“Az új folyékony arany” – Érdekességek a vízről, vízlábnyomról és -használatról a Víz Világnapján

 • 7 perc

Bizonyára hallottad már, hogy a Föld felszínének több mint kétharmadát víz borítja. És azt tudtad, hogy a Föld teljes vízkészletének csupán 0.007%-a könnyen hozzáférhető, amelyen az összes élőlény osztozik, beleértve az emberiséget is?

Szöveg: Iglódi Franciska
Kiemelt kép: Matt Hardy / Unsplash

Habár a víz egyike természeti erőforrásainknak, gazdasági és társadalmi szerepe hasonlóan létfontosságú. Földünk népességének robbanásszerű növekedése egyaránt jelenti az egyre növekvő vízfogyasztást, ami sajnos gyakran jár együtt ezen természeti erőforrások károsodásával. A víz a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás egyik feltétele is, hiszen ez jelenti az összekötő kapcsot az éghajlati rendszer, a társadalom és a környezet között. A víz tehát a fenntartható jövő felé irányuló globális elkötelezettség egyik – ha nem a – legfőbb tényezője.

Mindemellett nem szabad megfeledkeznünk róla, hogy a tiszta vízhez minden embernek joga van. Ennek fontosságát mutatja, hogy az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljainak egyikét képezi (SDG 6), fő célként kitűzve a vízhez és a szanitációhoz történő hozzáférést, és a fenntartható vízgazdálkodás biztosítását mindenki számára.

Az ENSZ 1993-ban március 22-ét jelölte ki a Víz Világnapjaként, azzal a céllal, hogy ezen a napon egyszerre ünnepeljék a világ minden táján az egyik legfontosabb természeti kincsünket, amely nélkül nem jöhetett volna létre élet a Földön. Ezen a napon minden évben más és más szempontból hívják fel figyelmünket a víz fontosságára. Az idei év témája nem más, mint a víz megbecsülése: társadalmunk hajlamos a vizet nem megfelelően kezelni vagy éppen alulértékelni, pedig a globális vízválság megoldásának egyik kulcsa lehet, ha felismerjük és észben tartjuk a víz valódi értékét hétköznapjaink során. A jelenleg is zajló koronavírus-járvány is jól mutatja, hogy figyelnünk és vigyáznunk kell, nemcsak magunkra és egymásra, de a “Kék Bolygóra” is.

Bánjunk úgy a vízzel, hogy az a jövő generációi számára is elérhető legyen és tekintsünk úgy a környezetünkre, hogy rajtunk kívül még majdnem 8 milliárd ember él itt, akinek szintén szüksége van rá. 

1. Érdekességek a vízről

Számunkra a víz olyan természetes eleme a mindennapjainknak, hogy jelentősége szinte láthatatlanná vált, és könnyen megfeledkezhetünk arról, milyen is lenne az életünk nélküle. A víz szerves része mindennapjainknak, a konyhától a fürdőszobán át egészen a poharunkig, ezért érdemes többet megtudnunk arról, hogy mit is jelent a jelenléte vagy éppen hiánya.

Néhány érdekesség a vízről:

 • A víz az egyetlen olyan anyag, ami három fajta halmazállapotban is előfordul a természetben: folyadék, gáz és szilárd állapotban.
 • Az emberi test kétharmad része és az agy 75%-a víz.
 • Maga a víz nem vezeti az áramot, csak a benne lévő szennyeződések.
 • A Földön megtalálható víz mennyisége egy állandó érték, folyamatosan körforgásban van és idővel újra felhasználódik.
 • A víz szabályozza a Föld hőmérsékletét azáltal, hogy sok energia kell a felmelegedéséhez, így a Nap nem melegíti fel bolygónkat rövid idő alatt.
 • Magyarországon az ivóvizet 95%-ban felszín alatti vizekből nyerjük, ellentétben más országokkal, ahol kénytelenek folyók és tavak tisztított vizét inni, ami sokkal jobban ki van téve a szennyezéseknek.

