A Klímaigazságosság mindenkit érint | Kerekasztal-beszélgetés a RAKPARTON

  • Szombat, 2023. július 29. 15:00 - Szombat, 2023. július 29. 17:00

  • Jane Haining rakpart, Budapest
  • Extinction Rebellion Magyarország
  • Ingyenes

Leírás

A klíma és ökológiai válság hatásai minden embert érintenek, de nem minden embert ugyanolyan mértékben. Ez pedig még tovább növeli az amúgy is egyre nagyobb egyenlőtlenségeket a társadalmakban.

A meghívott vendégeinkkel, a Fényhozók Alapítvány és a Zöld Jogi Platform képviselőivel, az Extinction Rebellion aktivistái arról beszélgetnek, hogy mit jelent a klímaigazságosság a valóságban? Kik vannak leginkább kitéve a klímaváltozás hatásainak? Milyen lépéseket tehet, aki már most elszenvedője a helyi mitigációs (kibocsátás-csökkentés) és adaptációs (alkalmazkodás) politikák hiányának? Mivel lehetne előmozdítani az érintett közösségek életminőségének javulását?

Az XR Magyarország célja 2024-re, hogy széles körben elfogadott legyen a környezeti és társadalmi igazságosság elválaszthatatlansága; láthatóbbá, hangosabbá téve a marginalizált csoportok érdekeit.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
RAKPART~2023
Idén nyáron, 2023 június 17 és szeptember 24 között a pesti alsó rakpart Lánchíd és Erzsébet híd közötti szakaszán, a Jane Haining rakparton hétvégente nincs autós forgalom, ezért pihenőparkot, ideiglenes közteret alakítunk ki, mely közelebb hozza az embereket a városi terekhez és a folyóhoz. A RAKPART~2023 a közösségről, a folyónkról – rólunk szól.

Az állandó chillezés, hesszelés, kutyázás, gyerekezés, biciklizés, gengelés, beszélgetés, csak úgy létezés mellett, a RAKPART helyet ad általatok szervezett programoknak legyen az jógaóra, akusztikus koncert vagy maratoni társasozás, a VIADUKT-ban pedig civil és kulturális szervezetek programjai kapnak helyet.

SZERVEZZ TE IS PROGRAMOT:
Ha szeretnél a későbbi hétvégéken te is programot szervezni a rakpartra, jelentkezz ötleteddel itt: https://bit.ly/rakpart2023

A RAKPART~2023 a Budapest 150 programsorozat keretében, a Fővárosi Önkormányzat, a Valyo – Város és Folyó Egyesület és a Budapest Brand együttműködésében valósul meg.