Városi kertész workshop 2. – A balkonládád fekete aranya

  • Hétfő, 2022. április 25. 18:00 - Hétfő, 2022. április 25. 20:00

  • Gyulai Pál utca 12, 1085 Budapest
  • Szatyorbolt
  • 5000 Ft
  • Link megnyitása

Leírás

Bár a városi kertészkedés nagy kihívás, hiszen nem minden zöldség tud gyökeret ereszteni a városi körülmények között, ha megismered a korlátait és lehetőségeit, fantasztikus kapcsolódási lehetőség a természet körforgásával. Ha palántáinkkal beültettük a városi balkonkertünket, a munka, a felfedezés még korántsem ér véget, sőt! Az igazi kihívás az, hogyan tudjuk jó kondiban tartani kertünket, amikor a szabad kertészkedéshez képest egy 20-30 cm mély balkonládában minimális a talajkapcsolat. A folyamatos víz és tápanyag ellátás és az életerős talaj biztosítása lesz segítségünkre. Erre keresnek a szervezők fenntartható és diy megoldásokat a workshopon. Mit fogsz megtanulni Udvarnoki Tündétől?
– gilisztakomposztot készíteni
– felfedezni a komposzttea sokoldalúságát, ami egyszerre tápanyagdúsítónk és növényvédőnk
– gyógynövényes tápoldatot készíteni
– mire van szüksége a zöldségeidnek
– hogyan valósítható meg saját otthonod, konyhád szerves hulladékának visszaforgatásával
– kávézaccon gombát termeszteni.

A workshopról hazatérők a gyakorlatias tudás mellett gilisztateát, gyógynövényes oldatot és kávézaccon növő laskagomba zacskót is visznek magukkal.

A foglalkozás házigazdája Udvarnoki Tünde az elmúlt 10 évben különböző városi és vidéki projektekben szerzett tudást és tapasztalatot a komposztálásról: a Messzelátó Egyesületben az irodai komposztálástól indult komposzt kalandja. Felfedezte, megismerte a komposztálás világának valamennyi formáját: gilisztával és nélküle, a kerti és a beltéri komposztáláson át, míg el nem jutott a COMPOT beltéri agyag komposztáló megalkotásáig, hogy a városlakóknak adjon a kezébe egy nem csak használható, hanem esztétikus és szerethető megoldást szerves hulladékuk átalakítására és növényeik boldogabbá tételére.