Az ENSZ által évente összeállított és a Víz Világnapján közzétett World Water Development Report szerint a világ népességének közel negyede él olyan országokban, amelyekben komoly problémát okoz a megfelelő vízellátás. Még ennél is több, mintegy négymilliárd ember kénytelen megtapasztalni a súlyos vízhiány következményeit, legalább egy hónapig. Ahhoz, hogy segítsünk az ilyen körülmények között élőkön, nem feltétlenül kell azonnal világot megváltó ötletekben gondolkoznunk, elég ha kicsiben kezdünk változtatni magunk körül. Már az is rengeteget számít, ha figyelünk a környezetünkre és nem szennyezzük, vagy éppen pazaroljuk a rendelkezésünkre álló vizet. Habár ez nem hangzik bonyolultnak, mégis ha a legtöbb ember így cselekedne, hatalmas változásokat lehetne elérni, amikkel akár életeket is menthetnénk. 

Fotó: Andrew Ren on Unsplash

Vízfogyasztásunk az elmúlt évtizedekben még a népesség növekedését is jóval meghaladta: az ENSZ jelentése szerint 1980 óta évente nagyjából 1 százalékkal nő, kétszer gyorsabban, mint a Föld népessége. Bár bolygónk felszínének kétharmadát víz borítja, ennek nagyon kis része, mintegy 2,5 százaléka az édesvízkészlet. Ráadásul a megújuló (vagyis a folyókban és csapadékban lévő) édesvíz még ennél is kevesebb, becslések szerint a Föld teljes vízkészletének csupán 0,007 százaléka. Bármennyire is paradoxnak hangzik, az emberi fogyasztásra alkalmas vízhez való hozzáférés nem mindig kapcsolódik közvetlenül a rendelkezésre álló vízmennyiséghez. Például Latin-Amerikában a legmagasabb az egy főre jutó ivóvíz mennyisége a világon (itt található a világ vízkészletének több mint 30%-a), ennek ellenére lakóinak fele, több mint 300 millió ember nem jut megfelelő minőségű vízhez.

A World Health Organization már 1986-ban kijelentette, hogy a betegségek gyakorisága világszerte akár 80%-kal csökkenhetne, ha mindenki számára hozzáférhető lenne a tiszta ivóvíz. Azonban jelenleg is több millióan vannak azok, akik számára nem biztosított még az alapszintű ivóvíz-szolgáltatás és szennyvízkezelés sem. Ez hatalmas egészségügyi kockázatot és akár világméretű járványveszélyt is jelenthet, gondoljunk csak arra, hogy a koronavírus elleni védekezés alapja is a rendszeres és alapos kézmosás. 

kézmosás
Fotó: Curology / Unsplash

2. Tippek a víztakarékossághoz

A fejlődő országokban élők átlagosan akár 200-250 liter vizet is elhasználhatnak egy nap, például mosogatással, zuhanyzással, WC-öblítéssel és mosással. Ám ennél sokkal több vizet, akár napi 5000 litert is fogyaszthatunk valójában, ugyanis a tényleges vízfogyasztásunk majdnem 90%-a láthatatlan számunkra! Ezt a szakértők virtuális víznek is hívják, amely azt mutatja meg, hogy az adott termék előállítása mennyi víz felhasználását igényli. 

