Egyetem megnyitja kapuit: Füvészkert – 250 éves Nemzeti érték

  • Szombat, 2022. június 11. 13:00 - Szombat, 2022. június 11. 15:00

  • Illés utca 25, 1083 Budapest
  • Elte Alumni
  • 1200 Ft
  • Link megnyitása

Leírás

„Az Egyetem megnyitja kapuit” sorozat keretében a szervezők az ELTE nagy múltra visszatekintő épületeinek, helyszíneinek történetét és rejtett kincseit mutatják be.

A helyszíni sétára regisztráció szükséges, mely a fenti linken elérhető.

Az ELTE Füvészkertje a napokban kapta meg a Kiemelkedő Nemzeti érték elismerést, fennállásának 250. évfordulója alkalmából. Az egyik legrégebbi közép-európai botanikus kert, mely ma az Egyetem által 1847-ben vásárolt Festetics-telken áll. A kert elődjét még a Nagyszombati Egyetemen létesítették 1771-ben, és oktatási-kutatási célokat szolgált: az orvos- és gyógyszerészképzést segítette, de emellett a magyar flóra kutatása is a feladatai közé tartozott. Az Egyetem Budára kerülésével a Füvészkert folytatta működését – előbb Budán, majd Pestre költözött a Ferencesek kolostorkertjébe, később pedig a Múzeum körútra. 1847-től pedig a mai helyén működik: ekkor költöztették az Illés utcába József nádor támogatásával.

A területen ma több épület található: egyik közülük a feltehetően Pollack Mihály által tervezett egy emeletes, kora klasszicista vadászkastély (ma az igazgatóság, a könyvtár és az irodák találhatók itt), mely már a telek megvételekor is itt állt. A 19. század második felében a Klinikák építése miatt ugyan a Füvészkert mérete csökkent, de nagyarányú fejlődésnek is indult: 1864–65-ben felépült a Pálmaház, 1893-ban pedig az országban ma is egyedülálló Victoria-ház.