Nyitva! Fesztivál – Növényi gyapjúfestés és kézi csomózás workshop

  • Péntek, 2023. április 14. 16:00 - Vasárnap, 2023. április 16. 20:00

  • Nagy Diófa utca 32, 1072 Budapest
  • Berber Budapest , Komonka , Nyitva - Kiadó Üzletek Fesztiválja
  • 25000 Ft

Leírás

A berber szőnyegek készítése a gyapjú feldolgozásával és színezésével kezdődik, amelyet gyakran hagyományos festőnövényekkel végeznek. Ezt követően készítik el a felvetést és indul a szőnyeg csomózása, egy időigényes, nagy elmélyülést igénylő kreatív folyamat.
Kétrészes workshopunkon elsajátíthatod a növényi gyapjúfestés és a kézi csomózás alapjait: péntek délutáni alkalmon növényi gyapjúfestéssel fogunk kísérletezni, majd a szombati száradást követően vasárnap találkozunk újra, hogy a színes fonalak felhasználásával elkészíthesd kisméretű csomózott faliszőnyeged.
Növényi gyapjúfonal festés
Április 14. péntek 16:00-20:00
A növényi gyapjúfestés a mai napig elterjedt a berber szövésben. Erre a célra termesztett festőnövények mellett növénytermesztési melléktermékeket is felhasználnak gyapjú színezésére. A festőnövények sokféle árnyalatot képesek festeni, s ezeket ezernyi faktor befolyásolhatja, így jó terepet szolgáltatnak a kísérletezéshez. Ebbe az izgalmas folyamatba szeretnénk bevonni a pénteki alkalmon, amely során megismerkedsz legutóbbi utunkról hozott Atlasz-beli festő alapanyagokkal és kipróbálhatod a növényi gyapjúfestést három meglepetés festőnövénnyel. A megszerzett tudással a későbbiekben otthoni körülmények között is tudsz majd növényi festéssel kísérletezni. A megfestett gyapjúfonalat hazaviheted, vagy felhasználhatod vasárnap a szőnyeged szövéséhez.
Kézi csomózás
Április 16. vasárnap 9:00-19:00, ebédszünettel, opcionális kávészünetekkel ????
A berber szőnyegek nagy része kézi csomózással készül, amely egy igen munka-, és időigényes folyamat – nem véletlen, hogy a nagyobb szőnyegek hetek, vagy néha hónapok alatt készülnek el. Maga a szövés és azon belül a csomózás igazi tudatos jelenlétet igénylő tevékenység, ami elhozhatja azt az elmélyülést, lelassulást, ami sokunk mindennapjaiból hiányzik.
A workshop második részén közelebbről is megismerheted az amazigh (berber) szőnyegkészítés folyamatát és elsajátíthatod a csomózás alapjait a felvetéstől az eldolgozásig. Megtervezhetsz és megszőhetsz egy berber szőnyeg inspirálta 50×30 cm faliszőnyeget,
amelyhez az előzőleg növényekkel megfestett gyapjúfonalakat is felhasználjuk. A keretet ajándékba adjuk, így ha megtetszett a szövés, a későbbiekben otthon is tudsz majd szőni rajta.
A workshop szakmai vezetője Kovács Móni, a KOMONKA Textile tervezője, a Kisképző Textilműves szakosztályának művésztanára.
A férőhelyek száma limitált.
A workshop díja 25.000 Ft, amely tartalmazza két alkalom szakmai vezetését, az összes felhasznált anyagot, valamint a vakrámát.
Jelentkezés: hello@berberbudapest.com vagy +36301903441
A program a Nyitva! Erzsébetváros – Kiadó üzletek fesztiválja keretében valósul meg.