Főszerepben a természetes, légies, fenntartható frizura: a hullámos és göndör hajra szakosodott H’air Salonban jártunk

  • 6 perc

Térképünk elkészülte óta folyamatosan kutatjuk a fenntartható vállalkozásokat, amikről beszámolhatunk nektek, illetve amiket aztán ősszel debütáló online platformunkon is megjeleníthetünk. Nagyon örültünk, mikor minket talált meg egy abszolút tudatos szemléletű fodrászszalon, a H’air Salon, és meghívtak minket egy hajvágásra.

“Egyedülálló módon kifejezetten göndör és hullámos hajak kezelésére szakosodtunk. Hitvallásunk, hogy a hajat a maga természetes formájában szép megmutatni, és mindezt cruelty-free, 100%-ban vegán, parabén-, szulfát- és kőolajszármazék-mentes termékekkel tesszük,” állt a bemutatkozó e-mailben.

Eső(erdő)ből a dzsungelbe

Ha már májusban a self-care témakörével foglalkoztunk, Mimmával úgy éreztük, mi is megérdemlünk egy kis kényeztetést, így örömmel igent mondtunk a szalon meghívására. Egy esős péntek délutánon, egy hosszú forgatást követően estünk be a Hertelendy utcai fodrászatba. Floppy, a lelkes kutyus köszöntött minket először, de a csapat kétlábú tagjai is ugyanilyen kedvesek voltak: ha látni nem is láttuk, érezhető volt a maszkok alatt húzódó széles mosoly. A playlist és jó hangulat mellett gyakorlatilag már csak egy gintonic hiányzott ahhoz, hogy egy menő bárban érezhessük magunkat.

Floppy kutyus

Bár alkohollal természetesen nem, teával és vízzel rögtön megkínáltak, amíg megbeszéltük, melyikünk ül majd először a fodrászszékbe, és melyikünk beszélget majd az alapítókkal a szalonról. Az egyik alapító és hair stylist, Béla az én – éppen ázott, felpuffadt, spánielfülre hajazó – sörényemet szemelte ki magának mint izgalmas kihívást. Finoman megjegyezte, hogy olyan a hajam, mint amit szépen fazonra vágtak, csak aztán azt hagyták szépen lenőni. Közelebb nem is állhatott volna az igazsághoz: legutóbb augusztusban látott ollót és festéket a búrám, az elmúlt kilenc hónapban pedig bőven volt ideje felvenni a mostani háromszög, vagy inkább seprű formáját. Erős, dús, hullámosodásra képes hajam van, de gyakran meggyűlik a bajom a tömegével, így a cél az volt, hogy könnyed, légies, rétegesre vágott, hullámos frizurával távozzak.

„Rendben, rád bízom magam,” mondtam Bélának, ami azért nagy szó, mert aki ismer, tudja, hogy túlságosan kontrollmániás vagyok ahhoz, hogy gyakran dobálózzak ezzel a kifejezéssel. Nem hazudok, volt egy-két pillanat, mikor csevegés közben megrettentem, hogy esetleg túl gyorsan forgatja azt az ollót és a kelleténél többet vág a hajamból, így egy picit izgultam a végeredmény miatt, de nem volt mitől félnem. 

Több szempontból zöld szalon

Na de ne szaladjunk ennyire előre: miközben ellazultam a mosás és isteni fejmasszázs közben, fél füllel hallottam, ahogy Mimma ugyanazt kérdezi a többiektől, mint én Bélától: honnan jött a szalon ötlete, mi volt a koncepció?

Győrfi Béla volt az ötletadó, aki több mint 10 éves fodrászkarrierje során sok jót, de sok rosszat is tapasztalt, és úgy érezte, ideje volt egy olyan helyet alapítani, ahol nem kell kompromisszumokat kötnie, és a saját értékrendje szerint alakíthat ki minden részletet. Hisz a professzionalizmusban és a megfelelő vendéglátás fontosságában is. Életében gyermekkorától kezdve fontos szerepet játszott a természet szeretete és tisztelete. “Talán még a Buci Maci magazin hatására indult el bennem ez,” mesélte nevetve. 

