II. Vasi Zöld Kosár Magbörze

  • Vasárnap, 2023. március 5. 09:00 - Vasárnap, 2023. március 5. 13:00

  • Szent Imre herceg utca 84/B, 9700 Szombathely
  • Vasi Zöld Kosár
  • 500 Ft
  • Link megnyitása

Leírás

A tavalyi sikeres magbörzénk után idén is várjuk azokat a hobbi vagy profi kertészeket, akik lehetőleg vegyszermentes körülmények között, saját kertből származó zöldségek, fűszernövények, gabonák magjait, gumóit, hagymáit szeretnék csere-berélni.
Tervezett programok:
9:00-11:00 Magbörze
11:00-13:00 Lechner Judit: Gyógynövények, fűszerek a biokertben, hasznos társnövények a veteményesben című előadása*
A program támogatása: 500 Ft/fő.
Figyelem, a program létszámban korlátozott, és előregisztrációhoz kötött.
Kérjük a vasizoldkosar@gmail.com címre küldött e-mailben jelezd részvételi szándékodat, a résztvevők nevének, e-mail címének megjelölésével. A jelentkezéseket e-mailben visszaigazoljuk.
*Lechner Judit kertészmérnök, közel húsz esztendőn át termesztett ellenőrzött bio termelőként fűszernövény palántákat. Amit az évek során megtapasztalt, kipróbált, örömmel osztja meg előadásokon, illetve a könyveiben az érdeklődőkkel.
„A kertet határoló sövény, a sziklakert, a komposztdomb árnyékos környéke mind ragyogó élőhely a különböző igényű gyógynövényeknek! A középkori kolostorkertek lakói, a zsálya, rozmaring, levendula, a sokféle menta mellett becsalogathatjuk a kertbe a nálunk is honos kakukkfüveket, a szurokfüvet, illatos macskamentát, medvehagymát. A cickafark, az apróbojtorján, az orbáncfű, a bíbor kasvirág, a madonnaliliom pedig már a szépségük miatt is megérdemlik, hogy helyet keressünk nekik az évelő virágok között. A veteményesben a bazsalikom, a körömvirág, a kapor, a borsikafű csalogatja a hasznos rovarok, a beporzókat, erős illatával elriasztja a kártevőket. Érdemes hát megismerkedni velük, és megtelepíteni őket a kertben, hogy tavasztól őszig élvezhessük illatukat, szépségüket, gyógyító erejüket!”