II. Nemzetközi vastag pulcsis nap: magadat melegítsd, ne a bolygót!

  • Péntek, 2022. február 4. 00:00 - Péntek, 2022. február 4. 23:59

  • Online
  • Green Guide , Mengyán Eszter - Holy Duck
  • Ingyenes

Leírás

Tekerd lejjebb a fűtést, és öltözz rétegesen az idei Vastag pulcsis napon te is!

Sőt, ha velünk játszol, akár értékes nyereményeket is nyerhetsz! Fűtést le, pulcsit fel!

Miről van szó?

Egészen hihetetlen volt, milyen sokan vettetek részt tavaly az I. hazai Vastag pulcsis napon! Az eseményt egy kedves olvasónk, Zsuzsi ötlete nyomán szerveztük, a Hollandiában már több mint tíz éve ünnepelt ‘Warm Sweater Day’ mintájára: február első vagy második péntekén az iskolák lejjebb tekerik a fűtést egy-két fokkal, és a diákok rétegesen öltözve, meleg pulóverben, sapkában, sálban ülik végig a tanítást, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy a fűtéssel takarékoskodva is sokat tudunk tenni a klíma védelmében.
Hajlamosak vagyunk ugyanis annyira felfűteni az irodákat, iskolákat, otthonainkat, hogy nyári ruhában mászkálunk otthon télen is, ahelyett, hogy inkább magunkra kapnánk egy pulcsit. Erre a pazarlásra hivatott felhívni a figyelmet ez a kezdeményezés.

Idén újra arra biztatunk, hogy ha tehetitek, csavarjátok lejjebb egy kicsit a fűtést otthon vagy a munkahelyen, és bújjatok vastag pulcsiba február 4-én!

Miért jó ez?

Egy-két fok különbség nem tűnik soknak, de mégis nagy hatása lehet. Ha csak egy fokkal lejjebb vesszük a fűtést, a Cambridge-i Egyetem egy kutatása szerint akár 6%-kal csökkenthetjük az energiahasználatunkat, és szintén 6%-kal a szén-dioxid kibocsátásunkat.
És sose felejtsük el: sok kicsi valóban sokra megy. Egy ilyen apró megmozdulással is aktívan tehetünk azért, hogy minél tovább tudjuk élvezni a bolygónk jelenlegi klímáját. Ha pedig ezt barátainkkal együtt, másokat inspirálva tesszük, egy szuper program is keredhet belőle, ami virtuálisan is összeköt minket.

Vegyél részt a kihívásban te is, és nyerj!

A tavalyihoz hasonlóan idén is egy izgalmas nyereményjátékkal készülünk, melynek részletei hamarosan érkeznek – de addig is, osszátok meg ezt az eseményt a barátaitokkall, vagy hívjátok meg őket, hogy minél többen értesüljenek a kezdeményezésről!

Réteges öltözködésre fel!