Túl a bambuszfogkefén és fogtablettán: a fenntartható fogápolás praktikái

  • 8 perc

A bambusz, fa, újrahasznosított vagy elektromos fogkefe a legjobb? Tényleg baj, ha fluoridot tartalmaz egy fogkrém? Mégis mi fán terem a fogtabletta vagy a fogolaj ? Egyáltalán, hogyan védhetjük a környezetet úgy, hogy az erőfeszítéseink ne menjenek az egészségünk rovására?

Komplex kérdések ezek a fenntartható fogápolással kapcsolatban, így a megválaszolásukhoz szakértőkhöz fordultunk: a Semmelweis Egyetemen nemrég alakult, a környezettudatos és fenntartható fogászatért dolgozó munkacsoportját kérdeztük, és a munkacsoport három oszlops tagja, Dr. Demeter Tamás és Dr. Vass Andrea Fanni klinikai szakorvosok, illetve Mester Emese klinikai fogászati higiénikus és környezetmérnök válaszoltak megannyi kérdésünkre – egy cikk formájában.

Kiemelt kép: Karolina Grabowska / Pexels

Megelőzés mindenek előtt!

Az egészségügyi, és azon belül a fogászati beavatkozások jelentős ökológiai lábnyommal járnak. Gondoljunk csak a számtalan, a kezelések során nagy mennyiségben használt, egyszerhasználatos eszközökre, anyagokra (műtősruhák, köpenyek, nyálkendők, védősapkák, gumikesztyűk, nyálszívóvégek, öblítőpoharak, műszertálcák, stb.), melyekből óriási mennyiségű egészségügyi veszélyes hulladék keletkezik. Emellett ezeknek a javaknak a távoli kontinenseken történő legyártása, szállítása, beszerzése sem csekély környezetterheléssel jár. De eszünkbe juthat a praxis működtetése során felhasznált rengeteg energia, illetve a pácienseknek a kezelésre, valamint a kezelő személyzetnek a munkába járásával járó utazáshoz kötött kibocsátások. Utóbbiakról a közelmúlt tudományos kutatásai alapján bebizonyosodott, hogy a legjelentősebb alkotói a fogászat karbonlábnyomának!

A sort természetesen folytathatnánk, és a Semmelweis SusDent csapata aktívan kutat is ebben a témában.

Azt azonban nem nehéz belátni, hogy mind az egészségünk, mind pedig a környezetünk érdekében akkor cselekszünk a legtudatosabban, ha elsajátítjuk a tökéletes otthoni fogápolás alapjait.

Erre tökéletes megoldást nyújtanak a kereskedelemben már nagy választékban elérhető, és általunk is vizsgálni tervezett környezetbarát szájhigiénés eszközök.

Alakítsunk ki magunkban fogorvosunk vagy dentálhigiénikusunk segítségével prevenciós szemléletet! A megfelelő technikával végzett otthoni tisztítással, illetve rendszeres, félévenkénti fogorvosi ellenőrzéssel a fogszuvasodást és annak következményes betegségeit, illetve a fogágybetegségek számos típusát is hatékonyan megelőzhetjük! Így elébe mehetünk azoknak a fogászati beavatkozásoknak, amelyek  a fog- és ínybetegségek kezelésére szolgálnak. Ezzel nemcsak a bolygónkat védjük a hanyagságunk miatt „feleslegesen” elvégzett kezelésektől, hanem saját magunkat is megmenekítjük az ezzel járó kellemetlenségekről – amelyekről biztosan mindenkinek van legalább egy rémtörténete…

Fotó: Lesly Juarez / Unsplash

Tudatos szájápolás-kisokos

A bambuszfogkefe ikonikus környezettudatos darabbá vált az évek során, azonban a szájápolásnál ennél sokkal többről szól. A megfelelő eszközök megválasztásával egyidejűleg törődhetsz fogaid egészségével és bolygónk épségével. Ráadásul ez a szemléletmód a mindennapi szájápolási rutinodból garantáltan élményt varázsol!
Hallottál már a fogtablettáról, a fogpasztáról, a fogporról, a fogszappanról, a fogolajról és a szájhabról? Ugye hogy ezek hallatán máris izgalmasabbnak tűnik a fogmosás?

Azt azonban fontos mindig szem előtt tartani, hogy a környezettudatosság soha ne menjen az egészség rovására. Íme néhány fontos tudnivaló, ami segítségedre lehet a választásban, hogy aztán egyidejűleg törődhess magaddal és a Földdel egyaránt.

Fenntartható fogkefekalauz

Sajnos a hagyományos, műanyag fogkeféket nem lehet újrahasznosítani, így ez az egyik olyan eszköz, amit sokan lecserélnek környezetbarát alternatívára zöldülő utuk kezdetén. De vajon melyik a legjobb ezek közül?

