Egy fenntartható bisztró, ahol összeér a tudatos fogyasztás és a könnyed szórakozás: megnyílt a Sejribizli

  • 3 perc

Szöveg: Konkoly Niki
Fotók: Nosek Mimma

A Falk Miksa utca árnyas fái alatt, antikvitások kirakatai szomszédságában találjuk a Sejribizlit, a város legújabb, fenntartható szemlélettel, és rengeteg szeretettel megalkotott bisztróját.

Olyan, mintha régi barátaink balaton-felvidéki nyaralójába érkeznénk: a pulton a hétvégi szüret almái mosolyognak, a konyhából rozmaring illata árad, és minden tárgyról süt, hogy valamilyen kalandos története van.

Két család, egy közös álom

Sokat nem tévedünk: a különleges kis vendéglátóhely két család közös álmának összefonódásaként, szinte spontán jött létre.

Tarr Bori már néhány éve főzött barátoknak, ismerősöknek ínycsiklandó, szezonális étkeket, melyeket párja, Fábri István szállított ki e-cargo biciklijén, és éppen egy nagyobb konyhát kerestek, mikor szembejött a kiadó üzlethelyiség.

A Shamo bags tudatos tervezőjeként és fenntarthatóságról szóló cikkeiről, előadásairól és workshopjairól is ismert Mohácsi Nusi és férje, Kincses Bálint, anyukájával, Pavlov Annával karöltve pedig olyan bisztróról álmodtak, ahol a hulladékmentességet, és más környezettudatos praktikákat a gyakorlatban is alkalmazhatják, ezáltal a vendégeknek is pozitív példát mutatva.

A körforgásban tartani, amit csak lehet

A fenntarthatóságra való törekvés pedig már a felújításnál megkezdődött: az elektronikai és csatornázási munkálatokon kívül minden Bálint és István keze munkája, a burkolástól a csiszoláson át a festésig. A bútorokat mind másodkézből – legyen az családi örökség vagy vidéki vásárokban lelt antik kincsek – szerezték be, és a felújítás során amit csak tudtak, újrahasznosítottak, átépítettek.

Egy régi díványba Nusi egy korábbról megmaradt szőttesével leheltek új életet, de olyan lámpatestet is találunk, mely előző életében padként szolgált.

A legmegosztóbb története talán a galérián található, újrahasznosított asztaloknak van: vegánoknak (magamat is beleértve) elsőre rémisztő hallani, hogy a tömör fa bútorok valaha hastokként, azaz disznóvágó asztalként funkcionáltak. Azonban abszolút pozitívan is fel lehet ezt fogni, ha belegondolunk, hogy a tisztítás, csiszolás, felújítás és valóságos felszentelés után immár sokkal nemesebb szerepük van ezeknek a masszív bútoroknak, és az értékes faanyag sem vész így kárba.

Minden tárgy mesélni tudna

Bolygóbarát ételek és tudatosan választott italok

A menü olyan mindenevők számára ideális, akik bár fogyasztanak húst, fontosnak tartják annak minőségét, eredetét, illetve fogyasztásának csökkentését: a heti két-három húsmentes nap ugyanis garantált lesz a bisztróban, hiszen nagyjából fele-fele arányban lesznek a húsos vagy halas, illetve vegetáriánus és teljesen vegán fogások.

A legtöbb napon lesz azonban valamilyen vegán leves vagy saláta, illetve én az esti kínálathoz is nagy reményeket fűzök: a borok mellé ugyanis quiche-t, salátákat, mártogatósokat, illetve napi sütit kérhetünk majd. Drukkolok, hogy ezek között is legyen minél több, teljesen növényi alapú opció.

Rozmaringos csirkével, zamatos sültzöldség-körettel és friss, céklás körtesalátával debütált az első nap menüje

Amit csak lehet, kistermelőtől, kimérve, csomagolásmentesen vásárolnak, a zöldségektől a tejtermékekig, az éppen szezonálisan elérhető terményekre fókuszálva. Az extraszűz olívaolaj és -bogyó a szintén nagyon felelősen működő Honest Toil-tól érkezik, a pisztráng Visegrádról, a paradicsomszósz pedig valószínűleg saját befőzésű lesz. És hogy teljes legyen a hulladékmentesség, az István által e-cargo biciklin kiszállított ebédek betétdíjas rendszerrel működő üvegedényekben utaznak.

