Fenntartható kiskert, önfenntartó díszkert – családi nap a gödöllői SZIA Kertben

  • Vasárnap, 2022. május 22. 10:00 - Vasárnap, 2022. május 22. 14:00

  • Páter Károly utca 1, 2100 Gödöllő
  • Diverzitás Közhasznú Alapítvány
  • Ingyenes

Leírás

Fenntartható kiskert, önfenntartó díszkert – családi nap a gödöllői SZIA Kertben

A Diverzitás Közhasznú Alapítvány májusi családi napja pont a névnapjukra esik, május 22. ugyanis a biológiai sokféleség napja.
Ennek megfelelően sokszínű programmal várnak gyerekeket és felnőtteket a SZIA Kertben10:00-14:00 között.

Program:
10:00-11:30
Fenntartható kiskert, önfenntartó díszkert: Zebegényi Szilvia, (Csemete-kertműhely)

10:30-12:00
Fűszersó készítés (gyerekeknek és felnőtteknek)

11:30
SZIA Agroökológia Kert bejárása:
Jobbágy Péter kertész vezetésével bepillantást nyerhetsz a kert működésébe, megmutatja az aktuális teendőket, jövőbeli terveket. Lehet kérdezni, beszélgetni, nézelődni, ötleteket gyűjteni.

12:00-13:00
Piac – vásárolni is tudtok majd a kerti zöldségekből: salátafélék, retek, sárgarépa biztosan lesz, figyeljétek a szervező posztjaikat az időpont közeledtével!

12:00-13:00
Palánta cserebere – hozz olyan palántát, amiből sok van, és válassz magadnak valami mást cserébe!

Ökomata
Az ökomata szemléletformáló játék egy kartondobozból újrahasznosított “élő automata”, ahol a játékosok különböző kérdéseket kapnak természet- és környezetvédelem témakörben, majd a helyesnek vélt válasznak megfelelő lyukon bedugják a kezüket. Jó válasz esetén meglepit is kapnak!

Közös szendvicsebéd, saláta
Ezúttal a szervezők nem bográcsozni fognak, hanem a kerti friss zöldségekből készítenek egy fincsi salátát. Kenyérrel készülnek, szívesen fogadnak kencéket és édes/sós sütit, ropogtatni valót, gyümölcsöt, szörpöt.

A szervezők mindenkit szeretettel várnak, kérdés esetén a kovacs.reka@diverzitasalapitvany.hu címre írhattok!

Mitől szociális egy kert?
A szociális kert különlegessége, hogy a mezőgazdasági termelésen kívül van más feladata, funkciója is: az ő esetükben ez egyrészt az oktatás, szemléletformálás, azaz a biokertészkedés, ökológiai gazdálkodás és a zöld, környezeti szempontból fenntartható életmód népszerűsítése. Másrészt fontos működési alapelvük, hogy a kert munka- és fejlődési lehetőséget nyújtson hátrányos helyzetűeknek, például fogyatékkal élőknek, tartós munkanélkülieknek. Jelenleg 4 hátrányos helyzetű kollégával dolgoznak a kertben.