biztosítja. A permakultúra elveinek megfelelően az alapanyagokat újrahasznosítottuk. 

Dombos ágyás, újrahasznosított alapanyagokból
Fotó: Cargonomia

A másik kert a Sas-hegyen lévő közösségi kert. Itt még március elején, a járványhelyzet súlyossá válása előtt sikerült tartani egy kertbejárást a Magyar Permakultúra Egyesülettel együttműködésben, ahol Baji Béla és Szilágyi Alfréd adott ötleteket és tippeket a közel 60 látogatónak!

Kertbejárás a közösségi kertben
Fotó: Cargonomia

A kert közösségi részét azonban most el kellett engednünk, hogy a csoportos találkozók számát csökkentsük. Így csak néhányan tudunk kijárni, hogy a legfontosabb munkálatok meglegyenek. Itt is készítettünk dombos ágyást a fent leírtaknak megfelelően, és előkészítettük a talajt a tavaszi ültetésre, trágyázással és mulcsolással. 

Gerillakertészek a Sas-hegyen
Fotó: Cargonomia

Bennetek hogyan csapódott le ez az időszak?

Összességében ez az időszak most lehetőséget ad reflektálni arra, hogy mennyire komplex és összetett világot is sikerült kialakítani ebben az úgynevezett modern világban. Most – sajnos – láthatóvá válik, hogy az általunk propagált tevékenységek: a helyi termelésű, bio-élelmiszer, aminek a termelése nem a világ másik felén gyártott kemikáliáktól függ; illetve a helyi gyártású közlekedési és szállítási eszközök, a teherbringák (amik előállításához és használatához helyben van meg a tudás és az erőforrás, nem pedig a globális erő- és hatalmi viszonyoktól függ, hogy lesz-e hozzá például akkumulátor) – miért olyannyira fontosak. Persze nem örülünk, hogy egy ilyen helyzet kell ahhoz, hogy ez egyértelművé váljon. De a mi oldalunkról nézve ez meg is erősít bennünket abban, hogy a lehetőségekhez mérten tovább folytassuk munkánkat!

Köszönjük az interjút és a képeket Lazányi Orsinak!

Kövessétek a Cargonomiát a Facebook oldalukon!

Ha szeretnétek ehhez hasonló zöld tippeket, híreket kapni, kövessetek minket Instagramon, csatlakozzatok zárt Facebook csoportunkhoz, a Bolygóbarátok Társaságához és iratkozzatok fel hírlevelünkre!


Vélemények

Csap Inox

2021.07.05.

csodálatos és fantasztikus bloghoz. Nagyon kívánnak köszönöm, hogy felajánlotta nekünk sokkal jobb információkat.

Írd meg a véleményed