Muszáj kicsit spoilereznünk: jelen cikkben nem egy konkrét fogkefetípus fog kijönni győztesként, hiszen ahogy a többi fenntarthatósági kérdés, ez sem fekete vagy fehér, nincs egyértelműen jó vagy rossz megoldás. A végső választás rád van bízva. Ha sikeresen átment a leírtak üzenete, akkor hidd el, mindenképp jól fogsz dönteni! 

Elektromos fogkefe

Egészségügyi előnye: a pótfejek sörtéi szabvány tulajdonságokkal rendelkeznek, lepedékplakk- eltávolító hatékonysága klinikailag bizonyított

Egészségügyi hátránya: a mindennapi manuális fogmosás remekül karbantartja motorikus képességünket, ezért kár lenne ezt veszni hagyni!

Környezetvédelmi előnye: csak egy pótfej méretű hulladék keletkezik, ami jóval kisebb, mint egy hagyományos műanyag, manuális fogkefe esetében. Már léteznek biológiailag lebomló vagy újrahasznosítható műanyagból, sőt bambuszból készült készült pótfejek is, például a LiveCoco, TruthBrush és PearlBar kínálatában.

Környezetvédelmi hátránya: az elektromos fogkefe ökológiai lábnyoma a legjelentősebb és klímaváltozási potenciálja 11-szer nagyobb, mint a bambusz fogkefének. (A dublini Trinity College és a University College London Eastman fogászati intézetének kutatási eredménye szerint.)

Következtetés: az elektromos fogkefe mind a gyártása, mind a hulladékká válása során óriási környezetterhelést okoz. Tehát, ha fogkefevásárlás előtt állsz, fontold meg alaposan a beruházást. 
Abban az esetben pedig, ha már megtalálható a fürdőszobád polcán egy jól működő elektromos fogkefe, és nem mellesleg megfelelően is használod, akkor semmiképp ne hajítsd a “szemetesbe”, hanem használd minél tovább, amíg csak működik. Ha pedig végleg elromlik, elektronikai veszélyes hulladéknak minősül, így ennek megfelelően külön gyűjtendő és az erre szolgáló helyeken leadandó.

elektromos fogkefe bambusz
Az organicallyepic kínálatában már bambusz borítású elektromos fogkefe is kapható

Bambuszfogkefe

Egészségügyi előnye: a bambusz a „bamboo kun” nevű anyagnak köszönhetően antibakteriális tulajdonsággal rendelkezik a China Industrial Testing Center-ben végzett antibakteriális teszt szerint.

Egészségügyi hátránya: a bambuszfogkefe általában ritka sörtezettségű, lepedékeltávolító hatékonysága még kevésbé vizsgált és bizonyított.

Környezetvédelmi előnye: nyele szerves, lebomló anyagból készül.

Környezetvédelmi hátránya: A bambusz nagy vízigényű növény, hazánkba messziről érkezik, az intenzív bambusztermesztés pedig csökkenti a biodiverzitást

Következtetés: Válassz minél sűrűbb és puhább sörtéjű változatot! Vásárolj olyan bambusz fogkefét, amely FSC minősítéssel ellátott, ami azt garantálja, hogy a bambusznyél olyan erdőgazdálkodásból származik, ahol nagy figyelmet fordítanak az ökológiai sokféleség fenntartására. A ZeroHero kínálatában biztosan találsz ilyet! Fontos, hogy a bambuszfogkeféd nyele tollszár fogásban is kényelmes legyen. Ebből a szempontból jó választás például a Hydrophil. Ha lefűrészeled a fejét, vagy kiszedegeted a sörtéket, a fogkefe nyelét komposztálhatos is a használat végén!

Fotó: Karolina Grabowska / PExels

Fa fogkefe, természetes sörtével

Egészségügyi előnye: nem tudunk róla.

Egészségügyi hátránya: a sörték puhasága nem egyenletes, és keménységük miatt dörzsölő hatásúak, nem rendelkeznek szabvány tulajdonságokkal. Az üreges sörteszálak lehetővé teszik a mikroorganizmusok bejutását és megtelepedését, aminek elkerülésére ecetezést szoktak javasolni.

Környezetvédelmi előnye: teljes mértékben ökologikus, hulladékmentes.

Környezetvédelmi hátránya: az állatszőr-sörte miatt nem vegán (ez főleg etikai hátrány).

+1 tipp:

Ha ezek közül egyik sem válik be, vagy nem szereted a bambusz vagy fa érzését a szádban, jó alternatíva lehet egy újrahasznosított műanyagból készült fogkefe, mint például a Jordan, mely újrahasznosított papír csomagolásban kapható.

