Photo credit: Social Cut / Unsplash

Budapesti secondhand-körkép, 3. rész: adományboltok

  • 2 perc
Az charity boltok egyfajta társadalmi vállalkozásként működnek, ahová bárki beviheti adományként megunt, de jó állapotban lévő ruháit, bútorait, mütyürjeit, ahol azokat alacsonyabb áron adják tovább, és a befolyt összeget jótékonysági célokra fordítják. Ez tehát nemcsak környezeti, de társadalmi felelősségvállalás szempontjából is tudatos módszere annak egyrészt a ruhavásárlásnak, másrészt annak, hogy továbbadjunk a kihasználatlan kincseinken.
Fontos: az adományok összegyűjtése a rászorulóknak az év bármely napján nagy segítség, viszont minden esetben gondoljátok át, hogy mi az, amit bevisztek. Kerüljétek a szakadt ruhák, csetreszek leadását, és csak olyat vigyetek be, amit ismerősnek, családtagnak is odaadnátok.
Budapesten egyre több helyen találkozhatunk adományboltokkal, most el is hoztunk nektek néhány példát, a teljesség igénye nélkül:

1. Narancsliget Adományközpont

Adománybolt

Narancsliget Adományközpont
Budapest


A boltban fellelhető adományok értékesítésével a Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány Jaffe Családsegítő Szolgálat által támogatott, nehéz helyzetben lévő gyermekeknek és családoknak segítenek, szociális, mentálhigiénés és közösségi programok révén. Érkezhet ide használt ruha, játék és könyv.

Útvonaltervezés

2. Pakk Adománybolt

Adománybolt

Budapest


A Pakk Adománybolt működésének elsődleges küldetése a környezeti fenntarthatóság elősegítése, a minél szélesebb körű újrahasználat biztosítása. Emellett kedvező áraikkal szociális boltként is működnek.

Útvonaltervezés

3. SZIA Adománybolt

Adománybolt

Szia Adománybolt
Budapest


A Szabad Iskolákért Alapítvány profilja kicsit eltér a jól megszokott adománybolt jellegtől, mert nagy hangsúlyt fektetnek az oktatásra, bevételeikből a rászorulók mellett a kooperatív pedagógia terjedését támogatják. Természetesen ők is minden adományt elfogadnak, és amiket nem tudnak értékesíteni, azokat ingyen továbbadják a rászorulóknak.

Útvonaltervezés

4. Mozaik Adománybolt

Mozaik Adománybolt

Mozaik adománybolt
Budapest


Az adományboltot a Menedékház Alapítvány üzemelteti, akik hajléktalanok segítésével foglalkoznak. A boltban dolgozó eladók is az otthon nélkül maradt emberek közül kerülnek ki, ezzel is bevételi forrást biztosítva nekik.

Útvonaltervezés

5. Magyar Vöröskereszt adományközpontja

Adománybolt

Bosnyák u 3
Budapest


Más adománybolthoz hasonlóan, a Vöröskereszt zuglói boltja is elfogad minden jó állapotban lévő használati tárgyat, ruhát, vagy játékot. A befolyt összeget széleskörű humanitárius tevékenységük finanszírozására fordítják.

Útvonaltervezés

6. Cseriti üzletek

Adománybolt

Cseriti Pont Józsefváros Adománybolt
Budapest


A cseriti a legnagyobb adománybolt-hálózat jelenleg Budapesten. A fentebb említett boltokhoz hasonlóan ők is minden jó állapotú adományt elfogadnak, és nagyobb mennyiségű tárgy esetén házhoz is mennek.

Photo credit: Cseriti

Útvonaltervezés

7. Filantrópia Adománybolt

Adománybolt

Filantrópia Adománybolt
Budapest


A bolt mellett közösségi térként is funkionáló helyet a Profilantrop Egyesület működteti, és a mélyszegénységben élőket támogatják. Már csak a szórakoztató Facebook posztok és akciók miatt is érdemes lecsekkolni őket!

Útvonaltervezés

8. Adománytaxi

Adománybolt


Házhoz menve az emberekhez feleslegessé vált értékeikért, az Adománytaxi hatékonyan ösztönzi az adományozót a társadalmi felelősségvállalásra, amely a név ellenére több, mint segélyszervezet; a támogatói és támogatott részről is számtalan önkéntest von be a munkájába, lehetőséget teremtve, hogy különböző hátterű emberek találkozhassanak. Taxituri nevű rendezvényeiken pedig böngészhetünk is a leadott kincsekből!

Útvonaltervezés

Írd meg a véleményed