Íme néhány példa, mennyi vízre van ahhoz szükség átlagosan, hogy az adott termék elkészüljön:

 • Egy átlagos póló: 2700 liter
 • Egy farmernadrág: 3781 liter
 • Egy alma: 125 liter
 • Egy szelet kenyér: 44 liter
 • Egy tojás: 20 liter
 • Egy csésze kávé: 145 liter
 • Egy kilogramm szarvasmarhahús: 15 000 liter (Ha 1 kg marhahúsból készül az ebéd, azzal 107 fürdőkádnyi vizet is „elfogyasztunk”)
 • Ezzel szemben egy kilogramm tofu: 2520 liter
 • Egy kilogramm hüvelyes: 4055 liter
 • Egy autó: 156 000 liter 
 • Ironikus módon a palackos ásványvíz több vízbe kerül, mint amennyi benne van, ugyanis egy palack elkészítésekor körülbelül 7 liter víz fogy

Hazánkban személyenként átlagosan napi 110 liter vizet fogyasztunk “közvetlenül”, vízlábnyomunk pedig körülbelül napi 2055 liter. Ha szeretnéd kiszámolni saját vízlábnyomodat, itt megteheted gallonban (1 gallon kb. 3.8 liter) vagy itt, köbméterben.

Ha a jelenlegi ütemben nő a világ vízfogyasztása, akkor 2050-ben a 2016-os szinthez képest több mint 25-30 százalékkal több vizet fogunk felhasználni. A Víz Világnapja tökéletes alkalom arra, hogy elgondolkozzunk azon, hogyan tudjuk fenntarthatóbbá és hatékonyabbá tenni vízfogyasztásunkat, hogy az ugyanolyan mennyiségben és minőségben álljon rendelkezésre az utókor számára.

Fürdőszoba

Otthoni vízhasználatunk körülbelüli háromnegyede történik a fürdőszobában, 20%-a mosásnál és 5%-a konyhában.

 1. Válts zuhanyzásra! A kádfürdőzéshez átlagosan 150 liter vizet használunk fel, míg a takarékosabb zuhanyozáshoz már 50 liter víz is elég. A vízfelhasználást tovább csökkentheted víztakarékos zuhanyszelepek használatával! (Tipp: próbálj meg lezuhanyozni a kedvenc 3-5 perces zeneszámod alatt!)
 2. Ha mégis a fürdőkádat választod, már a víz megengedése előtt dugd be a dugót a lefolyóba! 
 3. A csapot soha ne folyasd feleslegesen! Egy átlagos csapból egy nap alatt akár 40-120 liter víz is elfolyhat. Sok vizet takaríthatunk meg, ha például szappanozás alatt elzárod a csapot, és fogmosásnál folyóvíz helyett poharat használsz (a fogmosópoharat nem csak a TV Macinak találták ki)!
 4. A WC-használat rengeteg vizet használ el. A szokásos öblítőtartályok egy öblítésnél 8-12 liter vizet zúdítanak le, ezért ha megteheted, vásárolj víztakarékos WC-tartályt! A régi tartályokba pedig kaviccsal töltött ásványvizes palackokat tehetsz (úgy helyezd el, hogy ne zavarják a működést). Amennyi vizet kiszorít, annyival kevesebb vizet használsz öblítésenként.
 5. A fürdővizet, mosó/öblítővizet, ha teheted, gyűjtsd össze: meglepően nagy mennyiséget lehet így “megmenteni”, ami szinte teljesen elegendő lehet a WC öblítéséhez.
 6. A rossz csapokat minél hamarabb javíttasd meg! Például, ha percenként 10-20 cseppet ereszt át egy vízcsap, egyetlen hét alatt egy teljes kádnyi vizet elpocsékol.
 7. A mosógépet csak akkor indítsd el, ha összejött egy adagnyi ruha! A mosáshoz pedig használj mosódiót vagy más természetes alternatívát, így mosó- és öblítőszerre nincs szükség és a szennyvízbe is kevesebb ártalmas anyag jut. (Környezetbarát mosószer-körképünket itt találod.)
Fotó: Chandler Cruttenden on Unsplash

Konyha

 1. Ha lehet, kézi mosogatás helyett használj mosogatógépet (azon belül is az eco-programot), amit mindig tölts fel teljesen!
 2. Kézi mosogatásnál az edények tisztára mosásához ne használj folyóvizet, csak az öblítéshez!
 3. A zöldségeket és gyümölcsöket egy tálban mosd meg, ne a folyóvíz alatt!
 4. A krumpli és tészta főzésére használt víz keményítőt és ásványi anyagokat tartalmaz, amely jót tesz a növényeknek. Hagyd kihűlni a vizet és locsold meg a virágaidat vele, hálásak lesznek érte!
 5. Csak annyi vizet forralj a vízforralóban, amennyire szükséged van! Ezzel nemcsak vizet, de energiát is spórolsz (ezáltal pedig még több vizet). 