Bolygóbarát fogkrém-körkép

Jó esetben legalább napi kétszer mosol fogat egész életed során, ami évente 730 alkalmat jelent. Ezért az sem mindegy, milyen fogkrémet választasz, hiszen a szájnyálkahártyán keresztül a fogkrémben megtalálható anyagok rendszeresen felszívódnak a szervezetbe, illetve a különböző fogpaszták csomagolásukban, újrahasznosíthatóságukban is eltérnek.

Fogkrém választásakor kövesd az alábbi csekklistát:

1. Adalékok

Az alábbi összetevőket javasolt kerülni: Sodium Saccharin, Sodium Lauryl Sulfate, Triklozán. Jó választás lehet: a Georganics, Splat, Ecodenta, Napvirág, Hydrophil.

2. Fluorid

Ha teheted, az esti fogmosások alkalmával használj fluoridos fogápolót. Hogy a tévhitekkel ellentétben ez miért fontos, azt máris kifejtjük! Példák: Hydrophil, Splat, Ecodenta

3. Csomagolás

Válassz olyan fogápolót, aminek minimális a csomagolása, és az is újrahasznosított, vagy újrahasznosítható. (Lush, Napvirág, Georganics, Hydrophil, Humble). Nagyon jó választás az üvegtégelyben árusított fogkrém is, amelynek tégelye visszaváltható, így hulladék nem keletkezik! (Napvirág)

4. Adagolás

Itt is fontos a pazarlás elkerülése: ha mindig csak borsónyi adag fogkrémet használsz, azzal tudatosan csökkentheted a fogyasztásodat, ezáltal pedig a hulladékképzést. A tubusos fogkrémek egy környezetbarát alternatívája fogtabletta, ami segít abban, hogy mindig csak a megfelelő mennyiséget használd a fogmosások alkalmával. (Lush, Georganics, Hydrophil)

Nagyon fontos, hogy egyáltalán nem gond, ha nem teljesíted az összeset a felsoroltak közül! Ha nem érzed komfortosnak a fogmosást például a fogtablettákkal, akkor se csüggedj. Nyugodtan válassz a hagyományos fogkrémhez hasonló alternatívát. Jó döntés lehet a Splat, Oralpeace, Ecodenta vagy The Humble . Ezek a márkák működésük során is sokat tesznek a környezetünk védelme érdekében, valamint társadalmi szerepvállalásuk is figyelemreméltó.

https://www.instagram.com/p/CC5jSDIF2zd/?utm_source=ig_embed

Tuti tippek a kiegészítő szájápolási termékekre

Szájvíz

A legtutibb megoldás a Georganics szájvíztablettája vagy a Lush szilárd szájfrissítője, mivel ezzel pénzt spórolsz, kevesebb hulladékot termelsz, és a szervezetedbe is kevesebb károsanyagot juttatsz.

Fogselyem

A leghigiénikusabb és egyben jó környezetbarát alternatíva az üvegtárolós és utántölthető, lebombó (nejlonmentes) fogselyem, mint amilyen a Georganics is. Ne felejtsd el az újrahasznosított papírcsomagolásukat sem szelektíven gyűjteni!.
Tanács: minden nap kell fogselymezni, amit javasolt az esti fogmosás utánra időzíteni, de a lényeg, hogy egy nap egyszer mindenképpen selymezz a megfelelő technikával. Meglátod, felüdülés lesz!

https://www.instagram.com/p/CM1yamVLTJN/?utm_source=ig_embed

Fogköztisztító kefe

Ha még nem hallottál róla, tudd, hogy van ilyen is, és szerencsére van környezetbarát, bambusz nyéllel rendelkező alternatívája, például a Hydrophil kínálatában.
Tanács: Fogköztisztítóból csak a megfelelő méretet használd, mert a túl kicsi és a túl nagy változattal is kárt tudsz okozni az ínyedben. A helyes méret megállapításában a dentálhigiénikusod lehet a segítségedre egy speciális mérőműszerrel.

Fogolaj

Az igazi szájápolási wellness! Egy rituálénak is hívhatjuk, amelyre egy kis időt kell rászánni. Legjobb gyógynövényekben gazdag, kellemes ízűt választani. (Hydrophil)
Tanács: A profi olajhúzók akár 20 percig is öblögetnek. Kezdőként elegendő csak néhány percet szánni rá, aztán fokozatosan egyre növelni az időt. 

Az idő azért fontos tényező, mert szükség van arra, hogy az olaj a minden kis zeg-zugba eljusson és ott kifejtse antibakteriális hatását.

Fogmosópohár

Végezetül egy nagyon fontos dolgot még meg kell említeni: a fogmosópohár nem egy retro kiegészítője a fürdőszobának, és nem csak arra van, hogy abban tárold a fogkefédet, ugyanis óriási szerepet játszik a vízpazarlás elleni küzdelemben. 
Olvasd végig korábbi cikkünket a vízről, és mindjárt új megvilágítást kap a fogomosópoharad. Ha nem használsz poharat az öblögetéshez, akkor se felejtsd el fogmosás közben elzárni a csapot!

