Photo credit: Dương Nhân / Pexels

Így segítheted a menhelyeket télen

  • 2 perc

A téli időszak különösen nagy kihívás az amúgy is nehéz sorsú menhelyi állatok számára, ilyenkor ugyanis még kiszolgáltatottabb helyzetben vannak a hideg időjárás és a fagyok miatt. Ezért ebben az időszakban a szokásosnál is többet számít a segítségünk! Talán nem is gondolnánk, de egy alapos nagytakarítással rengeteg olyan feleslegessé vált tárgyat találhatunk otthon, aminek a menhelyi dolgozók és lakók is nagyon örülnének. Nekünk nem kerül semmibe a szelektálás, a menhelyeknek azonban hatalmas segítség lehet a mindennapi küzdelemben és új lakók befogadásában. A nélkülözhetetlen adományokhoz való hozzájutás életeket menthet, ezért könnyítsük meg a menhelyek munkáját egy kicsit: kérdezzük meg, mire van leginkább szükségük és járjunk nyitott szemmel otthonunkban.

A kutya- és cicaeledeleken, illetve játékokon kívül például a lepedők, takarók és törülközők adományozása jelentheti a legnagyobb segítséget a menhelyek számára, ugyanis ezek a leggyorsabban fogyó tárgyak (Fontos: a tolltöltetű paplanokat, párnákat sehol sem tudják használni). Főleg a hideg időszakban van szükség rájuk, de az állatok szállításakor és műtétekkor is szükségesek. Természetesen tisztán adjuk oda ezeket, és gondoljunk arra, hogy a lehető legjobb helyre kerültek a számunkra már nem elég bolyhos törölközők. Emellett nagy segítséget jelenthet a fertőtlenítők és tisztítószerek (például mosó- és mosogatószerek) adományozása is, hiszen ez minden háztartásban megtalálható akkor is, ha éppen nincs házi kedvencünk. A legfontosabb, hogy minden esetben egyeztessünk előre a kiválasztott menhellyel, hogy a lehető leghasznosabb és legszükségesebb tárgyakat adományozhassuk az állatoknak!

Fotó: Markus Winkler / Unsplash

És persze ne feledkezzünk meg az önkénteskedés és ideiglenes befogadás lehetőségéről sem! Az önkéntesek feladatai igen sokrétűek, sokan nem is gondolnák, hogy mennyi mindenben tudnak a menhelyek, és ezáltal az ott élő állatok segítségére lenni. Ráadásul nemcsak a gyepis kedvenceknek okozhatsz hatalmas örömet a sétáltatással, hanem számodra is szuper kikapcsolódás lehet! Az ideiglenes befogadók pedig különösen nagy segítséget jelentenek az olyan szervezeteknek, akik nem rendelkeznek telephellyel. Minél többen válnak ugyanis ideiglenes befogadóvá, a menhelyek annál több bajba jutott állaton tudnak segíteni. Az ideiglenes befogadás akkor is jó ötlet lehet, ha örökbefogadáson gondolkozol, de még nem érzed magad teljesen felkészültnek és előbb kipróbálnád a “gazdilétet”.

Nincs anyagi lehetőséged a támogatásra és a szabadidődből sem tudsz ajándékozni a menhelyen élőknek? Akkor se csüggedj! Sokszor az online térben lehet a legnagyobb hatást elérni, és még a legapróbb tett is sokat számít! Oszd meg rendszeresen a gazdikereső hirdetéseket és posztokat, hívd fel ismerőseid figyelmét a menhelyekre és mentvényeikre, és akár fogjatok össze közösen egy szervezetért! Végezetül ne feledd, mindenki tud segíteni valamiben, ha akar! Ráadásul itt a hála és a köszönet soha nem marad el!

Ha többet akarsz megtudni arról, hogyan segíthetsz a menhelyi kutyusokon és cicusokon, kattints a teljes cikkért a Kollektív Magazin oldalára! Ha pedig szeretnél több menhelyet megismerni (és esetleg támogatni), itt találhatsz tőlünk egy összefoglalót!

Írd meg a véleményed