Amit csak lehet, saját maguk készítenek

Az italkínálatból is látszik, hogy az ízek mellett a környezettudatosság is meghatározó szempont volt a választásnál. Hazai termelőtől származó, 100%-os gyümölcsleveik (alma, meggy, és homoktövis-alma) ötliteres kiszerelésben érkeznek, növényi tejeiket pedig egy saját géppel fogják készíteni, hogy ezzel is minimalizálják a csomagolásból származó hulladékokat.

Fenntarthatóságra törekvő vendéglátóhelyeknél mindig fejtörést okoz a kávé és tea kérdése, hiszen a messziről érkező finomságok nem éppen mondhatók környezetbarátnak, ám a Sejribizli arra is talált megoldást, hogy kedvenc italainkat a lehető legkisebb ökolábnyommal élvezhessük. A kávét néhány utcával arrébb pörkölik, és egy tízliteres üstben, gyalog hozza át a beszerző, aki személyesen ismeri a kávét termesztő farmereket, amivel jócskán rövidül a beszerzési lánc.

Tartanak néhány bio, szálas teát, illetve az A Manóba Gyógynövény Műhely keverékeit: az egyik immunerősítő, a másik nyugtató hatású. Az igazi különlegesség azonban saját főzetük, a Nusi nagymamájának kertjében szüretelt és szárított almából és csipkebogyóból készült, természetesen édes, ízletes keverék. A főzethez pedig a Mamszi Műhely a gyönyörű, kézműves, a bisztró számára készített kerámiacsészéit kapjuk.

A szeszesitalok között naturális borokat is találunk, illetve a Fehér Nyúl aktuális sörkínálatát is kóstolhatjuk, egyenesen a csapról.

Hogy ne vesszenek el teljesen a natúr borok bőségében, egy sommelier-re bízzák magukat: a szakember minden szezonban ajánlatot tesz az általa feltérképezett, kisebb pincészetek legjobb boraira, melyek általában limitált mennyiségben érhetőek el, és évjáratonként különböznek, hiszen még az üvegben is folytatódik az érés. Bálintékat annyira lenyűgözték a borválasztás fortélyai, hogy már tervben van egy borkóstoló est

Apropó, rendezvények: a tizenkét főnek helyet adó emeleten különböző worshopokat tudnak majd tartani, illetve kialakításra kerül majd egy Shamo-sarok is, hogy az érdeklődők személyesen is megnézhessék és -tapogtahassák Nusi saját tervezésű frissentartó kenyeres zsákjait, kézzel készült kosarait, fa evőeszközeit, és egyéb, zero waste életmódot segítő eszközeit.

Igazán különleges koncepciójú, szeretettel és odafigyeléssel alkotott ételekkel és térrel büszkélkedő, fenntartható bisztró a Sejribizli. Alig várjuk, hogy végigkövethessük, mi mindent rejtegetnek még a tarsolyukban a tulajdonosok!

További infókért kövessétek a Sejribizli Facebook és Instagram oldalait, illetve nézzetek be hozzájuk egy finom napi menüre, fair trade kávéra vagy natúr borra.

Cím: 1055 Budapest, Falk Miksa utca 5.

Ha pedig szeretnétek ehhez hasonló ajánlókat, illetve a környezettudatos életmóddal kapcsolatos tippeket olvasni, csatlakozzatok zárt Facebook csoportunkhoz, és iratkozzatok fel hírlevelünkre:

Vélemények

Jó a bolygónak és jó neked: 4 tipp a környezettudatos egészségmegőrzéshez - Green Guide Budapest

2021.05.12.

[…] inkább házhoz rendelnéd vagy egy teraszon fogyasztanád el az ebédet, a Sejribizli bisztró, AnnaKamra, és a Hokedli főzelékező napi menüiben is találsz ínycsiklandó vega és vegán, […]

Írd meg a véleményed