Vigvári András: Zártkert-Magyarország – könyvbemutató

  • Kedd, 2023. június 6. 18:00

  • Orczy út 46-48, 1089 Budapest
  • Gólya , Helyzet Műhely , Napvilág Kiadó
  • Ingyenes

Leírás

„Fiatalember, írja le, hogy ez itt olyan szép, mint a Hűvösvölgy. Az emberek figyelnek egymásra, nem úgy, mint Budapesten. Mert nagyon sokan jönnek ám ide ki lakni Budapestről, mert Pest már nem olyan, mint régen…”
Hogyan küzdenek meg az emberek a lakhatási válsággal? Vigvári András könyve a magyarországi lakhatási válságra adott alulról jövő válasszal, a külterületi zártkertek benépesülésével foglalkozik.
A kötet egy Budapesthez közel eső, egykor mezőgazdasági és hétvégiházas övezetként működő zártkert benépesülésének etnográfiai kutatását mutatja be és a terepkutatás eredményeit a globális társadalmi és lakhatási folyamatok részeként tárgyalja.
Vigvári András könyve arra hívja fel a figyelmet, hogy a magyarországi zártkertek benépesülése szorosan ágyazódik bele azokba a globális térbeli-társadalmi folyamatokba, amely során a megfizethető városi lakhatás hiányában egyre többen szorulnak ki a városokból, és kénytelenek lakhatásukat a városokon kívül, önerőből megoldani.
A könyv válaszokat kínál azokra a kérdésekre is, hogy:
???? Milyen lakhatási folyamatok járultak hozzá a zártkertek benépesüléséhez?
???? Milyen szerepe van az átmeneti tereknek a háztartások társadalmi újratermelésében?
???? Hogyan illeszkedik a zártkerti lakhatás a magyarországi háztartások lakhatási és megküzdési stratégiáihoz?
———————————
A kötetet bemutatják:
???? Csepregi Dorka (Helyzet Műhely, Periféria Központ)
???? Jelinek Csaba (Helyzet Műhely, Periféria Központ)
???? Németh Krisztina (KRTK Regionális Kutatások Intézete)
Moderál:
???? Gerőcs Tamás (Helyzet Műhely)
———————————
VIGVÁRI ANDRÁS szociológus és etnográfus 2022-ben szerzett doktori fokozatot az ELTE Szociológia Doktori Iskolában. Kutatási témái közé tartozik a térbeli-társadalmi egyenlőtlenségek, a lakhatás, a társadalmi újratermelés és a háztartási megküzdési stratégiák etnográfiai vizsgálata. 2018 óta a KRTK Regionális Kutatások Intézetének kutatója, 2014 óta tagja a Helyzet Műhely kutatócsoportnak.