Felhívás mikropark kialakítására a Lehetőségek tere előtt

  • Szerda, 2023. április 12. 00:00

  • Práter utca 63, 1083 Budapest
  • Józsefvárosi Önkormányzat , Lehetőségek tere , RÉV8
  • Ingyenes

Leírás

Miről van szó?
Egy új, mindenki által használható, mini “zöldített” köztér kialakítását kezdjük meg 2023. április és június között, amelybe az ötleteléstől a megvalósításig bekapcsolódhattok!
A 2022-es Józsefvárosi részvételi költségvetés keretében a kerületi lakók többek között mikroparkok létesítését szavazták meg. Az öt megvalósuló mikropark közül egy a Lehetőségek tere közösségi tere, a Práter 63 előtt, a Molnár Ferenc tér felőli parkolósávban fog megvalósulni, amelyet művészeti koncepció mentén, veletek közösen szeretnénk létrehozni.
Mi a mikropark?
A mikropark (parklet) a járdarész kiterjesztésével megvalósított, növényesített-zöldített kis “sziget”, ahol a lakók és az arra járók megállhatnak egy kis időre pihenni vagy társalogni. Általában parkolóhelyeken épülnek meg, ülőalkalmatosságokkal ellátva, illetve megjelennek más funkciók is, mint például a biciklitároló, vagy játékos elemek. A mikroparkok minden esetben köztérként funkcionálnak.
Kik a projekt résztvevői?
???? Józsefváros városfejlesztéséért és városrehabilitációjáért felelős szervezete, a RÉV8 Zrt. a projekt megvalósításának felelősei, Tóbiás Lonci projekt asszisztens és Győrfi Dániel építész.
???? Nagy Adrienn tájépítész, a Wildscape Projects alapítója.
???? Lőrincz Áron, a MOME végzős formatervező hallgatója, aki diplomamunkájában a mikroparkok jelenségével és tervezésével foglalkozik.
???? A Lehetőségek tere csapata, köztük Árva Judit művészettörténész és Gosztola Kitti képzőművész, akik korábban a Práter 63 terében valósítottak meg egy szobanövényekre épülő művészeti projektet fiatalok részvételével. Most a mikroparkba a kültéri növényekre fókuszálva vonják majd be a workshop-résztvevőket.
???? Ti, akik itt laktok a környéken, ide jártok a Lehetőségek terébe, vagy akiket érdekel egy ilyen komplex folyamat megvalósulása.
Időpontok:
➡ 2023. április 17. 15.00-18.00
Bevezető alkalom. Megismerjük a résztvevőket, megtudjuk, mi a mikropark, és egy séta keretében megnézzük a Rév8 Józsefvárosban megvalósult néhány projektjét.
➡ 2023. április 29. 14.00-17.00
Modellezés a helyszínen. Mi és hogyan kerüljön a mikroparkba? Milyen anyagokat fogunk használni? Ezekre a kérdésekre keressük majd közösen a választ.
➡ 2023. május 8. 15.00-18.00
Workshop a parkba kerülő növényekről Árva Judittal és Gosztola Kittivel, valamint Nagy Adriennel
➡ 2023. május 22. 15.00-19.00
Workshop a parkba kerülő növényekről Árva Judittal és Gosztola Kittivel
További alkalmak a projekt fejleménye szerint.
Jelentkezés:
Ha úgy érzed, hogy folyamatában szeretnéd követni a mikropark megvalósulását, küldd el jelentkezésed 2023. április 12-ig a kozosseg@lehetosegektere.hu email címre rövid motivációs levéllel! Szeretnénk, ha a projektnek legalább öt állandó résztvevője lenne, de az egyes alkalmakra is be lehet kapcsolódni. A folyamatos részvételért középiskolás diákoknak IKSZ-es órákat tudunk elszámolni.