BALATORIUM ökológiai x kultúrális hétvége

  • Péntek, 2022. augusztus 26. 09:00 - Vasárnap, 2022. augusztus 28. 21:00

  • , 8242 Örvényes
  • Balatoni Limnológiai Kutatóintézet , Moholy-Nagy Művészeti Egyetem , PAD Alapítvány , Szabadon Balaton
  • Ingyenes
  • Link megnyitása

Leírás

A BALATORIUM kutatók és művészek összefogása a Balatonért. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) és a PAD Alapítvány BALATORIUM programjának célja, hogy kulturális programokon láthatóvá tegye a tó összetett ökoszisztémáját, és hozzájáruljon a Balaton jövőjét érintő létfontosságú kérdésekben folytatott társadalmi párbeszédhez.

HOL?
2022. augusztus 26.
Balatoni Limnológiai Kutatóintézet, Tihany
2022. augusztus 27-28.
Örvényesi Szabadstrand, Örvényes

Mi a BALATORIUM ökológiai x kulturális hétvége?
strand x workshopok x beszélgetések x lassú tájbejárások x művészeti akciók x és mindenmás a Balaton és térségének aktuális ökológiai kérdéseiről
Kinek szól?
Mindenkinek, aki szereti a Balatont, a térségben él, nyaral.
Mi a téma?
Balaton. Klímaváltozás és a területhasználat átalakulása.
Mindkét tényező önmagában is jelentősen átalakítja a tavat és és a térséget, de egymás hatását is erősíti a két folyamat. Az intenzívebb területhasználat, a természetes és természetközeli élőhelyek visszaszorulása, az emberi túlhasználat és túlépítés sok esetben olyan láncreakciókat indít el, melyek szélesebb területekre ható változásokat okoznak. Mindez invazív fajok megjelenéséhez, más fajok kipusztulásához, és az élőhelyek leromlásához vezet. Ezekre a kihívásokra ökológiai, társadalmi és gazdasági szempontból fenntartható válaszokat kell találnunk, ennek első lépése pedig ezen problémák megismerése és megértése.
Az ökológiai-kulturális hétvége programjain megvizsgáljuk többek között a parti zóna szerepét a tó ökoszisztémájában, a vízszint és vízminőség kapcsolatát. Megismerkedünk azokkal a folyamatokkal, melyek a tó fokozott hinarasodásáért vagy algásodásáért felelősek, illetve górcső alá vesszük a parti zóna egyik fontos élőhelyét, a nádast is, közben pedig az emberi tevékenységek (beépítés, horgászat, fürdőzés) szerepére is rávilágítunk.
Szó lesz továbbá arról, milyen ökológiai kihívásokkal néz szembe a térség, vagy éppen az itt élő bio termelők és gazdálkodók, hogy milyen hatással van a helyi szőlőtermesztésre az éghajlatváltozás, illetve arról is, hogy hol és hogyan kiránduljunk, úgy hogy azzal a ne terheljük túl a még megmaradt természetes élőhelyeket.