Mi történik a szeméttel? – Előadás a Viadukt Teraszon

  • Szerda, 2023. augusztus 2. 17:30

  • Pesti alsó rakpart, 1052 Budapest
  • BKM - Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Valyo , város és a folyó , Viadukt Terasz
  • Ingyenes

Leírás

MI TÖRTÉNIK A SZEMÉTTEL?
Egy átlagos budapesti lakos évente közel fél tonna szemetet termel. Ezt a számot az is érti, aki nem volt jó matekból, így jogosan merül fel a kérdés:
– Hova kerül ez a rengeteg szemét?
Ha laikusként tovább boncolgatjuk a témát, hamar rájövünk, hogy korunk egyik legégetőbb problémájáról vajmi keveset tudunk és a még a legegyszerűbb kérdéseknél is elhasal az átlag budapesti lakos.
Ehhez jönnek még hozzá az olyan kérdések mint:
– Mit jelent a hulladékgazdálkodásban az újrahasznosítás és milyen formában kerül vissza hozzánk az újrahasznosított szemét?
– Mit tehetünk a megelőzés érdekében, hogyan termeljünk tudatosan, kevesebb szemetet?
– Mi történik a rosszul kezelt szelektív hulladékkal, van aki szétválogatja, ellenőrzi őket begyűjtés után?
– Mennyire környezetszennyező a hulladékégetés?
Persze ne feledkezzünk meg a fő urbán legendáról sem:
– Tényleg egybeöntik a szelektívet a kommunális hulladékkal?
Többek között ezekre a kérdésekre is választ fogunk kapni Marosfalvi Zsófitól aki a Budapesti Közművektől érkezik hozzánk és az egy órás előadása után szívesen fogadja a kérdéseket és rántja le a leplet a hulladékgazdálkodás fenntartható jövőjéről.
RAKPART~2023
Idén nyáron, 2023 június 17 és szeptember 24 között a pesti alsó rakpart Lánchíd és Erzsébet híd közötti szakaszán, a Jane Haining rakparton hétvégente nincs autós forgalom, ezért pihenőparkot, ideiglenes közteret alakítunk ki, mely közelebb hozza az embereket a városi terekhez és a folyóhoz. A RAKPART~2023 a közösségről, a folyónkról – rólunk szól.
Az állandó chillezés, hesszelés, kutyázás, gyerekezés, biciklizés, gengelés, beszélgetés, csak úgy létezés mellett, a RAKPART helyet ad általatok szervezett programoknak legyen az jógaóra, akusztikus koncert vagy maratoni társasozás, a VIADUKT-ban pedig civil és kulturális szervezetek programjai kapnak helyet.
SZERVEZZ TE IS PROGRAMOT:
Ha szeretnél a későbbi hétvégéken te is programot szervezni a rakpartra, jelentkezz ötleteddel itt: https://bit.ly/rakpart2023
A RAKPART~2023 a Budapest 150 programsorozat keretében, a Fővárosi Önkormányzat, a Valyo – Város és Folyó Egyesület és a Budapest Brand együttműködésében valósul meg.
(A rendezvényen kép- és hangfelvétel készülhet. A résztvevő a rendezvényen való részvételével hozzájárulását adja a megjelenésének, megnyilvánulásainak rögzítéséhez és közléséhez, azzal, hogy kizárólag kifejezett beleegyezésével nevezhető meg.)