Így dolgozz hatékonyan otthonról

  • 2 perc

Akármilyen jó érzés is egy borongós reggelen eljátszani a gondolattal, hogy a párnák közé kucorodva, pizsamában, laptoppal az ölünkben, otthonról lássuk a napi feladatainkat, most, hogy a koronavírus-járvány megfékezése érdekében kötelező jelleggel maradunk otthon, kiderült, hogy a home office mégsem olyan könnyű műfaj. Julcsi mesél arról, ő hogy birkózik meg az új helyzettel.

Szöveg: Domján Julcsi
Grafika: Nosek Mimma
Frissítve: 2021. október 17.

Az én munkahelyem nekünk már akkor erősen javasolta, hogy otthonról dolgozzunk, mikor a betiltották 100 fő feletti rendezvények megtartását. Projektmenedzseri pozíciót töltök be egy szolgáltatóipari cégnél, így eddig is volt már alkalmam home office-ban dolgozni. Ezzel a lehetőséggel eddig csak akkor éltem, ha napközbeni, elhalaszthatatlan tennivalóm volt, de olyankor sokszor megfordult a fejemben, hogy milyen klassz lenne, ha többet dolgozhatnék otthonról.

Aztán, mikor elkezdődött a valós, folyamatos otthoni munkavégzés, és rájöttem, hogy nincs elhalaszthatatlan tennivaló, amit el kell intéznem munka közben, sőt nemcsak én dolgozom otthonról, hanem minden más kollégám is, akkor bizony nem ment az a megszokott home office, amit ezelőtt körülbelül havi egyszer beiktattam az életembe.

Otthoni munkavégzés hatékonya
Fotó: Nick Morrison // Unsplash

Biztosan te is tapasztalod, hogy elképesztően nagy fókusz kell ahhoz, hogy proaktívan teljen otthon egy munkanapod. Ha pedig ezt nem jól kezeled, akkor teljesen felborulhat az eddig megszokott rendszered, és akár még magad ellen is fordíthatod a helyzetet. 
Így abban az esetben, hogyha alapvetően te is a 9-17 óráig tartó munkaidőt követed, saját tapasztalat alapján a következőket javaslom neked:

  • Kelj fel ugyanabban az időben, mint amikor általában a hétköznapokon szoktál! De most azt az időt, amit készülődésre, utazásra szánnál, töltsd azzal, hogy megtervezed a napod. Ebbe belefér egy kis meditáció is, hogy ráhangolódj a napra.
  • Legyen minden napra to do list-ed! Tűzz ki apró célokat, melyek elérésével motiválod magad.
  • Semmiképp se pizsamában dolgozz! Az agyad teljesítőképességére hathatsz azzal, ha nem a legkényelmesebb ruhádban ülsz a számítógép elé.
  • Hogyha el tudsz különíteni egy saját helyet a lakásodban, legyen szó akár csak az íróasztalodról, mindenképp ott dolgozz! Ezen a saját helyen pedig mindenképp tarts rendet.
  • Tarts szüneteket a munkád közben! Most különösen megérdemled, hogy a kávéd ne a laptopod előtt idd meg. 
  • Tartsd magadban és a körülötted lévőkben is a lelket! 
  • Keress olyan tevékenységet munka mellett, amivel 100%-ban ki tudsz kapcsolódni! Most különösen fontos, hogyan telik a szabadidőd.

Nekem ezek beváltak, de mivel mások vagyunk, sajnos nincs erre egy kézzelfogható recept.

Összességében pedig, ha nehéz is, próbálj a pozitívumokra fókuszálni és arra, hogy ez csak a jelenlegi állapot. Próbálj építkezni abból, amit kaptál a helyzettől, még ha igazságtalannak is tűnik. Fogadd el, simulj bele, és próbáld meglátni, miben tudsz fejlődni a jelenlegi helyzet hatására.
Azt pedig talán mondanunk sem kell, hogy az már magában is mázli, hogyha otthonról dolgozhatsz – az ugyanis azt jelenti, hogy a járvány okozta válság ellenére van munkád.

Ha neked is vannak tippjeid, amik segítenek az otthonról való dolgozásban, oszd meg velünk kommentben! 

Ha pedig szeretnétek ehhez hasonló, a környezettudatos életmóddal kapcsolatos tippeket olvasni, kövessetek minket Instagramon, vagy csatlakozzatok zárt Facebook-csoportunkhoz, és iratkozzatok fel hírlevelünkre:

Írd meg a véleményed