Alapítótársával, Renivel együtt, egy családias, jó hangulatú, minél fenntarthatóbb szalon alapítását tűzték ki célul. Hozzájuk csatlakozott aztán két további hair stylist, Brigi és Márk.

Nem titkolt szándéka volt a csapatnak a dzsungel-érzet létrehozása: számtalan növény található az üzletben, melyek közül többet a vendégektől kaptak ajándékba. Jónéhány “kaspó” ismerős lehet a polcokról ugyanis, több termék flakonja is újra lett hasznosítva, mint növénytartó. Kifejezetten jól jön az ültetéshez, hogy a termékek közül több élelmiszeripari, lélegző műanyagba van csomagolva, ami így felbontás nélkül könnyen megillatolható, kiürülve pedig cserépként kelhet új életre.

Fodrászatként egyik hatalmas környezeti felelősségük az, milyen – később a vizekbe kerülő – alapanyagokkal dolgoznak, és mennyi hulladékot termelnek általuk. Ezzel kezdte a zöldülést a H’air csapata is: az olasz Davines márka termékeit használják, mely kizárólag állatkísérlet-mentes, túlnyomórészt vegán és természetes alapanyagú, parabén-, szulfát- és kőolajszármazék-mentes termékeket készít. A családi cég régóta elkötelezett híve a fenntartható hajápolásnak.

Minden termék 85% feletti természetes alapanyag-tartalommal rendelkezik, és egy-két méhpempőt tartalmazó terméken kívül mind vegán is. Még a keratint és hialuronsavat tartalmazó termékek is növényi alapanyagokat tartalmaznak, mint például rizs- vagy quinoafehérje. Sok kivonat a márka saját biokertészetében nevelt növényekből származik. Létezik egy olyan, savas bázisú hajszínező is, mely 95%-ban természetes alapanyagokat tartalmaz. Ezáltal gyorsabban is kopik, de például melír átszínezésére, vagy bátortalan, első festetőknek szuper választás lehet. 

A legtöbb termék az egyre népszerűbb Curly Girl Method mozgalom – a haj természetes göndörségét előhozó és ápoló rituálé – szigorú előírásainak is megfelel. A termékeket kizárólag megújuló energiaforrások használatával állítják elő, a széndioxid-kibocsátást pedig erdők telepítésével kompenzálja a Davines, így a termékek kiérdemelték a hivatalos ‘Zero Impact’ logót.

A kiürült flakonokat kimosás után külön gyűjtik a szalonban, amiket aztán visszaszállítanak a gyárba. A termékek csomagolása pedig FSC-minősített, újrahasznosítható papír, növényi festékkel nyomtatva. Egyéb szerethető törekvéseket is megfigyelhetünk: az egyik hajfesték-család különböző árnyalatainak dobozán például egy nyílt fótópályázat nyerteseinek fényképeit láthatjuk.

A csapat amire tud, figyel a szalon működtetése során is: LED-lámpák adják a világítást, illetve alapvetés a szelektív hulladékgyűjtés és környezetbarát tisztítószerek használata is. Igyekeznek csökkenteni a munka során keletkező hulladékok mennyiségét is, így egyszerhasználatos műanyag beterítők és gumikesztyűk helyett többször használatos alternatívát használnak, és a melírozás is szabadkezes módszerrel, fólia nélkül történik. Fésűk, ollók, hajszárítók tekintetében is próbálnak minél jobb minőségű termékekre beruházni, hogy azok aztán hosszú évekig kiszolgálják őket. 

A fodrászok a magánéletükben is tudatosak: többen is vegánok, csomagolásmentes boltba járnak vásárolni, és törekednek a hulladékok csökkentésére is, például textil zsebkendő vagy textil arclemosó korong használatával.

Mitől lehet egy frizura fenntartható?

“A haj egy élő organizmus, amit ha hatás ér, reagál. Ezért fontos, hogy a megfelelő módon kezeljük, amihez kiindulópont a tökéletes vágási technika, alap a legtermészetesebb formázók és festékek használata,” olvasható a szalon Facebook-oldalán.