Törődj magaddal és törődj a bolygóval! Nincs is ennél kézenfekvőbb lehetőség, mint a mindennapi szájápolás. 

Fotó: Angelo Abear / Unsplash

Mi a helyzet a fluoriddal?

Számos tévhit kering a köztudatban a fluoriddal kapcsolatban, ezért szeretnénk tiszta vizet önteni a (fogmosó)pohárba. Az emberi szervezetben természetesen is megtalálhatóak fluorid-vegyületek: a csontok és fogak szervetlen alapállományát alkotó hidroxiapatit-kristály fluorid jelenlétében mechanikailag és kémiailag ellenállóbb fluorapatittá alakul.

Tudományosan bizonyított, hogy szükségünk van bizonyos mennyiségű fluoridra, mert hiányában a keményszöveteink törékennyé válnak. Az viszont nem mindegy, hogy milyen formában és dózisban visszük be. Az emésztőrendszeren keresztül felszívódó fluorid az egész szervezetre hat, ilyen forrás az ivóvíz, a só és a tengeri halak, de számos növény tartalmaz magas koncentrációban fluoridot.

Azonban fontos kiemelni, hogy kiegyensúlyozott táplálkozás mellett nem áll fenn a fluorid-túladagolás veszélye. A szisztémás fluorózis tünetei –hányinger, hányás, fejfájás, stb. – ugyanis felnőtteknél csak napi 3-5 mg/testsúly kg fluorid fogyasztása esetén jelentkezik. A krónikus, vagyis hosszantartó, enyhe túladagolás a fogak szerkezeti elváltozását okozza. Ilyenkor opálos fehér foltok, vagy sárgás-barna elszíneződések jelennek meg. Ezt dentális fluorózisnak nevezik, ám az ilyen jellegű túladagolásra a fogszövet csak a fejlődése során érzékeny, vagyis kb. 8 éves korig. Ezért kell odafigyelni, hogy a gyerekek ne (nagyon) nyeljék le a fogkrémet, illetve a szájvizeket számukra elérhetetlen helyen tároljuk.

Szerencsére nagy aggodalomra nincs ok, mert egy kisebb gyerkőcnek is legalább fél tubus fogkrémet kellene megennie együltő helyében, hogy az panaszokat okozzon, ráadásul a gyermekfogkrémek csak kisebb mennyiségben tartalmaznak fluoridokat.

De akkor miért is van fluorid a fogápolási szerekben? A fogkrémekben, szájvizekben lévő fluorid helyileg hatva ellenállóbbá teszi a fogzománcot a savas károsító hatásokkal és a fogszuvasodással szemben, ezen kívül gátolja a baktériumok anyagcseréjét és a fogakon történő megtapadásunkat. Ezért 2 éves kor felett ajánlott a korosztálynak megfelelő fluorid tartalmú fogkrém használata a fogaink megőrzése érdekében.

0-2 évFluoridmentes
2-6 év500 ppm
6-18 év1000-1500 ppm
18 év felett1500 ppm

A rágóval csak óvatosan!

A páciensek gyakran kérdezik, hogy jó-e a rágógumizás. És mint sok mindenre, itt is az a válasz, hogy mértékkel igen. A rágózásnak sok pozitív hatása van, egyrészt segíthet a stresszkezelésben, másrészt fokozza a nyáltermelést, ezáltal elősegíti a szájüreg öntisztulását, csökkenti a szájüregben maradó cukrok és savak károsító hatását. Plusz előny, hogy ha cukormentes rágót fogyasztunk (mi mást?!), az valószínűleg tartalmaz xilitet, ami egy természetes édesítőszer, és segíti az ásványianyagok beépülését a fogakba. 

De nézzük, miért nem jó, ha egész nap rágózunk. Rágóizmaink és az állkapocsízület funkciója a táplálkozás és beszéd kivitelezése, ezért ha folyamatosan használjuk, napi több órás rágózás mellett, az túlterhelést fog okozni. Ez állkapocsízületi problémák forrása lehet, és szájnyitási korlátozottságot, fájdalmat okozhat. Ezért itt is fontos a mértékletesség. És ha már rágógumizunk, próbáljunk olyan terméket választani, ami természetes, lebomló anyagból készül, hiszen a legtöbb rágógumi egy soha le nem bomló műanyag, amivel feleslegesen szennyezzük a környezetet – különösen azok, akik még el is dobálják.

Ha szeretnétek ehhez hasonló zöld tippeket, híreket kapni, kövessetek minket Instagramon, csatlakozzatok zárt Facebook csoportunkhoz, a Bolygóbarátok Társaságához és iratkozzatok fel hírlevelünkre!

Írd meg a véleményed