IZP-estek – Thury Zita: Reset / AHA Kollektíva: Dense piece BEMUTATÓ

  • Péntek, 2023. május 5. 19:00 - Péntek, 2023. május 5. 20:30

  • Kőrösy József utca 17, 1117 Budapest
  • MU Színház , SÍN Arts and Culture Center
  • 2800 Ft
  • Link megnyitása

Leírás

IZP-estek (az NKA Imre Zoltán programjának támogatásával)
színházterem
időtartam: 95 perc egy szünettel
korosztály: 12+
Az előadásról felvétel készül dokumentációs és promóciós célból.
Thury Zita: Reset
A Reset- avagy az emberiség újraindítása című túlélő showműsorban hétről-hétre klímamenekültek küzdenek meg azért, hogy beköltözhessenek Zöldvárosba, egy olyan fenntartható társadalomba, ami vitatható eszközökkel, de sikeresen küzd a klímakatasztrófák ellen, ahol egy újfajta politikai és gazdasági rendszer van kialakulóban egy élhetőbb világ reményében.
A további katasztrófák elkerülése érdekében azonban nagyon szigorú szabályozás van érvényben, ami teljes mértékben a klímatudatosság jegyében épült fel. Nem élhet itt bárki, a befogadás feltételekhez kötött. A törvények legkisebb áthágása is kitoloncolást von maga után. Ebben a súlyos következményekkel szabályozott új világban keresi a menedéket a két klímamenekült: Laura és Máté. A népességszabályozás miatt azonban csak egyikük számára van hely, ezért meg kell küzdeniük egymással. A versenyt megelőzően egy felkészítő táborban vesznek részt, ahol erre az új életformára tréningezik magukat.
Hogyan vetkőzhetjük le szokásainkat, berögződéseinket, és miképp tudunk alkalmazkodni? Mi mindenről kell lemondanunk, milyen áldozatokat kell hoznunk? Valóban olyan nagy áldozatok ezek? Mennyit ér egyáltalán az egyéni cselekedet? Képesek vagyunk azokon a kereten kívül gondolkodni, ahol ezek a problémák megszülettek?
Az előadás nézői bírái is a két menekült életének: eldönthetik, hogy Mátét vagy Laurát szavazzák be Zöldvárosba, ezáltal azt is, hogy ki kerül vissza a katasztrófák sújtotta területre.
Az előadás interaktív, a nézők online szavazhatnak, és dönthetnek Máté és Laura sorsáról.
Előadó-alkotók// Tóth Laura, Váth Máté
Dramaturg// Ivanyos Ambrus
Sound design, vizuál// Vörös Ákos, Thury Zita
Látvány// Thury Zita
Mentor// Téri Gáspár
Rendező// Thury Zita
Külön köszönet: Balog Sára, Stern Petra, Vörös Ákos, Sipos Tamás, Ascher Károly, Szabó Erika, Nánay Fanni
Támogató: IZP, NKA, Sín Kulturális Központ, VoxVote
AHA Kollektíva: Dense piece
BEMUTATÓ
Az AHA Kollektíva 2021-ben megalakult, hattagú alkotócsoport. A közösségen belül folyamatosan változó alkotói szerepkörök teszik lehetővé a különböző nézőpontok beemelését, melyeket az előadóművészet és a különféle együttműködési formák kutatásának segítségével közelítenek meg.
A Dense piece című előadás központi témája a sűrűség. A mozgásanyag az intenzív igénybevétel, a dinamikus koncentráció, az állandó konfrontáció, a testi és szellemi
síkon érkező információáradat hatásaival dolgozik. Az előadókban kialakuló ellentmondások és a köztük létrejövő kölcsönhatások, ütközések a kiszámíthatatlan változás élményét nyújtva építenek közösségi tapasztalatot. A folyamatot a fizikális teljesítményre, a mozgásállapotok és a tér sűrítésére irányuló szándék vezeti. A táncosok magukra, egymásra, és az általuk létrehozott működésre figyelve, a külvilág hatásait kizárva haladnak végig az önmagát dinamóként újra és újra energetizáló íven, amely a rendszerek megbontásával formálódik, változtat a struktúráján és élteti a történéseket.
Alkotók: Eyassu-Vincze Barbara, Gláser Márton, Kacsó Imola, Kancsó Luca, Oláh Balázs, Piti Vivien
Zene: Porteleki Áron
Fény: Rovó Virág
Konzulens: Szabó-Székely Ármin
Producer: SÍN Művészeti Központ
Köszönet mindenkinek, aki segítette a munkánkat.
Támogató: NKA – Imre Zoltán program