A haj formázása a lehető legkíméletesebb módon történik, ami később, otthoni körülmények között is többször reprodukálható. Az alapot a már említett természetes alapanyagú termékek adják, de a kezelés is kulcsfontosságú.

A vágást, festést egy konzultáció előzi meg, mely során a fodrászok is megosztják a véleményüket, javaslatokat tesznek. Szeretnék elkerülni a haj megerőszakolását, felesleges hőkezelését és produktumok rápakolását, sokkal inkább annak természetes jellegét, saját szépségét szeretnék előhozni és kiemelni.

Nem létezik rossz haj, csak megfelelően kell azt kezelni.

„A haj természetes állapota leginkább akkor mutatkozik meg, mikor valaki megmártózik a Balatonban vagy a tengerben, és a napra fekve szárítja azt meg, anélkül, hogy a gravitáció vagy valamilyen hőkezelés állná a hullámok kialakulásának útját”, folytatta.

Nem véletlen az air szócska a H’air névben: erre a tengerpart formázta, laza, légies hajszerkezetre törekednek, amivel könnyedén játszhat a szél. De ezt nem taper ollóval, azaz ritkítással érik el, hanem a vágási technikával. Hallottam, ahogy Mimma ujjongott a hír hallatán, mert már nagyon régóta keresett olyan szakembert, aki ezzel a technikával tudná levágni a haját.

A közösen megálmodott frizura aztán hetekig, hónapokig olyan lesz, mint amikor elkészült, mert a fodrászok hasznos tanácsokkal látják el a vendégeket. “Leginkább azt tanácsoljuk, hogy ne fésülködjenek,” nevetett Brigi. (Béla nekem is ezt tanácsolta: így tényleg tovább megmaradnak a hullámos fürtök.) Így aztán nem is kell gyakran fodrászhoz járni, vagy minden reggel hajvasalóval roncsolni a hajat (és időközben rengeteg áramot használni).

Kellemes meglepetés a végeredmény

Mire befejeződött a beszélgetés és Mimma is a fodrászszékbe ült, én lassan elkészültem. Elsőre szokatlan volt a látvány: a lazán szárított fürtök vadul omlottak a vállamra, hiszen kimaradt a szokásos formázás, beszárítás, különböző termékekkel befújkálós, tipikus ‘szalonhatás’. Kicsit talán meg is ijedtem, hogy túl sokat vágtak a hajamból, de mikor hazaérve a tükörbe néztem, rájöttem, hogy nagyon jól tettem, hogy Béla kezeire bíztam magam. Jóval könnyebb, légiesebb lett a hajam, amit hajmosás közben bruttó két és fél perc alatt ki tudok fésülni, és elég nedves hajjal lefeküdnöm aludni ahhoz, hogy másnap könnyed loknikkal ébredjek – amit azóta is folyamatosan dicsér a környezetem.

Niki hajvágás előtt és után

Mimma ugyanennyire szereti a frizuráját, amit Márk alkotott neki: neki egyenesebb szálú a haja, de mindig vágyott természetes hullámokra. Márknak sikerült úgy vágnia a haját, hogy annak szerkezetén könnyítve hullámok keletkeztek.

H'air Salon természetes göndör haj
Mimma hajvágás előtt és után

Ha ti is frissülni, megújulni vágytok, esetleg hullámos, göndör hajatok van, vagy kipróbálnátok, természetesen hogy állna, szívből ajánljuk a H’air Salont.

Sőt: első látogatásotokkor 10% kedvezményt is kaptok, ha bemondjátok a GREENGUIDE10 jelszót!

További információkért keressétek fel Facebook és Instagram oldalukat!

Brigi, Márk, Reni, Béla és Floppy a szalon dzsungelében

Ha pedig szeretnél ehhez hasonló zöld tippeket, híreket kapni, csatlakozz zárt Facebook csoportunkhoz, a Bolygóbarátok Társaságához, és iratkozz fel hírlevelünkre!

Írd meg a véleményed