Egyéb

 1. Gyűjtsd össze az esővizet, például locsolásra! Az ereszek alá állított hordókban, tartályokban rengeteg vizet gyűjthetünk, amivel locsolhatjuk a kertet, moshatjuk az autót, stb.
 2. Amikor megnyitod a melegvíz csapot, gyűjtsd egy edénybe/üvegbe az elején kifolyó hideg és langyos vizet. Ezt felhasználhatod ivóvíznek, virágöntözéshez, vagy felmosáshoz.
 3. Szerezz be egy kulacsot és használd azt palackozott víz helyett!
 4. Takarításhoz használd a lehető legkevesebb ivóvizet, ezáltal csökken a keletkező szennyvíz mennyisége is. 
 5. Ha környezetbarát tisztálkodó- és tisztítószereket használsz otthon, tisztább marad a lefolyó víz (természetes tisztítószer tippeket itt találsz). Ez jobb a vízi élőlényeknek, és tisztítani is könnyebb a szennyvizet.
 6. Sose önts a lefolyóba/WC-be, élővízbe zsiradékot, ételmaradékot, vegyszert, bármilyen mérgező anyagot (a higiéniás termékek is ide tartoznak)! Egy csepp olaj akár 100 liter tiszta vizet képes fogyasztásra alkalmatlanná tenni. A használt sütőolaj, fáradt olaj veszélyeshulladék-gyűjtések alkalmával vagy hulladékudvarokban leadhatók.
Fotó: Nothing Ahead / Pexels

Természetesen ezen víztakarékossági praktikák nagyon fontosak, de ha igazán “víztudatos” szeretnél lenni, akkor átfogóbb lépésekre van szükség: például gondold meg, hogy tényleg szükséged van-e arra a sokadik pólóra vagy nadrágra (ha igen akkor gondolkodj second hand-ben, ehhez itt találod tippjeinket). Emellett az is a “víztudatos” életmód része, hogy nem pazarolsz, és ha lehet, minél több növényi eredetű étellel helyettesíted a húsokat. A környezettudatos vízhasználathoz/életmódhoz ugyanis nemcsak az tartozik hozzá, hogy elzárod a csapot fogmosás közben, hanem az is, hogy annak tudatában vásárolsz, fogyasztasz és élsz, hogy minden téged körülvevő dolog előállításához vízre van szükség.

Ha többet szeretnél megtudni a témáról, a következő forrásokat ajánljuk:

Ha pedig szeretnél ehhez hasonló zöld tippeket, híreket kapni, csatlakozz zárt Facebook csoportunkhoz, a Bolygóbarátok Társaságához, és iratkozz fel hírlevelünkre!

Szerzőnkről:

Vélemények

Túl a bambuszfogkefén és fogtablettán: a fenntartható fogápolás praktikái - Green Guide Budapest

2021.05.26.

[…] ugyanis óriási szerepet játszik a vízpazarlás elleni küzdelemben. Olvasd végig korábbi cikkünket a vízről, és mindjárt új megvilágítást kap a fogomosópoharad. Ha nem használsz poharat az […]

Jó a bolygónak és jó neked: 4 tipp a környezettudatos egészségmegőrzéshez - Green Guide Budapest

2021.05.13.

[…] Ha érdekel, mi pontosan a virtuális víz, és hogyan kerülhetjük el a vízpazarlást, a Víz Világnapján megjelent cikkünkben további tippeket is […]

Írd meg a véleményed