Mélyadaptáció – olvasókör és beszélgetés

  • Péntek, 2022. augusztus 5. 19:00 - Péntek, 2022. augusztus 5. 21:00

  • Múzeum utca 9, 1088 Budapest
  • Extinction Rebellion Magyarország
  • Ingyenes

Leírás

A Mélyadaptáció érthetően összefoglalja, milyen tudományos eredmények alapján gondoljuk, hogy egy globális éghajlati, ökológiai katasztrófa a közeljövőben radikális változást hoz az életünkben, és hogyan dolgozhat fel az ember egy ilyen felismerést.

Az írás Jem Bendell professzor (földrajz, közgazdaságtan) tudományos igényű tanulmánya, referenciaként minden állítását szakmai cikkek hivatkozásával támasztja alá. Átfogóan és közérthetően mutatja be mi vezetett sok tudóst ilyen pesszimista következtetésre, és miért képtelen a világ érdemben reagálni a figyelmeztetésükre. Mit tehetünk ennek ellenére is?

A tanulmány elérhető angolul itt: https://tinyurl.com/deepadaptation-2018

…illetve itt (2020-as frissített verzió): https://lifeworth.com/deepadaptation.pdf

…és magyarul itt: https://tinyurl.com/adaptacio

A tanulmányt a szervezők három részben fogják feldolgozni. A beszélgetés előtt érdemes elolvasni az adott részt, de ha nem tudod, az sem baj.

Nem tartanak felolvasást, helyette az alkalom elején egy beszélgetés során érintik, hogy mikről volt szó az aktuális részben, utána erről lesz diskurzus. Lehet véleményt mondani, vitatkozni, könyvet ajánlani, a szervezők pedig igyekeznek kiegészíteni a témát kifejezetten európai és magyar példákkal.

Ez az olvasókör második alkalma, amin a 17-26. oldalig tartó részről, azaz a tagadásról fogunk beszélgetni.