Mi a fene az az etikus pornó? Fenntarthatósági szemmel a felnőttfilmekről

  • 3 perc


A Szexsulival közös sorozatunk harmadik, egyben befejező részéhez érkeztünk, melyben a felnőttfilmekről lesz szó. Ha lemaradtál volna róla, a fenntartható fogamzásgátlásról szóló cikkünket itt, a bolygóbarát szexkütyükről szólót pedig itt olvashatod. Ennek a cikknek az Eszter által írt változatát pedig itt találod.

Fotók: Nosek Mimma
Szöveg: Konkoly Niki és Jámbor Eszter

Bár a filmipar en bloc hatalmas ökolábnyommal rendelkező iparág, a pornóipar kapcsán most nem annak környezeti, hanem társadalmi fenntarthatóságáról fogunk beszélni – hiszen nem beszélhetünk fenntarthatóságról annak társadalmi és gazdasági vonzatai megvizsgálása nélkül.

Tabuk garmadájával övezett téma a pornográfia, ami azért veszélyes, mert amiről nem beszélünk, amit tiltunk, az ellenőrizhetetlenné, kockázatossá válik – többek között erről mesélt Mérő Vera is a Vénusz Projekt podcast egyik őszi, azonos témájú epizódjában.

Fotó: Nosek Mimma / Green Guide

Eszterhez különösen közel áll ez a téma:

„Ha jártál már a Szexsuli oldalán, akkor abszolút tudod, hogy az oldalon csak az etikus pornóról van szó, vagyis arról, hogy ha pornót nézel, akkor a pornód is legyen etikus, ne csak az ebéded meg a pólód. 2020 nyarán írtam egy cikket arról, hogy miért fizess a pornóért, ha már műanyagmentes július. Akkor még elég távoli gondolat volt ez a magyar Instagramon, annak ellenére, hogy a fenntarthatóság és az etikus fogyasztás abszolút hot topic. Bízom benne, hogy így fél évvel később már több emberhez elér az üzenet és egy idő után az ingyen pornó is épp olyan ciki lesz, mint műanyag palackos üdítőt venni ebédszünetben, vagy bármikor.

Persze az internet korában, amikor csak 2019-ben két és fél milliárdan néztek PornHub videókat – tavaly, 2020-ban a koronavírus karantén miatt ez legalább 30 százalékkal több – lúzernek tűnhet az, aki fizet az ilyen tartalomért. Szerintem pont most van az a kor, amikor érdemes elgondolkodni, hogy a fenntartható és/vagy etikus vásárlás határait meddig toljuk ki. Itt arra gondolok, hogy a klímaváltozás sürgető problémájának kellős közepén egyre többen próbálnak meg szelektíven szemetet gyűjteni, átállni a fenntartható ruhavásárlásra, kipróbálni a zero waste életet, vagy legalábbis törekedni rá.”

Ezek mind olyan gyakorlatok, melyekkel aktívan tehetünk valamit fogyasztói szinten a bolygó – vagyis inkább saját jövőnk – védelmében. A pornónézés is egy olyan fogyasztói szokás, melyet ma már szerencsére etikusan is végezhetünk.

De vajon mi az, amitől etikusnak mondható egy pornófilm? Például ezektől:

  • A nők szemszöge is megjelenik benne
  • Sokszínű a szereplőgárda
  • A forgatás minden szereplője a gyakornoktól a rendezőig tisztességes fizetésért, tisztességes körülmények között dolgozik
  • “Szexbiztonságos” környezetben (STD szűrések mellett), minden jelenet minden résztvevő előzetes beleegyezésével történik
  • A készítők és a szereplők névvel vállalják a munkájukat, mert büszkék arra
Fotó: Nosek Mimma / Green Guide

Ha ezeket így ki kell emelni néhány niche produkciós cég kapcsán, akkor jogosan feltételezhetjük, hogy mainstream filmek esetében ezek az alapvető dolgok nincsenek jelen. Még aggasztóbb azonban a tény, hogy a PornHub és más oldalak nem tudják hatékonyan szabályozni a felhasználók által feltöltött videókat, így bőven van köztük törvénysértő tartalom is: pornóvideó kiskorúakkal, kínzás, nemi erőszak, amatőr bosszúpornó a szereplők beleegyezése nélkül. Ezekről bővebben, és a PornHub tavaly tett ígéreteiről bővebben Eszter Instagram sztorijában olvashatsz.

„Hogy azóta ezekből mi valósult meg, nem igazán lehet tudni. Kaptam tőletek is pár üzenetet arról, hogy bele lehet futni etikátlan tartalmakba a mai napig…” folytatja Eszter.

„Szóval, ha fontos neked, hogy etikusan vásárolj, hogy olyan állatot egyél, vagy olyan állati terméket, ahol az állatok nem szenvedtek, ahol jó körülmények között tartották őket (vagy akár teljesen vegán vagy – a szerk), ha megnyugvással tölt el, hogy a pénztárnál csak olyan termékekért fizetsz, amivel rendes, megbízható cégeket támogatsz, akkor legyen az is fontos, hogy a pornófilmed szereplői – akár férfiak, akár nők – tisztességes és biztonságos munkakörülmények között dolgozzanak. Ahogy egyre nagyobb a nyomás a cégeken, hogy egyértelműen jelezzék, mennyire környezetbarátok, mennyire fenntartható az ő tevékenységük, a pornócégek elveit is megtalálod a honlapjukon, ha pedig nincs nekik olyan, akkor elég egyértelmű, hogy miért nincs.”

Fotó: Nosek Mimma / Green Guide

Hol találhatsz etikus pornót? 

SZEXSULI TIPP: Érdemes figyelni a kedvezményeket, mert pl. Erika Lustnál gyakran lehet féláron csatlakozni. Érdemes az Insta oldalaikat is követni, sokszor van nyereményjáték – osztogatnak akár éves előfizetést is ajándékba. Ezt csak azért merem leírni, mert az egyik barátnőm tényleg nyert így egy egy éves Erika előfizetést. Nem annyira etikus ilyesmit ajánlgatni, de akár többen is összedobhattok egy előfizetésre…

A Szexsuli etikus pornóról szóló cikkeit pedig ide kattintva találod meg!

Ezúton is köszönjük Eszternek a segítséget ebben a sorozatban – reméljük, ti is annyira élveztétek, mint mi!

Ha pedig szeretnél ehhez hasonló zöld tippeket, híreket kapni, csatlakozz zárt Facebook csoportunkhoz, a Bolygóbarátok Társaságához, és iratkozz fel hírlevelünkre!

Vélemények

Fenntartható szex 3.: etikus pornó lelőhelyek | Szexsuli

2021.02.24.

[…] A Green Guide etikus pornóról szóló cikkét pedig itt tudod elolvasni! […]

Írd meg a véleményed